Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az internetböngészők harca

Mándoki Tamás | archív | 2013.05.10. |
internet
Az internetböngészők harca
Mindenki használja valamelyik böngészőt, éppen ezért nem véletlen, hogy valóságos harc folyik a háttérben a technológiai cégek között, hogy tömegek használják az általuk fejlesztett programot. Hiszen kis túlzással akié a legnépszerűbb böngésző, azé a hatalom az internetezők felett…

Kevesen tudják, hogy a világ első böngészője a Mosaic volt, amely idén lett volna húsz éves, ha 1997-ben abba nem hagyják a fejlesztését. A Mosaic alapján készült később az Internet Explorer, ami sokáig egyedülálló volt a böngészők piacán. A Microsoft által fejlesztett böngésző mellett sokáig létezett a Netscape Navigator is, azonban a 90-es évek végére a töredékére zsugorodott felhasználóinak száma. Ez részben annak köszönhető, hogy a Windows lett a legelterjedtebb operációs rendszer, amelyhez természetesen Internet Explorer is járt, így senkinek nem jutott eszébe, hogy másik böngészőt is használhatna.

Presztízs Magazin

A Microsoft ezáltal döntő előnyre tett szert, de 2002-ben egy olyan, forradalmi újításokat tartalmazó böngésző jelent meg, amelynek sikerült a látszólag lehetetlen; jelentős részesedést szerezni a piacon. A Mozilla Alapítvány által fejlesztett Firefox mert változtatni az Internet Explorer által népszerűvé tett, hosszú évekig érintetlenül hagyott funkciókon. Emiatt a Firefox óriási népszerűségre tett szert, ami már csak azért sem kis teljesítmény, hiszen a Mozilla nonprofit szervezet, ebből következően nem tud akkora összegeket áldozni a fejlesztésre, mint például az Microsoft.

Az Internet Explorer uralmát azonban a Firefox sem tudta megtörni, ennek pedig az az oka, hogy a legtöbb embernek tökéletesen megfelelt az egyre súlyosabb hiányosságokkal küzdő böngésző. A Microsoft talán pont emiatt nem tartotta fontosnak érdemben megújítani, valamint egyértelművé vált az is, hogy a Firefox semmiképp sem jelent veszélyt rá. Érdekes módon a 2000-es évek végére a Firefox fejlesztése is lelassult, az új kiadások már nem tartalmaztak annyi újítást.

Presztízs Magazin

A böngészőpiac állóvízét a Google kavarta fel Chrome böngészőjével, ami minimalista stílusával, és a többi böngészőhöz képest valóban villámgyors sebességével alig pár év alatt elérte a Firefox népszerűségét. Sőt, egyes felmérések szerint jelenleg veszélyezteti az Internet Explorer egyeduralmát is. A Microsoft azonban későn kapcsolt, hiszen böngészőjének ma már igencsak negatív a megítélése, és ezt a jelenleg is zajló, intenzív reklámhadjárat sem tudja sikerrel ellensúlyozni. A Google emellett olyan fejlesztési versenyt hirdetett meg a Chrome-al, amivel eddig egyedül a Firefox tudott lépést tartani.

Azonban a többi böngészőről sem szabad megfeledkezni, hiszen az Apple által fejlesztett Safari, vagy a norvég Opera is keményen küzd a felhasználókért. Ez utóbbi még panaszt is benyújtott a Microsoft ellen az Európai Bizottsághoz, amiért a szoftvercég előre telepíti az Internet Explorert a Windows rendszerekre, ezzel tulajdonképpen akadályozva a szabad választást a böngészők között. A Microsoft végül megígérte, hogy engedélyezi az operációs rendszerben a szabad böngészőválasztást, ezt azonban nem teljesítette, emiatt pedig félmilliárd euró bírságra büntették… A böngészőháborúnak tehát komoly tétje van a szoftvercégek számára, hiszen saját szolgáltatásaikat is népszerűsíthetik vele, és értékes információkhoz juthatnak a felhasználóik internetezési szokásairól is. Ez pedig különösen fontos napjainkban, hiszen az internet központi szerepet tölt be az emberek életében.  

Fotó:
interactivity.ifactory.com

Még nincs értékelve