Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Csillagok és tájak fotósa

Égitestek névadója lett a veszprémi asztrofotós

Müller Anikó Hanga | Benkő Péter-Ladányi Tamás | 2013.05.03. |
csillagok, fotózás
Csillagok és tájak fotósa
Ladányi Tamás képei egyedi szemléletet képviselnek a fotográfián belül: egyesítik a földrajzi és csillagászati témákat a fényképezőgép objektívén keresztül. Tagja a The World At Night nemzetközileg elismert fotográfus szervezetnek, képei rendszeresen megjelennek a NASA és a National Geographic oldalain. Magyarországon sok asztrofotós van, de a tájkép-kategóriára leginkább ő fókuszál. Munkájáról, érdeklődéséről, utazásairól, a csillagos égről, a zenéről kérdeztük.

A Halley-üstökös – az iskola távcsövén keresztül

Presztízs Magazin

Mióta érdeklődik a csillagászat iránt?
–Általános iskolás koromban a földrajztanárom adott először távcsövet a kezembe. Hatodikos voltam, amikor saját távcsövet kezdtem építeni. 1985 őszén – tizenhárom éves koromban –, lenyűgöző élmény volt saját szememmel megtapasztalnom a Halley üstökös égboltunkon való átvonulását. Megigézett ez a világ! A csillagászat mellett érdekelt a földrajz – hetedikes koromban országos első helyezést értem el – és természetesen a fotózás is. Gimnazistaként saját rovatot kaptam a Meteor csillagászati folyóiratban.

Pályaválasztását is meghatározta ez az érdeklődés?
– A Pécsi Egyetemen végeztem földrajz-turizmus szakon, majd Zalaegerszegen a pénzügyi és számviteli főiskolán, közgazdász szakon. Jelenleg csillagászatot tanítok a Pannon Egyetemen, földrajzot a Litéri Református Általános Iskolában, és egy budapesti fotósiskolában asztrofotózást.

Hol és hogyan kapcsolódik a csillagászat a fotózáshoz?
– Szűkebb értelemben az asztrofotózás az égitestek megörökítése, míg az asztrotájkép a táj és a csillagos ég együttes megjelenítése. Fontos egy adott helyszínhez a megfelelő égbolt kiválasztása, mert a kettő harmóniája adja meg egy kép sajátos hangulatát, szépségét, különlegességét, egyediségét. „Hivatalos” fotós végzettségem nincs, de neves mentoraim voltak, akik segítettek egyéni stílusom csiszolásában, így az iráni Babak A.Tafreshi és a Balatonalmádiban élő természetfotós, Novák László.

Nyolcast rajzolt az égre

Presztízs Magazin

Bizonyára sokat járja, és jól ismeri Magyarországot, a nagyvilágot. Vannak-e kedvelt tájai, képei?
– Veszprém, a Balaton-felvidék a Káli-medence tanúhegyeivel, a Tihanyi-félsziget, a Bakony: Őskü a kerektemplomával, a Cseszneki vár, a Tési szélmalmok. Szerencsés vagyok, és örülök is, hogy itt élhetek, mert az ország legszebb tájegységei ezek. Örök célpont a lenyugvó Nap a Balatonon, és a Bakonyban a Tejút látványa. Új kedvencem az a tési szilveszteri fotó, melyben van egy poén. Éjszaka kimentünk a párommal a tési fennsíkra. Derült éjszaka volt, szépségesen látszott az Orion, a Bika, a Jupiter. Ezt az égi látványosságot összekomponáltam a szélmalommal; viccesen beálltam a képbe, majd egy kis piros lámpával a fényfestés egyszerű technikájával belekanyarintottam az újév számjegyeit.

Hazánkban Ön készített először fotografikusan analemma-görbét, ami egy képen ábrázolja a Nap éves járását.
– Ez az egyik legismertebb és legkülönlegesebb képem, amely egy éven át készült. Napunk a téli időszakban alacsonyan jár, majd az idő előre haladtával egyre magasabbra kerül az égbolton. Amennyiben egy helyről mindig pontosan ugyanabban az időpontban figyeljük meg a pozícióját, az év folyamán egy nyolcas alakzat rajzolódik ki. Mivel télen bolygónk gyorsabban kering központi csillagunk körül, ezért a görbe alsó íve nagyobb, nyáron a felső hurok kisebb lesz. Ennek fotografikus ábrázolása az egyik legnagyobb fotós kihívás. Pontos előzetes tervezést, egy éven át tartó, precíz és kitartó kivitelezést, összetett képfeldolgozást igényelt. Ennek köszönhető, hogy nagyon kevés a sikeres analemma-projektek száma, a világon eddig ez mindössze néhány embernek sikerült.

Ezt például, hogy kivitelezte?
– A házunk környezete mellett döntöttem, és a fotózásra délelőtti időpontot választottam, a derült időszakra való nagyobb esély okán. Az év folyamán a Nap égi pozícióját fotóztam – 10 mm-es Sigma objektívet választva – mindig egy helyről, ugyanabban az időpontban, összesen harminchat alkalommal. Készültek napszűrővel, és szűrő nélküli felvételek, valamint referenciaképnek egy Nap nélküli fotó a délutáni órákban, a saját árnyékommal. A képfeldolgozás során végül az összes fotót pontosan egymáshoz illesztettem.

Üdvözlet a klubban

 

Hogyan fogadta a szakma a képét?
– Mielőtt közzétettem, megvitattam a témában elismert szakemberekkel. Dennis Di Cicco, a Sky and Telescope főszerkesztője – a világon először készített fotografikusan analemmát – és Anthony Ayiomamitis, a TWAN fotósa – akinek neve az ókori görög műemlékek felett kirajzolódó analemmáiról vált híressé – azt mondák: „welcome to the analemma club”, és egyben köszöntötték hazánkat, hogy immár csatlakoztunk az analemmával rendelkezők szűk táborához.

Melyek azok az elismerései, amelyekre különösen büszke?
– Arra, hogy 2008 óta tagja lehetek a TWAN-nak, mely a világ harmincöt legjobb asztrofotósát tömöríti. Szigorúan meghívásos alapon működik. Tagságomnak köszönhetően sok országban kiállíthattam képeimet, jelenleg az ázsiai Dohában és Ausztráliában, Perthben láthatóak. A másik büszkeségem, hogy 2007 óta eddig tizenkét alkalommal volt az én képem a nap felvétele a NASA oldalán.

Csillagok névadója

LAD1 és LAD2. Égitestek, melyeknek Ön a „keresztapjuk”.
– Felfedeztem két új kettőscsillagot, melyeket az United States Naval Observatory családnevem után az említett neveken katalogizált. Ezek tudományos része mindig érdekelt, elkezdtem mérni, fotózni őket. A LAD2-t saját kis csillagvizsgálómban – amit a kertemben építettem és kimondottan a kettőscsillagok mérésére szereltem fel – „találtam”.

Presztízs Magazin

Mit jelent „csillagot találni”?
– A csillagászok számára sokkal nagyobb adatmennyiség áll rendelkezésre a csillagos égboltról, mint amennyit fel tudnak dolgozni. Nem arról van szó, hogy ezeket még soha senki nem látta, csak eddig nem mérték őket kettőscsillag relációban. Digitális képet, méréseket kell készíteni róla, és ezeket a szakma által elismert módon publikálni. Ilyen értelemben lehet elsőségről, felfedezésről beszélni.

Szeret utazni?
– Nagyon. Régebben sokat utaztam, földrajzi és csillagászati motivációk miatt is. Fotóztam a világ sok szegletében, Izlandtól Skandinávián át a Himaláján keresztül Dél-Amerikáig, Patagóniáig. A nemzetközi konferenciák jó alkalmat kínálnak más országok csillagos egeivel való ismerkedésre. Legutóbb Brazíliában voltam, Rio de Janeiro mellett, ahol a déli félteke csillagképeit tanulmányoztam. Nagy élményem volt a Dél Keresztjének megfigyelése, amely mindig az ég déli pólusára mutat.

„Míra mira Mira”

A családja vajon mekkora megértéssel fogadja hivatását, hobbiját?
– Ez a hobbi jól beilleszthető a családi életbe, de persze szükséges egy elfogadó társ. A feleségem tudja, mennyire fontos ez nekem, a sikeremnek együtt örülünk. Ő képeim fő kritikusa. Két lányom van, Míra – aki a Mira csillagról kapta a nevét – hét éves. Egyszer lefényképeztem, amint nézi névadó csillagját, a kép címe, Míra nézi Mirát, azaz a földi Míra az égi Mirát. Spanyolra fordítva ez érdekes nyelvi poén: Míra mira Mira, ahol a középső szó kis betűvel írva azt jelenti, hogy „nézi”. Kisebbik lányom, Száva négy és fél éves. Többször kimegyünk a csillagos eget fényképezni, de nem erőltetem rájuk a csillagászatot, még kicsik hozzá, az ő szintjükön azonban foglalkozom velük. Távcsöveket mutatok nekik, kijönnek a kerti csillagvizsgálónkba, csillagos meséket olvasunk.

Presztízs Magazin

Sikert aratott a közelmúltban Kövi Szabolcs zeneszerző-fuvolaművésszel közösen kiadott „Csillagok, csillagok…” című DVD-jük.
– 2009-ben, a Nemzeti Múzeumban rendezett kiállításomra meghívtam Szabolcsot zenélni, ott határoztunk a közös munkáról. Zenei világa jól illik csillagászati képeim sajátos atmoszférájához. Hazánk éjszakai arcát mutatjuk be, képekkel, népzene-feldolgozásokkal, meditatív zenékkel. Április 5-én debütált az anyag Budapesten a Planetáriumban is; az asztrofotó-kiállításom megnyitóját követte a koncert filmvetítéssel egybekötve. A tárlat július 31-ig tekinthető meg.

Mi a tervei a jövőre?
– Legfőképp az örömömet szeretném megtalálni továbbra is a képek készítésében. Régi vágyam eljutni északra sarki fényeket fotózni, és a déli félteke Tejútját megörökíteni.


A tési szilveszteri fotóról

Presztízs Magazin

„Veszprémi lakóhelyem ködös-párás térségéből a Tési-fennsíkra felérve szikrázó, csillagos éjszaka fogadott. A szemet gyönyörködtető égi és földi harmónia nyújtotta élményt a kitartóan fújó szél mérsékelte – nem hiába telepítették ide a híres szélmalmokat. A rapszodikus széllökések igencsak megnehezítik a fotográfus munkáját, így – az előre megtervezett koreográfia szerint – gyorsan cselekedtem.
Az Ozi malom irányába tekintve a keleti horizontra kitűnő rálátás nyílik, így a kelő csillagképekkel együtt szép és tartalmas kompozíció szerkeszthető. A már magasan járó Jupiter fénye uralta a látóhatárt, a környezetében található markáns alakzatú csillagképek – Bika (Taurus), Kaszás (Orion), Szekeres (Auriga), Ikrek (Gemini) - körbevették a malom sziluettjét.
Az újévet, stílusosan egy tréfás fényfestéssel üdvözöltem: a húsz másodperces expozíció alatt a kamera és a malom közé álltam, és egy, a gyermekeimtől kölcsönzött piros fényű lámpával a „2013” feliratot kanyarintottam a levegőbe.”
(Részlet a www.asztrotajkep.hu honlapról.)

Átlag: 5