Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A legendás repülő gróf

Mikó Bálint | Profimédia-Red Dot | 2020.11.25. |
A legendás repülő gróf
1997-ben kilenc Oscar-díjat kapott a gróf Almásy László alakja által ihletett hollywoodi sikerfilm, Az angol beteg, amely hosszú időre a legismertebb magyarrá tette a titokzatos arisztokratát. Almásyról a film megjelenéséig szinte semmit sem lehetett tudni idehaza, ugyanis a kommunizmus évei alatt szinte az emlékét is ki akarták radírozni a történelemből, így még a lexikonok sem tartalmazták a nevét. Ki volt ez a rejtélyes kalandor, aki annyi mindenen ment keresztül, amire elvileg egyetlen élet kevés lett volna?
Almásy László a családja borostyánkői várában született 1895-ben. Nagyapja, Ede a Magyar Királyi Földrajzi Társaság egyik alapítója volt, édesapja, György pedig Ázsia-kutatóként tett szert hírnévre. Az Almásy família a 17. századtól az ország legelőkelőbb nemesi családjai közé tartozott. László gyerekkorában rengeteg időt töltött nagyapja könyvekkel és térképekkel telirakott könyvtárában, ahol szivacsként szívta magába a tudást. Elsősorban az ornitológia nyűgözte le ekkor, érdeklődése a költöző madarak vonulási szokásai felé fordult, és a repülés utáni vágy is hajtotta. Saját maga fabrikálta repülőszerkezetével 10 métert zuhant egy kőfejtő pereméről, és csak a szerencséjének köszönhette, hogy kisebb sérülésekkel úszta meg a vakmerő kísérletet. Grazban kezdte el a középiskolát, de hamarosan olyan balesetet okozott, amelyre csak a legmegátalkodottabb csínytevő diák lenne büszke: a biciklijével szépen áthajtott az iskolája igazgatóján, ami természetesen Almásynak az intézményből való azonnali kirúgását vonta maga után. 1910 és 1911 között egy svájci tüdőszanatóriumban lábadozott, ugyanis 10 éves korától láncdohányos volt, ami alaposan megviselte a szervezetét. 1911-ben az Aero Rt. Blériot típusú motoros gépével Rákosmező felett repülhetett, amit élete legmeghatározóbb élményének nevezett később.
 
 
Pilóta, autóversenyző és Rommel katonája
 
Presztízs MagazinAlmásy 1911 és 1914 között a London melletti Eastbourne-ben kapott műszaki képzést. Ezalatt tökéletesen elsajátította az angol nyelvet, és teljes mértékben magáévá tette az ottani kultúrát és életstílust. Az akkoriban híres Afrika-kutató, Frederick Selous műveiből ismerkedett meg a fekete kontinens titkaival, és úgy határozott, előbb-utóbb eljut oda. Az I. világháborúban pilótaként az orosz, majd az olasz fronton teljesített szolgálatot. Több életveszélyes akcióban vett részt a Dnyeszter mentén, tetteiért zászlósból hadnaggyá léptették elő. Első saját gépét 1914-ben vehette meg, egy használt Farman 3-ast választott. A háború után részt vállalt az elkergetett IV. Károly magyar király visszatérési kísérletében, amelyet csak királypuccsként emlegettek. Mikes János püspökkel kísérte 1921. április 5-én az uralkodót a határig, 1922 és 1926 között pedig Mikes püspöki várában dolgozott Szombathelyen. 1922-től a grazi Steyr cég alkalmazásában állt, és automobilok eladásával kereste a kenyerét. Egy Steyr autóval indult első afrikai expedíciójára sógorával, Esterházy Antallal. 1926-ban átkeltek a Líbiai és a Núbiai-sivatagon, nem csekély hírnevet szerezve ezzel, ugyanis 3000 kilométert tettek meg autóval korábban ismeretlen vagy alig ismert vidékeken. Almásy több autóversenyt is megnyert a Steyr cég színeiben, 1928-ban rekordidő alatt autózta végig a Madrid-Koppenhága útszakaszt. Líbiában Széchenyi Zsigmonddal vadászott, Kairóban pedig megalapította Egyiptom első repülőiskoláját.
 
Almásy afrikai éveiben számos gazdag támogatót szerzett, akik finanszírozták a kutatóútjait. Első jelentős felfedezését 1932-ben tette, amikor rábukkant a Zarzura oázisra az egyiptomi Gilf Kebri környékén. Almásy a fennsík völgyének homokkő sziklabarlangjaiban ősi állat- és emberábrázolásokat talált. Ő számolt be elsőként arról, hogy a Nílus egyik szigetén, Vádi Halfa közelében egy „magyarab” nevű berber törzs él, amelynek tagjai állításuk szerint a II. Szolimán szultán katonái által elfogott magyar harcosok leszármazottai.
 
Presztízs Magazin1940-ben már javában dúlt a II. világháború, a németek pedig olyan segítőt kerestek az afrikai hadszíntéren, aki behatóan ismeri a sivatagot. Almásy bizonyult a legmegfelelőbb alanynak, mivel a nélkülözhetetlen ismeretek mellett értékes kapcsolatokkal is rendelkezett. A grófot, aki ekkor a magyar légierőnél szolgált, 1941. február 8-án a német hadsereghez vezényelték, és tartalékos tisztként a Rommel által irányított Afrikakorpshoz került, ahol mélységi felderítőként alkalmazták. Almásy nevéhez fűződik a közismert Salaam-hadművelet: az volt a gróf a célja, hogy két német hírszerzőt az angol vonalak mögé, Aszjútba juttasson, miközben több mint 500 angol katona kereste őket, mert a szövetségesek megfejtették az akció rejtjeles üzeneteit. A kalandos útról a gróf Rommel seregénél Líbiában című könyvében is megemlékezett, a tetteiért pedig megkapta a Vaskeresztet.
 
Ellenállóból emigráns
 
Almásy kalandként fogta fel a Rommel seregében való szolgálatot – többek között azt remélte, hogy közben újabb értékes régészeti felfedezéseket tehet a sivatagban −, a náci ideológia nem érdekelte. Budapestre visszatérve sokkolták a zsidókat érő atrocitások, ezért szerepet vállalt az üldözöttek védelmezésében és mentésében. Budapesti lakásában 1944 novemberében több zsidónak is menedéket nyújtott, a négyszeres olimpiai bajnok kardvívó, Fuchs Jenő fiát, Györgyöt is ő rejtegette. A német hadseregben szerzett egyenruháját és kitüntetéseit viselve zavarta el a razziázó nyilasokat, ha át akarták kutatni az épületet.
 
Unokahúga, Gyömörei Zita visszaemlékezése szerint Almásy 1944 őszén egy Rubinstein nevű 10 éves zsidó kisfiút vitt Vácra, a katolikus egyház Don Bosco Otthonába. A fiú az Almásy által szerzett, Árkos Antal névre szóló papírokkal vészelte át a háborút, majd rokonai segítségével kiutazhatott Amerikába. Almásy házának lakói közül többen is a gróf leleményességének köszönhették életüket, és ezek az illetők később a népbíróság előtt is tanúskodtak jótevőjük mellett.
 
Presztízs MagazinA háború után Almásyt többször őrizetbe vették, háborús és emberiség elleni bűncselekményekkel vádolták, valamint kínvallatásnak vetették alá. A Rommelnek tett katonai szolgálatait készséggel beismerte, de a háborús bűnöket mindvégig tagadta. Végül a híres orientalista, Germanus Gyula vallomásának köszönhetően mentették fel 1946 novemberében.
 
1947-ben ismét letartóztatták, és csak egykori patrónusa, az egyiptomi Faruk király unokaöccsének közbenjárására szabadult ki. Ekkor már tisztában volt vele, hogy nem maradhat Magyarországon. Először Bécsbe, majd Triesztbe utazott, ahol Valderano herceg, a brit különleges alakulatok ezredesének segítségével helyet kapott egy Kairóba tartó gépen. Kairó Zamalek nevű városrészében kezdett új életet, és sportrepülés-oktatással, valamint sivatagi autós túrák szervezésével foglalkozott. 1949-ben Párizsból Kairóba repült két társával, egy vitorlázó repülőgépet vontatva: mindössze két leszállást kellett útközben végrehajtania, amivel távolsági világrekordot állított fel.
 
1951-ben autókat szállított Ausztriába javításra, és az út során súlyosan megbetegedett: amőbás vérhassal került a salzburgi Wehrle Szanatóriumba, ahol már nem tudták megmenteni. A halálos ágyán tudta meg, hogy kinevezték az Egyiptomi Sivatagkutató Intézet igazgatójává.
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------
 
Presztízs MagazinFikció és valóság
 
Almásyról mintázták Az angol beteg című játékfilm szintén Almásy nevű címszereplőjét, akit Ralph Fiennes keltett életre Oscar-díjat érdemlően. Az angol beteg tipikus hollywoodi szerelmi történetet kerekített Almásy kutatásai és hadi tevékenysége köré. A forgatókönyvíró sok valós életrajzi adatot átvett a gróf történetéből, ám végül egy nagyrészt fikciós alkotással állt elő. Almásy sosem lett volna akkora hősszerelmes, amilyennek a filmben ábrázolták, ugyanis a szebbik nem fele annyira sem érdekelte, mint a régészet vagy a folyamatos kalandokba keveredés. Afrikai évei során egyszer tolmácsolni ment egy katonai kórházba egy ott fekvő kanadai katonának. A főhadnagy az ülésével együtt kiszakadt a gépéből, és olyan súlyos égési sérüléseket szerzett, hogy egy héttel a műtéte után elhunyt. A filmben maga Almásy a csúnyán összeégett beteg, bár a kiindulási alap egyértelműen az ő memoárjából származik. A grófnak egyébként voltak saját repülőbalesetei: az I. világháborúban találat érte a gépét, de csodával határos módon landolni tudott vele, 1931-ben pedig a szíriai Aleppónál zuhant le, de ekkor sem esett semmi baja.
 
 
 
Még nincs értékelve