Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kezdjük a bőrünkön a fiatalítást!

Anti-ageing az orvosi kozmetológiában

Balogh Zoltán | 2011.07.08. |
Kezdjük a bőrünkön a fiatalítást!
Nem feltétlenül kell plasztikai sebészhez fordulnia annak, aki szeretne kicsit fiatalodni. A szike és az injekciós tű mellett, helyett az orvosi kozmetológia jó néhány megoldást kínál arra, hogy a közép- és idősebb korosztály harcba szálljon a múló idővel. A Japánhoz tartozó Okinawa szigeteken a férfiak átlagban 79, a nők 86 esztendőt élnek meg. Az Európai Unió lakóinak átlagéletkora valamivel kevesebb (férfiak 75 év, nők 81év), Magyarország a sereghajtók közé tartozik, a férfiak a kontinens átlagához képest 7, a hölgyek 4 évvel korábban hunynak el.

A szakemberek szerint hiába örököltünk jó géneket, a folyamatos stressz, a sokszor nem megfelelő táplálkozás, a mozgáshiány alaposan rontja kilátásainkat. Persze, ez nem mindenkire igaz, sokszor találkozhatunk olyan középkorú vagy idősebb emberekkel, akik nyugodtan letagadhatnak 10-15 évet életkorukból.

Elengedhetetlen a testi, lelki harmónia
 
 
- A 70-80 évet megélt emberekre azt mondjuk, szerencsések – kezdte dr. Varga Viktória bőrgyógyász szakorvos, akinek az orvosi kozmetológia az egyik szakterülete. – Egyáltalán nem mindegy azonban, hogyan is telnek el azok a bizonyos hosszú évek. Sokszor feltesszük magunknak a kérdést, miért öregszünk? Az öregedés be van építve a genetikai állományunkba, azt is mondhatnám, „beprogramoztak” minket, hogy mely életkorban milyen változásoknak kell bekövetkezni testünkben. Nagyon pontosan meghatározott biokémiai folyamatok zajlanak bennünk, melyekkel együtt jár, hogy lelkileg is változunk.
        
- Mit tehetünk azért, hogy minél tovább megőrizzük fiatalos külsőnket, vitalitásunkat?
 
- A mai orvosi szemléletnek, technológiáknak és természetesen az orvosi kozmetológiának köszönhetően nagyon sokat tudunk tenni, hogy a hozzánk forduló paciensek felvegyék a „harcot” az évekkel. Segítünk lassítani, megelőzni, vagy visszafordítani bizonyos öregedési folyamatokat, különböző tudományos és orvosi technológiák alkalmazásával. Ezekkel időben felismerjük, kezeljük az öregedés okozta elváltozásokat, megbetegedéseket, hogy minél hosszabb ideig éljünk egészségesen, fiatalosan.
                 
Presztízs Magazin
- Ön szerint milyen a fiatalos külsejű ember?
 
- Mindenekelőtt testileg és lelkileg harmóniában van önmagával. Ez így elsőre egyszerűnek hangzik, ám egyáltalán nem könnyű feladat az egyensúly megteremtése, folyamatosan tenni kell érte. A rendszeres mozgás nagyon fontos, ha karbantartjuk testünket, nem hízunk el, már egy rizikófaktort kipipálhatunk. Ha a súlytartás mellett a dohányzást száműzzük életünkből, nem emelkedik veszélyes szintre a vérnyomásunk, koleszterin szintünk, így nem fenyeget szív-érrendszeri megbetegedés. Rendszeres szűrővizsgálatokra is szükség van, melyekkel időben felismerhetjük a daganatokat.
 
Tiszta lappal indulunk
 
- Lélekben maradhatunk fiatalok, de külsőnk jól jelzi az esztendők múlását.
 
Bőrünk karbantartása mennyiben befolyásolja életünk hosszát, bőrgyógyász szakorvosként, orvosi kozmetológusként mire hívná fel a figyelmet?
 
- Gyakran hallom a betegeimtől egy-egy melanoma-szűrés alkalmával, hogy „doktornő, hogyan lettek rajtam ezek a szemölcsök, anyajegyek, mikor egy évvel ezelőtt még semmi nem volt a bőrömön?” A bőrünk nemcsak első védelmi vonalunk, de egészségi állapotunk legfontosabb tükre, melyből a szakember egy-egy vizsgálat alkalmával nagyon sok fontos információt kaphat. Azt, hogy milyen a bőrtípusunk, nem tudjuk befolyásolni, ezt mindenki örökölte, ugyanúgy, mint a szeme színét. Amit viszont már az élete folyamán hozzátett, azt nagyon jól meg lehet ítélni egyetlen vizsgálattal is: mennyi napfény érte életében, dohányzik-e, használ-e megfelelő krémeket, voltak, vannak-e pattanásai. Ez csak néhány olyan tényező, amit már mi teszünk hozzá bőrünk jellemzőihez. Senki sem látott még ráncos, vagy „szoláriumbarna” csecsemőt, szép, sima, világos a bőrük. A veleszületett anyajegyek kivételétől eltekintve még pigment folt sincs az újszülötteken. Tiszta lappal indulunk, az kerül rá, amit mi „odaírunk”. Aki már gyermekkorában többször leégett, fiatalkorában sokat napozott, szoláriumozott, az bizonyosan számíthat rá, hogy egyre több anyajegye, pigment foltja, ránca lesz, és sajnos melanomája is lehet. Az, hogy nyáron sötétebb a bőrünk, télen pedig világosabb, teljesen természetes, de aki télen sem hagyja pihenni a bőrét, folyamatosan szoláriumozik, számíthat rá, hogy ráncos és foltos lesz a bőre, tehát öregebbnek látszik a valós életkoránál.
 
Szike és tű nélkül is szépülhetünk
 
- Sokat hallani manapság az anti-ageingről, mit jelent ez a bőrgyógyászatban?
 
- Elsősorban azt, hogy a bőr állapotában bekövetkező öregesési folyamatokat lassítjuk. Az anti-ageing kezelés része a bőr fiatalítása, melyre több lehetőséget is kínálnak az orvosok. A plasztikai sebészek műtéti úton tudják fiatalabbá tenni az arcbőrt, lehetőség van azonban kevésbé megterhelő, műtét nélküli beavatkozásokra is. Tű nélkül is tudunk ráncokat kezelni, mezoterápiával, melynek során nagy molekulájú hatóanyagokat juttatunk a bőr mélyebb rétegeibe. Ez teljesen fájdalommentes beavatkozás.
 
- Gondolom, nem mindegy, hogy a szépülni, fiatalodni vágyók mikor szánják rá magukat a beavatkozásra, hatékonyságban van különbség a prevenciós és a helyreállító kezelések között?
 
- Legjobb eredményeket a 40 és 60 év közötti korosztályban lehet elérni, de természetesen egyéni szempontokat is kell mérlegelni. Az orvosi kozmetológiában nagyon széles a paletta. Alkalmazhatunk mélyhámlasztást, Botox kezelést, ráncfeltöltést, mikrodermabráziót, mezoterápiát, lézeres bőrfiatalítást, a szakember tapasztalatától és eszköztárától függően. Nagyon látványos az eredmény, a beavatkozások viszonylag kevésbé megterhelőek. Amennyiben rászánták magukat, hogy tegyenek az öregedés ellen, azt javaslom, kezdjék el a bőrüknél.
Átlag: 5