Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Való(tlan) világ

A közösségi oldalak hálójában

Szepesi Viktor | archív | 2013.01.30. |
Való(tlan) világ
Lájkolunk, megosztunk, tweetelünk. Ismerősnek jelölünk, közösségekhez csatlakozunk, vagy épp kilépünk, szerelmet vallunk, szakítunk – virtuális világban töltjük mindennapjainkat, de ez vajon jó vagy rossz, és miért az?

2008. november 17. Álmos, ködös délután, kávéval, kakaóval, tejszínhabbal. És egy kérdés, amitől megállt a levegőben a kiskanalam. „Ugye fent vagy a Facebookon?” – vette át a szót Svédországban élő barátnőm. Akkor még nem hallottam a közösségi oldalról, ezért olyan buta ábrázattal meredtem rá, amit a későbbi Alkonyat-mozik Bellája, vagyis Kristen Stewart is megirigyelhetett volna. „Tudod, az olyan, mint az iwiw, csak sokkal jobb. Beállíthatod, hogy csak a barátaid lássák a fotóidat és az infókat rólad. Küldhetsz üzenetet, bejelölhetsz ismerősöket a fényképeiden… szóval szuper. Ja, és tudsz lájkolni is” – hadarta.
Akkor még nem sejtettem, hogy a Facebook, a „bejelölés” és a „lájkolni” kifejezések hamarosan beépülnek a mindennapjaimba, és ezzel korántsem leszek egyedül. Manapság kevés ember van, aki nincs rajta a közösségi oldalakon, hogy a „ritka, mint a fehér holló” szólást is módosítani lehetne, mondjuk „ritka, mint a Facebook-ot nem használó”-ra (bár az első verzió kétségkívül jobban hangzik).

Presztízs Magazin

Nagy bajba keveredett

De vajon miért ilyen népszerűek a közösségi oldalak, példának okáért mondjuk a Mark Zuckerberg által 2004-ben alapított Facebook? Sikerének titka egyrészt a nevéből adódhat, hiszen ha közösségi, akkor régi ismerőseink mellé újakat is szerezhetünk, csoportokhoz csatlakozhatunk, melyekből könnyedén ki is léphetünk. Üzengethetünk, chatelhetünk, láthatjuk egymás fotóit, amiket azonnal lájkolhatunk, megoszthatunk, vagy kifejezhetjük a véleményünket. Ha pedig valakivel kicsit erősebb a közös hullámhossz, azzal privát üzenetben mélyíthetjük el barátságunkat, olykor valós kapcsolataink rovására.
A 38 éves Krisztián például emiatt kellemetlen helyzetbe is került, ugyanis a Facebookot eleinte régi osztálytársai megkeresésére, majd új barátok és barátnők találására kezdte használni. – Az egyik lánnyal addig levelezgettünk és beszélgettünk, mígnem személyes találkozót beszéltünk meg – először, másodszor, sokadszor. Akkor én már négy éve éltem komoly kapcsolatban, de az újdonság és a titkolózás varázsa elvette az eszem. Egy üzenet buktatott le, amit véletlenül a párom vett észre az okostelefonomon. A részleteket nem szeretném elmondani, de tény, hogy elég nagy bajba kerültem – mesélte.
Mások viszont meglévő kapcsolataik ápolására fordítják a közösségi oldalakat, például Twitteren írnak külföldi rokonaiknak vagy barátaiknak egy-egy esemesnyi üzenetet. Lehet nyilvános vagy privát, az üzenet, fotó lényege itt is az önkifejezés. – Mivel a családom egy része Angliában él, a másik része Amerikában, illetve Kanadában, nekünk nagyon jól jönnek a közösségi oldalak. Gyakran küldök nekik üzeneteket, de a Facebookra feltöltött babafotóinkat is láthatják, akár azonnal – árulta el a négy hónapos kislányával otthon lévő Kitti.

Virtuális második élet

A Facebookon második életünket élhetjük: az információk és fotók áramlása olyan, mintha minden ismerősünk életébe egyszerre pillanthatnánk bele. Szervezhetünk eseményeket, csoportokat, kereshetünk állást, de nyereményjátékokon is próbára tehetjük magunkat. Elég egy megosztás, és mienk lehet egy kispárna, egy plüssfigura. A megosztás lényege pedig – legyen szó információkról, képekről, zenéről –, hogy az általunk választott emberek, csoportok értesüljenek erről. A Room Service – Bryan Adams Tribute Band és más magyar zenekarokból ismert Csákvári László számára is nagyszerű lehetőség a Facebook, előnyeit nemcsak magánemberként, hanem zenészként is élvezi: – Három éve csatlakoztam ehhez a közösségi oldalhoz, de ugyanennyi ideje használom a többi zenés internetes oldalt, például a YouTube-ot is. Szerintem a közösségi oldalak, különösen a Facebook remek kapcsolatépítési lehetőség, és egy előadó számára jó reklámfelület is. Minden nap használom, és a feltöltött tartalmak mellett azt is szeretem benne, hogy azonnal tudok válaszolni a kérésekre, kérdésekre, megkeresésekre – mondta.

Presztízs Magazin

Akinek nem kell a virtuális világ

Akadnak, akik máig nem kérnek a közösségi oldalakból, és köszönik szépen, jól megvannak a maguk Facebook-mentes világában. Ismerkednek, találkoznak ismerőseikkel – anélkül, hogy félóránként késztetést éreznének arra, hogy becsekkoljanak egy-egy trendi helyre –, felköszöntik barátaikat a születésnapjukon – de mindezt személyesen!
A 28 éves Irma például nem is szeretne regisztrálni a legnépszerűbb közösségi oldalra: – Nem vagyok egy nagy netező, e-mailjeimet is naponta egyszer nézem csak meg, általában a munkahelyemen, ebédszünetben. Nemrég költöztem új albérletbe, ahol még nincs netem, de nem is hiányzik. A közösségi média nélkül is remekül megvagyok. Egyrészt, mert látom a barátaimon, mennyi idejüket elveszi a Facebook, másrészt, én még mindig a személyes találkozásokban hiszek. Például egy jó kávé és a közös nevetések sokkal többet jelentenek nekem, mintha chatelnénk fél órát a Facebookon – mondta.

Vajon eljön az az idő, amikor trendi lesz kilépni a közösségi oldalak virtuális világából a személyes találkozások újra megtalált varázsa kedvéért? Ez egyelőre még a jövő zenéje. De ha belegondolunk, 2004-ben még a Facebook is az volt…

Presztízs Magazin

 

 

Sztárok és a közösségi média
Több sztár is él a közösségi média használatának előnyeivel. A világ egyik legjobb énekesnőjének tartott Adele-t például a MySpace zenés-barátkozós oldalnak köszönhetően fedezték fel. A Disney sztárjából botrányhőssé avanzsált Miley Cyrus és a Forma-1-es sztár, Lewis Hamilton pedig életük szinte minden pillanatát igyekeznek megosztani követőikkel, még akár olyan egyszerű dolgokat is, mint a vacsorázás vagy az edzés.


 

Még nincs értékelve