Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nyomokban boszorkányt tartalmaz

Salat Vince | Profimédia-Red Dot | 2019.10.20. |
boszorkányok
 Nyomokban boszorkányt tartalmaz
„A boszorkányokról pedig, mivelhogy nincsenek, semmi emlékezet ne legyen.” (Kálmán Király Dekrétumainak első könyve, 57. fejezet) A Gyalog Galopp híres boszorkány-jelenetéből is tudjuk, mi mindenre képes, aki az ördöggel cimborál: „Miből gondoljátok, hogy boszorkány? Engem gyíkká változtatott – de már elmúlt.” A paródiának rendszerint valós alapja van, és a boszorkányokkal kapcsolatos hit és gyakorlat mai napig hiteles forrásokkal támogatja az utókor kreatív képzeletét. Ráadásul attól, hogy a világnak ebben a szegletében már csak történelem, máshol napi valóságként határozza meg az élet rendjét a boszorkányhit. Nyomokban pedig nálunk is fellelhető.
Bűnbakkeresés és boszorkánytalálás
 
A XXI. századi boszorkányüldözések logikája rendszerint kettős: egyrészt primitív hiedelmi alapokból táplálkozik, másrészt haszonszerzési funkcióval zajlik. Ez utóbbi nem csak anyagi – a vádlottak vagyonát rendszerint a bírák kapták meg –, sokkal inkább vélt erkölcsi haszon vagy „logikusnak” kikiáltott magyarázat nehezen értelmezhető és kezelhető jelenségekre. A betegségben elhunyt gyermek vagy a vadállat által megölt ember halála például boszorkányságra utal Tanzániában – csak 2014-ben több mint hétszáz embert öltek meg emiatt –, de Nigériában éppen az éjszaka felsíró két év alatti kicsiket tartják az ördög cimborájának, ezért kiteszik az utcára. Ez tömeges gyermekbántalmazáshoz vezetett: az ENSZ becslései szerint ötvenezerig terjed, és minimum huszonötezer azon kisgyermekek száma, akiket boszorkányság vádjával az utcára tettek a szüleik.
 
Boszorkányvadászat vezérszóra 
 
Presztízs MagazinAmíg csak az elődök hiedelmei kísértenek, eldönthetjük, melyik oldalra állunk. Nem így Gambiában, ahol tíz évvel ezelőtt maga a kormányzat alapított egy „felkent” boszorkányvadász csoportot, akiknek valóban sikerült előállítaniuk boszorkányokat. Nem meglepő, hiszen mérgező levekkel itatták a vádlottakat, akik ettől hallucinálni kezdtek, majd alapos verések következtében bevallották bűneiket. A tömeges razziák során több mint ezer ember esett áldozatul, és ez ellen a nemzetközi jogvédő szervezetek sem sokat tehettek. A Yahya Jammeh elnök vezényletével zajló boszorkányüldözés során főként idős embereket hurcoltak el Gambia Foni Jarrol körzetéből, mire a szomszédos vidékekről sokan Szenegálba menekültek az „inkvizíció” elől. Hasonló kegyetlenséggel végeztek ki több mint négyszáz embert Indonéziában, szintén boszorkányság vádjával majd’ 31 éven keresztül, Suharto uralmának végéig, 2008-ig.
 
Ahol a bűvészkedés nem életbiztosítás
 
A Korán szerint minden megmagyarázhatatlan, káprázatos jelenség mágiának bizonyul – a sötét varázslat és a szórakoztató mágia egyaránt –, az pedig tiltott és kiirtandó. Az arab világban halál jár a legsúlyosabb bűncselekményekért, köztük a mágia minden formájáért, így például Szaúd-Arábiában bűvésznek lenni nem éppen életbiztosítás. Kisebb vétségért is jár az ejnye-bejnye – például a Harry Potter könyvek birtoklásáért –, de a szemfényvesztést és bűvészkedést a rendőrség boszorkányellenes egysége – ami 2009 óta létezik – kard általi halállal sújtja. 2015 januárjában például a szíriai Rakkában egy utcai bűvészt fejeztek le, aki szabadidejében bűvésztrükkökkel szórakoztatta a környékbeli gyerekeket. A boszorkányvadászat mestersége itt is, akárcsak a világ többi hasonló hagyományokhoz ragaszkodó vidékein, igen magas presztízsű „munka”, amolyan bizalmi állás, amit csakis feddhetetlen életű férfiak tölthetnek be.
 
Péniszlopás mágikus célokra
 
Presztízs MagazinIgazi „feketepiaci csemege”, aminek tettleges példái ma is kísértenek az afrikai kontinensen – főként Nyugat- és Közép-Afrikában –, a férfi nemi szervek lopkodása, erőkölcsönzés céljából. A férfiasság teremtő erejének mágikus szimbóluma ugyanis a mai napig okkult gyógyítók kedvelt varázseszköze, amelyet mindenre elszánt pénisztolvajok szereznek be. A boszorkányságot főként férfiak követik el, és az ettől való félelem ereje még mindig képes csupán gyanú alapján is lincseléssel, agyonveréssel fenyegetni akár ártatlan vádlottakat is. A rettegés okát egyes kutatók a faluból városokba költözöttek körében terjedő félelemben sejtik, és az esetek többségét valóban sűrűn lakott nagyvárosokból jelentették. Ghánában például csak 2014-ben 1100 embert zártak be boszorkányság vádjával, péniszlopásért. A férfierővel kapcsolatos mágiát a világ különböző tájairól is ismerjük: Kínában, Indonéziában, Dél-Koreában, Nepálban, de a huichói indiánok körében is népszerű a különböző állatok nemi szervének levágása és elfogyasztása, potencianövelés céljából.
 
Érdemi különbségek nélkül
 
Feltűnő, hogy a boszorkányüldözés történetében – sem a középkori, sem a mai példákban – nincs érdemi különbség a nemek vád alá helyezésének okaiban. Férfiak és nők ugyanúgy áldozatul esnek a modern kori inkvizíciónak, és úgy tűnik, ma sem könnyű elkerülni a vádakat a boszorkányhitet valló területeken. Ezeken a vidékeken ugyanis a különleges erő ugyanúgy az ördögtől valónak számít, mint a másság – például albinizmus, homoszexualitás. A „férfi-speciális” mágia elsősorban a szexuális teremtő erővel függ össze, és az ezzel kapcsolatos varázscselekvésekhez kötődik, míg a női oldalon a sátánnal való fajtalankodás az egyik legsúlyosabb vád.
 
Mágusok: a „tiszta férfiak”
 
Presztízs MagazinAhol a tudomány nem segít, ott kezdődik a hit. A gyógyításban feltétlenül és ezen a téren igazán virágzik a mágia összes árnyalata, a fehértől a legsűrűbb fekete mágiáig. Illékony igazságokból belső bizonyosságokat ígérő jóslatok, szellemidézés, rontáselhárítás és csodás gyógyulások kísérik egy-egy mai sztár-mágus karrierjét. A különleges képességű emberekből Magyarországon is ismerünk párat, és úgy tűnik, hogy ha nyilvános boszorkány-üldözést nem is folytatunk, azért a rontásoktól mi is félünk annyira, hogy a mágus szakma továbbra is megéljen belőle. A sumér eredetű mágus szó tiszta és tiszteletreméltó férfit jelent eredetileg, aki papi tisztséget tölthetett be. Innen eredeztethető a különleges képességek és erő tisztelete, akárcsak az ettől való félelem is, ami a jelek szerint archaikus és időtálló, sőt: minden kultúrában megtaláljuk napjainkban is.
 
 
Egy még alig „boszorkány” halála
 
Árpád-kori hajdúböszörményi boszorkányunkat – egy huszonöt éves fiút – arccal lefelé, összekötözött lábbal temették el, nehogy visszatérjen kísérteni. Vajon mit véthetett ez az alig-felnőtt maleficus (férfi boszorkány) a böszörményi népeknek?
 
A boszorkányság kortalan karrier
 
1728. július 23., Szeged: tizenketten válnak porrá a Boszorkányszigeten felállított máglyán, közöttük hat férfi és ugyanennyi nő, tizenhat évestől nyolcvankét évesig. 1768-ban Mária Terézia betiltja a boszorkányüldözést és a periratokat száz évre titkosítja. Az utolsó magyarországi boszorkányt 1962-ben végezték ki.
 
Presztízs MagazinJótett helyébe
 
Nicholas Culpeper híres angol botanikust és orvost 1641-ben saját patikustársai vádolták meg boszorkánysággal, mivel módos ember lévén ingyen segített a nincsteleneken. Az utókor szerencséjére felmentették és megúszta a máglyahalált, így a modern gyógyszerészet alapjait köszönhetjük neki.
 
Férfiak a vádlottak padján
 
Finnországban a XIV. századig főként a férfiakat fogták perbe boszorkányság vádjával, ezután kezdett átbillenni a mérleg nyelve a nők rovására. Ez a fordulat egész Európára jellemző, ahogy az is, hogy főként a parasztság köréből kerültek ki az állítólagos boszorkányok, és a vádlók szinte minden esetben férfiak voltak.
 
Boszorkányfészek
 
Salzburgban, a Moosham várban mintegy száz boszorkányt végeztek ki 1675 és 1690 között, többségben férfiakat és nagyobb részt 21 év alatti gyerekeket és koldusokat. A napjainkban múzeumként működő vár a férfiboszorkányság központjaként híresült el, és a látogatók beszámolói szerint még mindig ott kísértenek a hajdani áldozatok.
 
Még nincs értékelve