Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Élmények a szabadban és monitor előtt

Panorámaképek fotózása – türelem, kitartás, alkotókedv

Konyhás István | Konyhás István | 2014.11.24. |
Élmények a szabadban és monitor előtt
A templomtornyokba és hegycsúcsokra felkapaszkodó ember térélményének művészi megfogalmazására az első kísérletek már a fényképészeti eljárások felfedezése előtt megtörténtek. 1787-ben készült el az első panorámafestmény, amit szélesebb nézőközönség számára is bemutattak. Közel 230 esztendővel ezután, napjainkban már szinte mindenki mindenkor fotózik, és a beépített programoknak köszönhetően sok kicsi, de nagyon okos fényképezőgép, vagy épp telefon is tud panorámaképeket készíteni.

Panorámakép, mint a képi megfogalmazás eszköze

Most – a szoftverek bonyolult algoritmusainak ismertetése nélkül – ismerkedjük meg azokkal az alapvető fotós ismeretekkel, melyek segítségével panoráma, vagy éppen gömbpanoráma (ahogy a fotósok hívják, kisbolygó) készíthető!
A beépített programmal készített panorámaképeknél gyakran megesik, hogy a masinánk valamilyen hibára hivatkozva nem készíti el a felvételt, vagy nem lesz olyan képünk, mint amilyenre vágytunk. Ezért a legritkább esetben a gép a hibás, hiszen ahhoz, hogy igazán szép, érdekes panorámaképet készítsünk, nem elég a gépek tudása. Talán a legfontosabb szabály, hogy ne akarjunk mindenről panorámaképet készíteni. Mint minden más fotós műfajnak, úgy a panorámázásnak is megvan a helye ebben a szerteágazó művészetben.

Presztízs Magazin

Leggyakrabban tájképek, terek, esetleg szép erdőrészletek, folyók a panorámafotózás fő témái, de mindez önmagában unalmas lehet a szemlélő számára. Ha valamilyen képi elem, például jellegzetes építmény, egy-egy szép forma, vagy akár maguk a fényviszonyok nem teszik elég izgalmassá a témát, akkor csak egy szép széles, de unalmas képet kapunk. Ilyenkor az egyik legjobb tipp talán az, hogy a panorámakép készítését ne célnak tartsuk, tekintsük inkább a képi megfogalmazás eszközének.
A panorámakép általában vízszintesen összeillesztett képek sorozata, de ha igazán részletgazdag képet szeretnénk, több sorban is készíthetünk vízszintes sorozatokat, és ezeket függőlegesen is összerakhatjuk. Ilyen csúcspanoráma például az a Londont bemutató 320 Gigabytos felvétel, amit 48 640 képkockából raktak össze. A képhez szükséges részleteket három napig tartott lefotózni a BT Tower 29. emeletéről 2012-ben, a londoni olimpia után, és három hónapig tartott, amíg azokat összerakta egy célszámítógép.

Presztízs Magazin

Az átlag panorámaképek ennél sokkal kisebbek, elég hozzájuk 3-5 jól sikerült felvétel. Ehhez érdemes a gépünket manuális üzemmódba állítani, még a fehéregyensúlyt és az autófókuszt is hasznos kikapcsolni. Így biztos, hogy minden felvételünk ugyanolyan expozíciós értékkel, ugyanolyan színtónussal készül el, ami nagymértékben megkönnyíti a fotók összeillesztését. Sokan azt gondolják, hogy jobb minél nagyobb látószöget választani a fotók elkészítéséhez, pedig ezzel csak olyan torzult képek halmazát készítjük, ami megint nehezíti, vagy akár meg is akadályozza a képek sorba rendezését. A későbbiekben tárgyalt gömbpanoráma, vagy kisbolygó fotók sem annyira torz képekből készülnek, mint azt a végeredmény sejteti. Érdemes minimum 50 mm-es optikát választani, és ugyanabban a tartományban végigfotózni a témát. (A már említett londoni projektnél egy 400 mm-es objektívet használtak.)

A fekete macska varázsa

Presztízs Magazin

Ha telefonnal, vagy kompakt géppel és annak beépített programjával készítjük a panorámaképet, akkor célszerű álló formátumban létrehozni a felvételeket. Ha nem használunk állványt, úgyis lesz egy kis fel-le mozgás, és összeillesztésnél több marad a képekből, ha eleve álló formátumot használunk. A fotók elkészítése során ügyeljünk arra is, hogy az előző képnek körülbelül 1/4-1/5 része látszódjon a következő képen is, így fogja tudni szoftverünk illeszteni fotóinkat. Amelyik gépben van beépített panorámafunkció, halványan mutatja is a már elkészült képet, így már a fotózás során is tudunk nagyjából a másik felvételhez illeszkedő képet készíteni. Kutyákra, macskákra, emberekre vagy kocsikra vigyázzunk a felvételek elkészítésénél! Vagy egyszer kerüljön a képre például egy fekete macska, vagy többször, de soha ne az illesztések közelébe, hiszen így félbevágott, vagy szellemképes részletek jelenhetnek meg a kész képen. Vigyázzunk arra, hogy a gép mozgatása során ne a gyalogló ember, vagy közlekedő gépkocsi irányába haladjuk a felvételek elkészítése során, hanem vele ellentétesen – de mint mindig a fotózásban, tartsuk be a szabályokat, vagy rúgjuk fel azokat! Nagyon mókás képeket lehet úgy is készíteni, hogy egy állat vagy ember ismétlődik a képen, bár alapesetben az a szerencsés, ha minden csak egyszer van rajta.

Presztízs Magazin

Ha készen vannak a nyers képek, és szeretnénk azokat magunk összeilleszteni, jó szolgálatot tesz az Arcsoft Panorama Maker program. Egyszerű szoftver, alkalmas vízszintes, függőleges és többsoros panorámák összerakására, és 360 fokos illesztésre is. Használata egyszerű, nem annyira profi, de összességében használható program. Előnye, hogy a RAW formátumot is támogatja, de inkább a panorámafotózással ismerkedőknek ajánlott. Akik már begyakorolták a jól összeilleszthető nyers képek készítését, próbálkozhatnak a Panorama tools, PTGui-val. Ez az egyik legjobb, legkomolyabb program erre a célra, olyan sok lehetőséggel, amiket felsorolni is nehéz. Professzionális, ezért van varázslója is. Ha nagyon elvesztünk a részletekben, ezzel hamarabb sikerélményünk lehet.
 

Presztízs Magazin

Tiszta fejjel
Fontos, hogy összeillesztés után jól nézzük át a kész fotót, akár úgyis, hogy néhány óra, vagy nap múlva térünk vissza rá. Ekkorra agyunk már törli a sok információt és könnyebben észrevesszük az illesztési hibákat. Természetesen a már jól bevált és sokak által ismert Photoshop programmal is csodás panorámaképek készíthetők.

„Kisbolygók” – akár Photoshoppal is

Presztízs Magazin

Kevésbé ismert, több gyakorlatot és türelmet igényel a kisbolygók, vagy gömbpanorámák készítése. Az alapfelvételek elkészítésénél ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a panorámaképeknél. Itt viszont már még tudatosabban kell több felvételt készítenünk. Az első sorozat szinte a talajról készül, ez fogja adni a bolygó testét, talaját. A második maga a panorámakép, amin a témánk lesz. Igaz egy kiskutya vagy macska itt is jól mutathat a talajon. A harmadik sorozat az ég, vagy ami a kilógó részeket tartalmazza: tornyok, fák, építési daru, vagy bármilyen más magas rész. Lehet fordított kisbolygót is készíteni, ilyenkor az ég van középen, nem a talaj. Témától, elgondolástól függ, melyiket választjuk.
Célprogramok ehhez is vannak, de azok használata még bonyolultabb, mint a panorámaképek készítésére íródottak. Aránylag egyszerűen Photoshoppal is csinálhatunk ilyen kis bolygószerű fotókat. Első lépésként készítsünk el egy alap panorámafotót. Nyissuk meg az elkészült képet és méretezzük át, alakítsuk egy négyzetté. Az átméretezés során a méretarányokat nem szabad megtartani, az erre vonatkozó pipát ki kell venni a párbeszédablakban! Igaz, így egy torzképet kapunk, de ez ne zavarjon bennünket, hiszen a kisbolygó még torzabb lesz. Forgassuk el a négyzetet 180 fokkal. Ezek után következik a bolygó létrehozása, amelyet a filter menü/ distortion/polar cordinates (szűrő/torzítás/ellentétes koordináták) szűrőben a “rectangular to polar” opciót bejelölve lehet végrehajtani. Ekkor elkészül a bolygócska, de a közepén valószínűleg egy folt fog éktelenkedni, és a külső részen is furcsa dolgok történhetnek az égbolttal. Ezt klónozó, vagy egyéb hasonló ecsettel ízlés szerint kijavíthatjuk. Mint minden fotó elkészítésénél, úgy az ilyen képek készítésénél még inkább igaz, hogy a tudás mellett a türelem és kitartás hozza meg igazán a sikert ebben az alkotó munkában.

Még nincs értékelve