Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ahol pipázva szép az élet

Ők is tartanak edzéseket – Székelyudvarhelyi Polgári Pipaklub

Katona Zoltán | Erdélyi Bálint | 2011.11.11. |
Ahol pipázva szép az élet
A Polgári Pipaklub név jól hangzik, a dohányillat is finom, azonban a pipázás nemcsak ennyit jelent, hiszen a klubtagok – nem tévedés! – Európa- és világbajnokságokra járnak! Székelyudvarhelyiek, de – egyetlen határon túli csapatként – a magyar nemzeti pipaválogatott tagjai. Szívják, fújják férfiasan, és már világbajnokot is lepipáltak. „Befordúltam a konyhára, / Rágyujtottam a pipára... / Azaz rágyujtottam volna, / Hogyha már nem égett volna.” – Petőfi Sándor klasszikus sorait idézni talán közhely, de azok biztosan szívesen hallják, akik tudnak és szoktak is pipázni. Tény, hogy nemcsak Petőfi, hanem kortársai és jó „ösmerősei”, mint Arany János, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, vagy Széchenyi István szintén pöfékeltek a maguk idejében. Kimérten, szenvedélyesen és jókedvvel.

 

Az első pipák a törökök és a nyugat-európai zsoldos katonák révén kerültek Magyarországra, főleg a török típusú cseréppipa honosodott meg. Már a hódoltság idejében jelentős pipakészítő műhelyek jöttek létre. Az agyagból égetett, illetve fából készítettek mellett az 1730-as években – a legendák szerint Magyarországról – indult hódító útjára a tajtékkőből metszett pipa.
 
Verseny, ahol nem a gyorsaság számít!
 
Az Erdélyi Fejedelemség idején a szétszakadt Magyarország keleti felén is ismerték, így Székelyföldön, akárcsak másutt, pipázott úr és paraszt. Napjainkban pedig reneszánszát éli egy pipaklub jóvoltából, aminek tagjai már nemcsak kizárólag kedvtelésből „füstölögnek”. A Székelyudvarhelyi Polgári Pipaklub legénysége ugyanis nyolc saját szervezésű lassúsági pipaszívó
Presztízs Magazin
versennyel büszkélkedhet, s mire ezek a sorok megjelennek, már túl vannak legújabb világbajnoksági részvételükön: az idei vb-t a hollandiai Eindhovenben tartották. De mikor és hogyan kezdődött? – 2002-ben – vágja rá röviden Orosz-Pál Levente, a klub elnöke, majd elmosolyodva és pipára gyújtva mesél a kezdetekről. Barátokként gyűltek-ültek össze eleinte különböző helyszíneken, majd ötlet ötletet és gondolat gondolatot szült. A dohányfüst ugyanis (bár súlyosan káros az egészségre és ezt a pipázók is hangsúlyozzák!), ha csodákra nem is képes, de arra igen, hogy a pipázókból olyan gondolatokat hozzon ki, hogy például mi lenne, ha versenyszerűen „füstölögnének”? A lassúsági pipaszívó versenyek ugyanis nagy nemzetközi hagyományokra tekintenek vissza és ebbe a jelzett évben az udvarhelyi pipások is bekapcsolódtak. Eleinte magyarországi kollégákkal (szigetvári, szekszárdi) cseréltek tapasztalatot, majd elkezdtek versenyekre járni. Laikus ember számára egyszerűnek tűnik a versenyzés hogyanja: meggyújtják, oszt addig szívják, amíg kialszik. Nem ilyen egyszerű – mondják ők, hiszen ha az ember élvezetből elszív egy pipányi dohányt, az 20-25 percig tart, de a versenyeken az is előfordul, hogy több mint két, vagy három órán keresztül képesek égve tartani ugyanannyit.
 
Mind barát és jó ismerős
 
– Ami bennünket összeköt: aki beletartozik a klubba, mind barát, illetve
Presztízs Magazin
jó ismerős – mindig megkóstolunk egy új dohányt, néha pipaavatót tartunk – mondja Levente, aki már valóságos gyűjteménnyel rendelkezik (kb. hatvan darab van a birtokában). Ez azért fontos, mert a pipákba más-más dohány jár, nem keveri őket, hiszen az anyaga magába szívja a dohány aromáját. Nálunk a klubtagok ügyes-bajos dolgaikat beszélik meg az illatos füstfelhőkben, hiszen olyan ez a világ, hogy mindig van mit beszélgetni róla. Az egyik székelyudvarhelyi pub számít a törzshelyüknek, ahol kényelmes fotelokban, hátradőlve hódolnak a szenvedélyüknek. Mert ezt csak így lehet: nyugodt körülmények között, polgári, illetve úri módon.
 – Én azt mondom, hogy háromféle pipás van. A hobbipipás ritkán, élvezetből gyújt rá. A közösségi pipás utcán vagy olyan helyeken, ahol sokan lát(hat)ják, ezzel hívja fel a figyelmet magára. A harmadik csoport a versenyzőké, akik versenyszerűen edzenek, készülnek. Hadd tegyünk hozzá még egy bölcsességet: vannak, akik szerint a cigarettázó ember rohan, a szivart szívó sétál, a pipás pedig ül és gondolkodik! Albert Einstein, Mikszáth Kálmán, vagy Vincent van Gogh nem feltétlenül pendültek egy húron, de közös vonásuk a pipázás mellett a maradandó szellemi alkotások megteremtése volt.
 
Parázs vita nincs a csapatban
 
Presztízs Magazin
Érdekesség, hogy az udvarhelyi pipások egyike sem hódol szenvedélyének családi körben: kizárólag gyűléseiken gyújtanak rá. S van olyan helyzet is, amikor úgy, hogy gyakorolnak: akárcsak a sportágak mindegyikében, itt is van edzés, egy lassúsági versenyre bizony alaposan fel kell készülni.
Tavaly szeptemberben hivatalosan is a Magyar Pipaszövetség tagja lettek, s nem sokkal utána a Portugáliában, Estorilban megrendezett világbajnokságon már a magyar csapat tagjaiként vettek részt. Akkor a klubból a legjobb eredményt Marosi György érte el, akinek 1 óra 13 percig égett a pipája, ezzel a 78. helyen zárt. Orosz 83. lett 1 óra 11 perccel, az első százba Tamás György is bekerült (92. hely) 1 óra 7 perccel. Legutóbbi saját rendezésű versenyükön, idén tavasszal, egy magyarországi világbajnokot is legyőztek. Egyetlen határon túli csapattagként pedig arra készülnek, hogy két év múlva Székelyudvarhelyen tartsák a magyar bajnokság egyik fordulóját.
 
 
A klub
Orosz-Pál József elnök, Bíró Levente alelnök, Marosi György titkár, Balaskó Róbert, Bíró Mihály, Bokor Albert, dr. László Sándor, Lőrincz Tibor, Nyisztor János, Tamás György
 
 
A legfontosabb szabályok, tudnivalók
 
1. A pipázást csak akkor kezdjük el, ha elég időnk van rá.
Presztízs Magazin
 Lassan kell szívni, illetve lélegzetet venni a pipán keresztül.
2. Lehetőleg csak első osztályú pipákat használjunk.
3.Ne üssük a pipát kemény tárgyhoz, ne adjuk kölcsön és egy pipába csak egyféle dohányt tegyünk.
4. Első osztályú dohányt szívjunk.
5. Soha ne tegyünk több dohányt a pipába, mint amennyit éppen el akarunk szívni. Szívjuk végig, majd hagyjuk kihűlni, utána ismét megtömhetjük.
6. Gyufával vagy szagtalan lángú öngyújtóval gyújtsuk meg.
7. A pipát mindig tisztán kell tartani, időnként pedig nagyobb tisztogatást is végezzünk rajta.
8. Ne szívjuk tüdőre a füstöt!
Átlag: 4.3