Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A közösségi oldalak jövője

Mándoki Tamás | archív | 2013.05.02. |
A közösségi oldalak jövője
Az utóbbi években számos tanulmány készült arról, hogy a Facebook-ról tömegesen vándorolnak el az egykor aktív felhasználók. A világ legnagyobb közösségi oldala természetesen megpróbálta ezeket az állításokat cáfolni, ugyanakkor szakértők szerint a cég újításai is azt bizonyítják, hogy egyre kétségbeesettebben próbálja megtartani felhasználóit… De vajon eljöhet-e egy Facebook nélküli világ?
Presztízs Magazin

Ne gondoljuk azonban, hogy a Facebook az egyetlen közösségi oldal, amit egyre kevesebben használnak… A magyar iwiw is hasonló problémákkal küzd évek óta, noha hanyatlását kétségtelenül a 2010-től hazánkban is megerősödő Facebook idézte elő. Az iwiw igyekezett visszacsábítani felhasználóit, megújította külsejét, új funkciókat vezetett be, mindez azonban nem volt elég ahhoz, hogy népszerűsége újra a régi legyen. A Facebook sokáig nem találta magát szembe méltó ellenféllel, egészen 2011-ig, amikor a Google megjelentette saját közösségi oldalát, amely a Google+ névre hallgatott.

A Google+ színrelépését óriási érdeklődés követte, ami egyrészt annak is köszönhető, hogy ott próbált meg jobb lenni, ahol a Facebook komoly hiányossággal küszködött; mégpedig az ismerősök kezelése terén. Noha a Google közösségi oldala nagyon ígéretes és friss volt, mégsem sikerült olyan népszerűvé válnia, mint amilyen a Facebook volt. Ez annak is köszönhető, hogy a Google+-ra nem tértek át azonnal az emberek ismerősei, ráadásul a Facebook később beépítette saját rendszerébe a Google+ legvonzóbb, és sokáig egyedülálló újdonságait.

Presztízs Magazin

A Google+ iránti kezdeti érdeklődés arra utal, hogy az emberek elkezdtek ráunni a Facebook-ra, és valami újra, izgalmasra vágytak. A Facebook azonban ezt azonnal felismerte, és ezért nekilátott az átalakításoknak. Az új üzenőfal, profiloldal, képnézegető, gyakran a felhasználókat is megosztotta, ugyanakkor Mark Zuckerberg vállalta a kockázatot, hiszen felismerte, hogy a folyamatos innovációk és változtatások korát éljük, és amelyik cég nem követi ezt a trendet, arra a biztos hanyatlás vár. A közösségi oldalnak azért is van nagy szüksége arra, hogy megtartsa felhasználóit, hiszen az 1 milliárd regisztrált felhasználó rendkívül vonzó tényező a hirdetők számára. És persze emellett olyan új funkciókkal is kell jelentkeznie, amelyek egyrészt tetszenek a tömegeknek, másrészt pedig a hirdetők igényeit is kiszolgálják.

A Facebook felhasználói bázisának növekedése mára megállt, egyes országokban pedig folyamatosan veszít felhasználókat. Éppen ezért egyes elemzők úgy vélik, hogy Mark Zuckerbergnek és csapatának olyan újdonsággal kell előállni a közeljövőben, ami erősítheti a felhasználók elkötelezettségét az oldal iránt. Vajon a nemrég kiadott Facebook Home alkalmazás, vagy a közösségi oldal keresőjét forradalmasító Graph Search képes lesz újra lázba hozni a Facebookozókat? Ezt egyelőre nem lehet tudni, az azonban biztos, hogy a Facebook-nak még a látszatát is el kell kerülnie annak, hogy népszerűsége hanyatlóban van.

Képek:
www.dailymail.co.uk
cognoscenti.wbur.org
www.seriouslysocial.co

Átlag: 4.7