Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Lemond a Dalai Láma a politikai tisztségéről

Tancsa Ágnes | Wikipedia | 2011.03.10. |
Lemond a Dalai Láma a politikai tisztségéről
A Dalai Láma bejelentette, hogy lemond a tibeti emigráns kormány vezetéséről. Lemondását azzal indokolta, hogy eljött az ideje, hogy átengedje a tisztséget egy szabadon választott vezetőnek.
A tibeti vezető mindezt az emigráns kormány székhelyén, az észak-indiai Dharamszalában csütörtökön mondott beszédében mondta.
A Tendzin Gyaco emlékeztetett arra is, hogy a hatvanas évektől kezdve szorgalmazza, hogy a tibeti népnek egy szabadon választott vezetője legyen, akinek átadhatja a hatalmat. Szerinte itt van ennek az ideje. A hatalomváltás érdekében javasolja majd az emgráns kormánynak, hogy módosítson alkotmányt márciusi ülésén. A láma politikai szerepe nagyrészt jelképes. Az emigráns kormányt hivatalosan egy választott miniszterelnök vezeti.
A kínai kormány ezt a bejelentést a nemzetközi közösség megtévesztésére irányuló cselnek nevezte.
Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivő csütörtökön hangoztatta, hogy az elmúlt években a dalai láma már többször beszélt visszavonulásáról.
A dalai lámák hagyományosan Tibet politikai és vallási vezetői voltak egyben, Tendzin Gyaco azonban régóta úgy tekinti, hogy ő már "félig visszavonult" a politikai vezetői szereptől.
 
 
Átlag: 5