Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mit tanulhatunk az olaszoktól?

Soós Tamás | Profimédia | 2014.04.30. |
Olaszország
Mit tanulhatunk az olaszoktól?
Ki ne szeretne leheveredni a napfény által körülölelt olasz tengerparton, vagy romantikusan gondolázni Velencében? Olaszországba legtöbbünk csak nyaralás alkalmával utazhat. De addig is elleshetünk pár szokást tőlük, hogy boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá tegyük az életünket.

És kényelmesebbé… – teszik hozzá gondolatban azok, akik rögtön a szieszta bevezetéséért kampányolnának. A szieszta ugyanis nem puszta szeszélyből, vagy lustaságból alakult ki a meleg éghajlatú államokban. A bőséges ebéd mellett a forró klíma is hozzájárult ahhoz, hogy az étkezés után elernyedjenek, elfáradjanak az emberek, amit egy pihentető szunyókálással kúrálnak. Aki Magyarországon ilyen módon akarná kibővíteni az ebédszünetét, az gondoljon a hátulütőkre: kétórányi sziesztával a munkaidő is két órával később ér véget…

Azt viszont eltanulhatjuk az olaszoktól, hogyan töltik a munka utáni szabadidejüket. „Uscire” – így hívják azt, amikor csak elindulnak a városba, hogy a barátokkal, ismerősökkel üssék el az időt. Nem célirányosan, inkább „lesz, ami lesz” alapon, hiszen az a fontos, hogy az otthoni teendők végeztével kimozduljanak és társasági életet éljenek. Kisebb településeken ez persze a helyi bárban vagy kávézóban zajlik, ahol összegyűlnek családostól és beszélgetnek. Ez a szokás nemcsak szorosabbra fonja az ismeretségeket, de az embereknek is jót tesz, hiszen a nap végén kibeszélhetik gondjaikat, problémáikat.

Presztízs Magazin

Az olaszok ugyan heves vérmérsékletükről és a cifraságban még a magyart is felülmúló „káromkodáskultúrájukról” híresek, de ez az aktív közösség élet is közrejátszhat abban, hogy egyes régiókban kifejezetten kedvesek egymással az emberek. Toszkánában például elterjedt, hogy akár teljesen idegen emberek is becézve szólítják meg egymást. Szicíliában nem a maffia, hanem a helyiek vendégszeretete és barátságos mosolya várja az odalátogatókat. Ami Magyarországon túlzott közvetlenségnek tűnhet, az ott a másikkal szembeni nyitottság és kedvesség jele – amiből a melankolikusabb, cinikusabb magyarok is okulhatnának. S ha már megszólítások: nemzeti sajátosság, hogy az olaszok az „uram” vagy az „asszonyom” helyett inkább a tudományos fokozatokat és a munkaköröket (doktor, ügyvéd stb.) szövik bele a megszólításba. A kultúra, a tudomány és a tudás Olaszországban megbecsült dolgok.

Napestig lehetne még sorolni a szimpatikus olasz szokásokat, ugyanis ez a nép ragaszkodik a hagyományaihoz – és ez már önmagában is dicséretes! Könnyedén megbizonyosodhatunk erről a gasztronómiában. Olaszországban nem találunk minden sarkon kínai éttermet, vagy gyros büfét. Ők nemet mondanak a gyorséttermekre, és inkább a saját étkezési kultúrájukat ápolják. Hogy mit tanulhatunk az olasz konyhától, arról már annyi könyv született, hogy azzal velencei csatornákat lehet rekeszteni… Ezért maradjunk csak a fő elvnél, a minőségi alapanyagok használatánál. Receptajánló helyett, így csak a szentháromságot emlegetnénk: mozzarella, paradicsom, bazsalikom!

És végül, de nem utolsósorban: La bella figura. Minden országban minden nő törekszik a jó megjelenésre, de az olasz hölgyek ezt magasabb szinten űzik. Ott társadalmi pozíciótól, vagyoni helyzettől függetlenül akkor is igyekszenek gyönyörűen kinézni, ha csak egy kiló paradicsomért (vagy mozzarelláért és bazsalikomért) ugranak le a sarki boltba. Hiszen ki tudja, talán éppen ott találkoznak majd egy – olaszosan romantikus – férfival, akit kedvesen megszólítva összeismerkednek, és az esti „usciere” során szerelembe esnek…

Még nincs értékelve