Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Le a kalappal…!

Rédling Nikolett Benkő Péter | Melczer Zsolt | 2010.06.22. |
Le a kalappal…!
Növények-e, avagy állatok? Netán az élővilág egy teljesen külön csoportját alkotják? Táplálkozásuk és anyagcseréjük alapján különleges szerephez jutnak az élővilágban, ami nem más, mint az anyag körforgásának biztosítása. Az ehető gombák fokozzák ételeink ízletességét. Ám mivel nem könnyen emészthető étel, a sok gomba megfeküdheti gyomrunkat. A gombák nemcsak tápanyagként, de gyógyhatásuk révén is előkelő helyet érdemelnek mindennapjainkban.

 

„Megyek, megyek, mendegélek,
kerek erdőn keresgélek.
Vackort, vadrózsát,
virág szagú szamócát.
Nagy kalapos gombát,
de nem a bolondját!”
(Csanádi Imre: Gomba)
 

Mi van bennük?
 
A világon mintegy 120.000 különböző gombafaj ismert, ám becslések szerint akár 3-400 ezer, eddig ismeretlen gombafaj is létezhet! Európában négyezer termőtestes gombafaj él, közülük 300 mérgező. A gombászok elsősorban az áprilistól novemberig terjedő időszakban járják a természetet, mert ebben az időszakban gyűjthetők leginkább a friss, acélos húsú fajták. A gombák megjelenésében tavasszal tapasztalható az első csúcspont, a nyár vége és az ősz a főszezon, de még késő ősszel is gazdag a kínálat.
Presztízs Magazin
 
A gombák egy vagy többsejtű, általában telepes, fotoszintetizáló pigmenteket nem tartalmazó, kitintartalmúsejtfallal rendelkező élőlények. Legfontosabb tápanyaguk a fehérje. Szinte valamennyi fajta esetében tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, ebben hasonlítanak az állati fehérjékre. Ezen kívül zsírok, fontos ásványi anyagok, vitaminok, íz- és zamatanyagok, étvágygerjesztő glutaminsavak és antibiotikus anyagok vannak bennük. Szénhidrátjaik főleg összetett cukrok. Az ásványi anyagok főleg a kalap bőrében találhatók, nagyobb mennyiségben kálium és foszfor. A gombákban B- vitamin van, és általában magas a D-vitamint tartalmuk.
 
Mire használjuk?
 
A gombák aromájuk révén fűszerező hatásúak, fokozzák az emésztőnedvek kiválasztását, elősegítik a velük együtt fogyasztott többi étel tápanyagainak hasznosulását. Az ehető gombák az élelmiszerek külön csoportját alkotják. Táplálkozás szempontjából a fűszerek, zöldségek közé sorolják őket. Fontos tápanyagaik mellett hasznosak az elhízás ellen, hisz energiaszegények. Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják az alacsony glükóztartalom okán. Teljes értékű fehérjetartalmával kiválóan kiegészítik növényi eredetű táplálékainkat. A gombát ballaszt-, íz- és aromaanyagai teszik különösen kedveltté. Legfőbb szerepük továbbá, hogy ételeink ízletességét fokozzák, és a legváltozatosabban elkészíthető zöldségfélék.
Ókori irodalmi feljegyzések szerint az asztalról már akkor sem
Presztízs Magazin
 
hiányozhatott az illatos, aromás, gombás étel, s így van ez ma is. Felhasználhatjuk szárítva vagy frissen levesnek, salátának, rántva, pörköltnek, fasírozottként, de köretnek, mártások, húsok ízesítésére, valamint pizzákhoz, vagy hideg és meleg szendvicsekhez is. Őrölve, fűszerként ugyanezekhez az ételekhez. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint heti 250 grammos gombafogyasztás bőven elegendő, mivel a vadon termő gombák sok nehézfémet, kadmiumot, ólmot, higanyt képesek fölvenni. A gomba nem könnyen emészthető étel, ezért alaposan meg kell rágni. Egyszerre túl nagy mennyiség megfeküdheti a gyomrot!
 
Gyógyhatásuk
 
Ázsiában az ottani fajokat különféle betegségekre gyógyszerként is alkalmazták. A Ming dinasztia idején "életelixir"-ként ismert shii-take gombát a kínai orvoslás vérnyomás-, koleszterinszint-csökkentő gyógyszerként használta. A shii-take gombát hazánkban is termesztik, főleg exportra. Japán kutatók szerint 5 százalék shii-take gombával kevert étrend 24-45 százalékkal csökkenti a vér koleszterinszintjét. A kalapos gombákként ismert bazidiumos gombák csoportjában olyan új hatóanyagokat fedeztek fel, amelyek gyógyászati alkalmazása nagy jelentőségű. Ezek a hatóanyagok korunkban jelentős betegségek gyógyításában hoztak átütő sikert, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a különböző daganatos megbetegedések.
 
Presztízs Magazin
Egy kis rendszertan
A biológia a gombákat négy törzsbe sorolja, ezek közül a negyedikbe tartoznak az ismert, „hétköznapi” gombák. A négy törzs: nyálkagombák, rajzóspórás gombák, moszatgombák, valódi gombák.
A valódi gombák törzse öt osztályt foglal magába. Néhány példával felsoroljuk ezeket: sarjadzógombák (borélesztő), járomspórás gombák (különböző penészek), tömlősgombák (ízletes kucsmagomba, szarvasgombák, anyarozs), bazidiumos gombák (a legfejlettebb osztály – pöfeteg, kalaposgombák, tapló), konídiumos gombák (az összes, jelenleg máshova be nem sorolt gomba).
 

 
Sokat, de nem eleget hallott jó tanácsok
Az erdei gombák illatával a termesztetteké aligha vetekedhet, de vigyázni kell a beszerzéssel! Csak termesztési igazolással ellátott, vagy gombavizsgáló szakellenőr által megvizsgált és emberi fogyasztásra alkalmasnak minősített gombát vásároljunk! A saját gyűjtésű vagy egyéb helyen vásárolt gombát feltétlen vigyük el gombavizsgálatra!

 

Átlag: 4