Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Halhoz vörösbort? Fogas kérdés!

Podmaniczky Endre | Podmaniczky Endre és Patyus Ferenc | 2011.08.13. |
Halhoz vörösbort? Fogas kérdés!
Bortermelő-fogyasztó nemzetnek tartjuk magunkat, de ez nem látszik szokásainkon. Egy-egy baráti összejövetel, vacsora, rendezvény alkalmával szívesebben látnék az asztalokon többet azokból a nagyszerű nedűkből, amiért méltán elismert termelőink küzdenek munkájukkal. Saját küldetésemből kiindulva szokásommá vált, hogy baráti csevegésekkor népszerűbbé tegyem magasabb élvezeti értékű borainkat. Mikor újdonsült barátaimmal leülünk beszélgetni a néhány félédes, édes borféleség mellé, kipakolom, amit hoztam: – Száraz? – Az! Kóstoltad már? – Nem, de mi a félédes borokat kedveljük. Beugrik a közmondás: „ízlések és pofonok…” Vagy mégsem, hiszen nem is kóstolta! Illetve, biztosan ivott már szárazat, de vajon mit? Töltök hát néhány kortyot a poharakba, és ráveszem kétkedő barátaimat a kóstolásra. Hamar bebizonyosodik, nem az ízléssel, hanem az ismeretlenséggel, kellemetlen tapasztalatokkal van gond.

Az ételhez válasszuk a borokat! 

Ha ételeink mellé választunk borokat, tegyük azt tudatosan! Nem kell rögtön egy sommelier szakszerűségével, ebben segítségükre lesz az alábbi ajánlás – sőt, ha jó helyen vásárolnak, ott is kaphatnak segítséget.
Ugye, nem az a cél, hogy bódulatot keltsünk vendégeinkben, hanem az étkek által keltett élvezetet szeretnénk fokozni, elnyújtani. Ha értékesebb borokat vásárolunk, szánjunk rá időt! Látogassunk el egy szakkereskedésbe, ahol biztosított a szakszerű tárolás és szakértelem! Ne feledkezzünk meg arról, hogy a bor egy komplex összetételű ital, fejlődése a tőkén kezdődik, és a szánkban fejeződik be. Az általunk érzékelt aromákra, ízekre, illatokra nemcsak a szőlőtermesztés és borkészítés fázisában, hanem a tárolás és a tálalás alatt is hangsúlyt kell helyezni. Sajnos a legtöbb áruházban a termelő fizet azért, hogy polcra kerüljön az áruja. Egy szaküzletnek viszont jól felfogott érdeke a termékek minőségmegóvása, mert a vásárlóval létesített személyes kontaktus, a vásárló megtartása erre kötelezi, illetve a termelők is könnyedén felügyelhetik boraikkal szemben tanúsított bánásmódot.
 
Fontos a tárolás is
 
Presztízs Magazin
Ha nincs lehetőség szaküzletben vásárolni, válasszunk a közép árfekvésű borokból, ezek nem állnak sokáig a polcon. A reduktív és rosé borok különösen érzékenyek a hőmérsékletingadozásokra, néhány napnyi 25 fokos hőmérsékletet meghaladó tárolás is károsíthatja élvezeti értéküket. Ezeket ma már többségében műanyag dugóval, vagy csavarzáras kupakkal zárják, így elkerülhető, hogy levegővel érintkezzen a palackok tartalma. A parafa dugóval zárt üvegeket fektetve tároljuk!
A hosszabb érlelésű borok érése a palackban is folytatódik, itt érik el élvezeti értékük csúcsát. Csak akkor vásároljunk ilyent a „csúcspont” előtt, ha képesek vagyunk a hosszabb, szakszerű tárolásra!
Otthon ügyeljünk arra, hogy biztosítva legyen borainknak a 10-18 fokos hőmérséklet. Ha nincs lehetőségünk ezt megoldani, inkább röviddel fogyasztás előtt vásároljuk, de mindenképpen tároljuk a lakás leghűvösebb helységében, a talajhoz közel. 4 fokos hőmérséklet alatt megindulhat a borkő-kiválás, ami kristályos szerkezetű üledék formájában jelentkezik. Nem rontja a minőséget, óvatos szervírozással, vagy dekantálással elkerülhető, hogy az üledék a poharakba kerüljön.
A borok fogyasztásakor fontos ügyelni azok hőmérsékletére. Ezt épp úgy komolyan kell venni, mint a meleg ételeknél, sőt! Egy felmelegedett rozé, vagy reduktív fehérbor élvezhetetlen, ezeket közvetlenül fogyasztásuk előtt vegyük ki a hűtőből, és csak akkor nyissuk ki a palackot, ha kitöltjük. A friss gyümölcsös, intenzív aromák gyorsan távoznak az italból. Néhány rozéhoz és friss fehérborhoz palackozáskor széndioxidot adagolnak a fokozott íz-intenzitás érdekében, ez is gyorsan elillan a felbontott palackból, pláne ha felmelegszik. Az asztalon tartott borokat helyezzük beáztatott cserép, vagy kettősfalú hűtő edénybe, így egy órán keresztül megtartható a bor ideális hőmérséklete.
 
Mindig a leginkább megfelelőt!
 
Most nézzük mit készített nekünk Chef Balu, azaz Bábeczky Tibor
mesterszakács! Egy forró nyári napon igazi felüdülést jelent a vendégeink fogadásakor kínált gyöngyöző bor. Sajnos a tavalyi időjárás nem kedvezett a másoderjesztésnek, 15-20 g/l maradék cukortartalmat igénylő boroknak, így ha finom buborékokkal kívánjuk csiklandozni vendégeink torkát, nem marad más, mint a Metodo Italiano eljárással készült, 8-10°C-ra hűtött prosecco. Biztos siker, azonnali hatás! A kánikulát 2-3 fokkal hűvösebbnek érezzük, és máris jöhet Balu rukkola pesztójával megöntött salátamix vagy aszaltcseresznye. Ha maradt még a buborékos itókából, lekísérhetjük vele.
A csirke édes chilis pácból szívta magába a nem mindennapi aromákat. Leemelve a grillrácsról, vagy vaslapról igazi az íz-koncentrátum, ami komolyabb, de nem túl mély íz világú bort kíván. Ha már az elején lemaradtunk a hazai buborékosról, legyen most egy nagy magyar fehér, ami azért nem köti le túl hosszan ízlelőbimbóinkat. Válasszunk száraz furmintot, mint például a Royal Tokaji 2010-es Tokaji Furmintja. A 12-14 fokra hűtött borból friss sárgabarack és citrusok áradnak szét a szánkban, krémes tölgyességgel, harmonikus, komplex ízekkel elnyújtva élvezetét. Vásárlásnál és tárolásnál ügyeljünk a hőmérsékletre, nem kell megijedni, ha korábbi évjárat kerül kezünkbe.
Balu a fogas filét pinot noirban pácolta, ezzel megadva a lehetőséget, hogy kilépjek a „halhoz fehérbor” kliséből. Bár a furmint továbbra is kellemes társa lehet a vacsorának, de előbb-utóbb sor kerül a mangalicára, így nyugodt szívvel ajánlhatok egy könnyed vöröset, ami most nem lehet más, mint egy pinot noir. Ez a szőlő szinte minden vörösboros vidéken kedvelt. Nagyszerű tulajdonsága, hogy borai fiatalon és hosszabb érlelést követően is élvezetesek. Ha valaki mégis ragaszkodik a „halhoz fehérbort” szabályhoz, akkor sem esünk kétségbe. Badacsonyból, Szeremley Huba pincészetének jóvoltából fehér technológiával feldolgozva is beszerezhető. Elővettem egy 2006-ban szüretelt egri „pinot noir”-t. Egy birtokbor a Szent Andrea Pincészettől, Lőricz György kezeiből, ami a Padok-dűlő rusztikus és markáns jegyeit kilenc hónapos hordós érleléssel ötvözi. A Kétágú-dűlő gyümölcsösebb – a fajtára jellemzőbb – ízekkel. Bátran vegyünk a 2008-as évjáratból is, hasonló jegyekkel bír!
Kedves Olvasó! Vágjon bele bátran, itt a grillszezon! Ám az ősz beköszöntével se ássa be a grillsütőt, mert a hűvösebb, késő őszi hétvégéken is kellemes a parázs mellett sütögetni. Ráadásul, Márton nap környékén már a friss és könnyed újborokkal koccinthatunk a libacombokra.
Még nincs értékelve