Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Horgász a pácban

Soós Tamás | archív | 2013.07.24. |
horgászat
Horgász a pácban
Mióta csak városban sürög-forog napéjt az ember, azóta ki is akar szakadni a túlzsúfolt településekről, egyenest vissza a természetbe. Idén nyáron is számos örömpecázási lehetőség várja a megszállott halkergetőket.

A sarkon ólálkodik a napszítta jóidő, erősödik a horgászbetegség, amit csak a friss víz és a tiszta levegő gyógyíthat – és ezt nem csak Theodore Gordon horgászíró tartja így, hanem számos profi és kevésbé profi magyar pecás. Túl vagyunk a csapadékos áprilison, ami ugyan elhozott pár eseménytelen, betlizős napot, de azért már lezajlott a magányos-elmélkedős keresőhorgászat, és kiimádkoztunk pár pontyot és keszeget is a vízmélyből. Sőt, sokaknak bizonyára megvolt a tavaszi harcsázás is, és jó páran feltérképezhették a Tisza lapályosabb oldalát. De ha bele is nyúltak a tutiba, még hátra van a nyári szezon, a snecik ívása, vagy épp a feederes keszegezés.

Aktuális hír, hogy a Tisza-tavon és a Velencei-tavon is feloldották a pontytilalmat, ráadásul előbbibe 10 ezer kiló pikkelyes pontyot telepítettek. A Tisza-tavon nyárelőn érdemes rablóhalra vadászni, a szakemberek szerint elsősorban a fűzfagyökerek belógó részénél zajló pecázás ajánlott. Pergetés, úszózás, fenekezés, minden mehet, a bőséges fogás reményében érdemes júniusban nagy elánnal kapálni a vizet a Tisza-tavon. Különleges módszer lehet még az éjszakai harcsapergetés, amikor is csónakban, a parttal párhuzamosan haladva érdemes wobblerrel túljárni a harcsák eszén. Ha valaki ráérez és rákap a csónakos horgászat ízére, akkor tehet egy próbát a tározótéren a pontyozással is, amely során nádas, sásos, vagy hínáros környékre tanácsos juttatni a csalit (2-3 napos etetés és egy méteres vízmélység javallott).

Presztízs Magazin

Ha valaki az éjszakai horgászat különleges hangulatát kedveli, az ellátogathat a tokaji Kovács-tóra, miután feltérképezte és megdézsmálta a bortermelő vidéket. A helyszínen idén újdonságnak számítanak a Bojlis faházak, amiket 24 órás horgászatra lehet kibérelni, pontybölcsővel, stéggel egyetemben. A tóban fogható kapitális ponty, amur, aranykárász, és feketesügér is. Az ország nyugati fertályán, egészen pontosan Egerben ajánljuk még a várost kettészelő patakot, amely egyre kedveltebb horgászhely, és megismertetheti az arra tévedőkkel a városi pecázás ironikus atmoszféráját. A patak tiszta, és rendszeresen telepítenek bele halakat (például: pisztrángot, jászt vagy domolykót), úgyhogy a halhiánytól sem kell félni.

Ha tovább közeledünk Pesthez, kedvelt horgászterepnek számít a pilisi bányató, ami fenekezésre és úszós horgászatra egyaránt alkalmas. Sok vendéghalász jár ide megereszteni egy-egy botrepesztő odaverést, hiszen békés és ragadozó halak is keringenek a tóban: a Slötyi tisztes méretű halállománya busától a keszegfélékig, szürkeharcsától a pisztrángsügérig terjed.

Presztízs Magazin

Pest megyében nívós pecaplaccok még a Sződ és Csörög között elfekvő Ordas-tavak, amikben kifejezetten nagy halak foghatók. 23 kilós ponty vagy 18 kilós amur itt nem számít ritkaságnak. A rendezőség időpontokat is ajánl: 7 és 10, illetve 15 és 19 óra között kapósak igazán a halak. Legutóbbi telepítésként áprilisban érkezett 10 mázsa 3-4 kilogrammos ponty az Öreg-tóba, úgyhogy itt is érdemes kilógatni a csalikat.

Ha valaki az egész családot elvinné egy örömpecázásra, annak a Jásztelek és Jászberény közt fekvő Eldorádó horgásztóra célravezető ellátogatnia. A halvadászoknak vízparti fedett ülőkék, lurkóknak játszótér, állatkert, hétvégenként pedig élőzene garantálja a kikapcsolódást. Ne feledjük: ez a rekordlistás afrikai harcsák, pontyok és amurok tava! Persze, rengeteg vadregényes víz és érintetlen környezet vár még felfedezésre a kalandkergető horgászok részéről. Nincs is más hátra: magas higanymérő-állást kívánunk mindenkinek. Cserkelésre fel!

Még nincs értékelve