Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kóstol, ír, harcol a magyar bor hírnevéért

Nemrégiben jelent meg Herczeg Ágnes új könyve

Karakas Norbert | Nagy Balázs és Szmodits Balázs | 2011.01.18. |
Kóstol, ír, harcol a magyar bor hírnevéért
Rengeteg könyv jelenik meg manapság gasztronómiával kapcsolatos témákban. Herczeg Ágnesnek azonban sikerült valami igazán exkluzív kiadványt adni az érdeklődő olvasók kezébe. A hazai borok fiatal, de neves szakértője borainkat az ételekkel párosította, segítséget adva az éttermeknek és a háziasszonyoknak egyaránt. Új kötete megjelenése kapcsán a borszakértőt saját múltjáról, és a bor jövőjéről faggattuk.

Hogyan lesz valaki borszakértő?
– Tizenkilenc évesen kezdtek érdekelni igazán a minőségi borok. Egy egyetemi borklubon keresztül ismertem meg a Bortársaság győri üzletét és tulajdonosait, akikkel olyan jó lett a kapcsolatom, hogy munkát kínáltak nekem. Így a nappali nemzetközi kapcsolatok szak végzése mellett a Vinaret főállású üzletvezetője lettem, két évig. Aki ismeri a Bortársaságot, az tudja, mennyire igényes kereskedésről van szó, így ennél jobb helyre nem is kerülhettem volna. A kóstolók rendszeresek voltak, borászok jöttek hozzánk, és mi is gyakran utaztunk borvidékekre. Mindent elolvastam, amit találtam az üzletben a borokról, legyen az könyv, magazin vagy a borleírások. Még egy TDK munkát is készítettem a borpiacról. Az egyetem elvégzése után egészen más területen kezdtem el dolgozni, de a bor szeretete és a borászokkal való jó kapcsolatom megmaradt. A lányom születésekor feladtam  kereskedelmi igazgatói állásomat, és ekkor döntöttem úgy, hogy csak a borral szeretnék foglalkozni. Ez pedig számomra egyet jelentett a tanulással, és ha tanulás, akkor kizárólag a londoni WSET képzés jöhetett számításba. A lányom most 3,5 éves, én pedig a WSET diplomásaként, nemzetközi borakadémikusként és WSET Certified Educator-ként azt mondhatom, életem legjobb döntését hoztam meg. Mivel 29 éves vagyok, nem nehéz kiszámolni, idén tíz éve, hogy a borok az életem egyik központját jelentik, persze a családom mellett. Ebben a tíz évben rengeteg hazai és külföldi utazás van, annál is több kóstolás, konferenciák, kiállítások, véget nem érő tanulás és munka, munka, munka. Ami azt illeti, az elkövetkező ötven évet is pont ilyen dolgokkal szeretném eltölteni.

– Hol van igény ma borszakértőre itthon?
– Nagyon sok helyen. A mi szakmánk ott kezdődik, ahol a borászé véget ér, tehát a pincén túl bárhol szükség lehet ránk. Bírálat, minősítés, pozícionálás, értékesítés, oktatás, tanácsadás, kommunikáció és akár egy borlap összeállítása – hirtelen ezek jutnak eszembe.
 
– Manapság mindenki könyvet ír és a gasztronómia is nagy divat: hogy lehet ebben a témában újat alkotni?
–Valóban, rengeteg szakácskönyv jelenik meg, ez azonban nem az. Amiről én írok az a bor és az ételek párosítása! A könyv egy nagyon komoly műhelymunka eredménye, hiszen a legjobb kollégáim segítségével egy valódi iránytűt vehet kezébe az olvasó. A hétköznapi életben épp olyan hasznos segítséget ad, mint az éttermekben, ahol esetleg nincs erre egy komoly szakember. A készítése során 167 bor és pezsgő került kóstolásra önmagában, és 300 étellel egyaránt. Ez valamivel több, mint 50 ezer kombináció. A sablonok helyett mi a valóságban működő tételeket kerestünk, persze a teljesség igénye nélkül, hiszen az lehetetlen lett volna. Tehát, ha mondjuk, a vasárnapi csirkepaprikás mellé keresünk bort, akkor csak fel kell lapozzuk a könyvet és máris több alternatívát találnunk arra, hogy milyen borral is fogyasszuk az ebédünket. De találunk akár osztrigát és sajtokat is a listában. Ha pedig gondban vagyunk, hogy mit főzzünk, azért 20 biztos receptet is kínálunk.
 
– Mik a tervei a jövőre nézve?
– Mivel a boros képzések nagyon Budapest-centrikusak, így most az egyik legfontosabb tervem az, hogy ezeket a képzéseket minél több vidéki nagyvárosba is eljuttassam. A könyv kapcsán tervezek egy országos rendezvénysorozatot, ahol a műhelymunkába lehet betekinteni, bekapcsolódni. Hiszem, hogy a tanulás a személyes megtapasztaláson keresztül a leghatékonyabb. A borok és ételek párosítása, pedig valóban egy nagyon izgalmas terület.
 
Presztízs Magazin
– Hogyan látja a magyar gasztronómia jelenlegi helyzetét? Párhuzam van a borászat és gasztronómia fejlődése között?
– Mindkét területen nagy az előrelépés. A borosok kicsit előrébb járnak, de úgy érzem a gasztronómia szorosan követi, főleg Budapesten. Bízom benne, hogy a vidéki éttermek és vendéglátóhelyek is fel fognak zárkózni, már csak azért is, mert ez nem feltétlenül pénz kérdése.
 
– Merre vinné a magyar borásztársadalmat, ha bármit tehetne értük?
– Ez nagyon nehéz kérdés, inkább azt mondom el, hogy ha borász lennék, akkor én mit tennék. Kétféle, de maximum négy borom lenne, és a legjobb tudásommal készíteném a bort, lehetőség szerint kompromisszumok nélkül. Lenne egy fehér, vagy vörös csúcsborom, és egy másik, a mindennapokra. Ha bővíteném (ez nem lenne egyáltalán cél), a mindennapok kategóriájában kínálnék még alternatívát (2000 Ft alatti/körüli árkategóriában). A bor mellett lenne borecetem, és törkölypálinkám, és nyitva lenne az ajtóm minden érdeklődőnek. Az összes boromhoz lenne valami specialitásom, amit a vendégeimnek kínálnék. Ehhez a helyi termelők termékeit használnám elsősorban, és biztos, hogy nagyon izgalmasak és finomak lennének. Egyelőre azonban nincs borászatom, és egyelőre ez a terveim között sem szerepel – persze titkon vágyom rá…
Átlag: 5