Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A falakon belül...

Belsőépítészet és lakberendezés

Rédling Nikolett | Kenesei Gabriella és Benkő Péter | 2010.09.03. |
A falakon belül...
Az archaikus lakóházak mai lakásaink alapmintái, a lényeg alig változott. A belső tereket tekintve azt gondolnánk, a lakberendezéshez kicsit mindenki ért, hisz mindenki lakik valahogy... A világban lezajló változásokra, új stílusirányzatokra fogékonyan, az új anyagok ismeretében naprakészen, időtálló, praktikus környezet megteremtése a célja Kenesei Gabriella belsőépítész-lakberendezőnek. Teszi mindezt a szépség és harmónia szakadatlan keresésével. A lakás, a ház berendezése az otthonteremtésnek csak egy része, a másik rész az adott lakás vagy ház lakóin múlik, hogy otthonnak érzik-e az adott területet. Ebben nyújt segítséget a lakberendező, megtalálva a harmóniát a lakás és lakói között. Ha jó munkát végzett, akkor jól érezzük otthonunkban magunkat.

Nem vagyunk egyformák, és ma már igen sokféle stílusból válogathatunk.Lakásunk lehet modern, de választhatjuk az Art Deco –t.Lehet, hogy a nagypolgári stílust kedveljük vagy éppen a minimált. Van, aki szereti a színek burjánzását a lakásában, mások viszont nem tudnának pihenni ilyen otthonban. Vannak, akik szerint egy valamirevaló ülőgarnitúra csakis bőrrel borított lehet, vannak, akik a hidegsége miatt nem tartják otthonba valónak. Akad, aki a tiszta tereket kedveli, s akad, aki a mozgalmasságot. Egyesek a fémet részesítik előnyben, mások a fát szeretik. A jó lakberendező egyfajta empatikus készséggel rendelkezik, érzi megrendelője lelki beállítottságát, stílusigényét, a színek, a formák, a textúrák kialakítása során azonosulni tud a megbízó harmónia-igényével. Segítségére támaszkodva soha ne feledjük: a lakás van értünk, és nem mi a lakásért!

Presztízs Magazin
- Mennyire jellemző manapság, hogy lakberendező segítségét kérik az emberek? Nem áll fenn egy olyan téves felfogás, hogy lakberendezőt fogadni „luxus”?
- Van tévhit, de elmúlik. Elmondom a megbízónak, hogy mit kap a pénzéért. Egy új lakás vagy ház építésekor-berendezésekor, de felújításkor is számtalan technikai jellegű kérdést tesznek fel a leendő tulajdonosnak. Ezek megválaszolásában segíthet a lakberendező, mivel egy rossz döntés később nagyon sok bosszúságot és további pénzkidobást jelent.
 
- Miért éri meg lakberendező segítségét igénybe venni?
- Ha már pénzt költünk, költsük el úgy, hogy a végeredmény egy hangulatos, otthonos, barátságos élettér legyen. Jól érezni magunkat az otthonunkban olyasmi, amire érdemes áldozni. Hatása hosszú időre szól, hangulatunkat formáljuk, alakítjuk vele. A megbízó hozza az igényeit, vágyait, lehetőségeit, a lakberendező pedig szakmai tudását hozzátéve ötletet ad, rendet teremt, alternatívákat mutat, segít a választásban. A végleges döntés viszont mindig a megbízóé.
 
- Ki a lakberendező, és ki a belsőépítész?
- A két terület szorosan összekapcsolódik. A belsőépítész munkája elkerülhetetlen, hiszen ő végzi az építész teremtette terek finomra hangolását, egy hatalmas épület megtervezéséhez mérten finom beavatkozásaival ő teremti meg azt a belsőt, amely mindennapjainkat a legközvetlenebbül határozza meg. Ő dönt a színekről, a belső terek tagolásának végső szerkezetéről, ő határoz az anyagokról, a bennünket körülvevő felületek, tárgyak és bútorok minőségéről. A belsőépítész felelőssége óriási. Az épület belsejével foglalkozom, azaz mindkét területtel – víz, villany, festékek, átjárók kibontása, burkolatok. Mindennel, ami a praktikusságot szolgálja, mert kényelmi, esztétikai dolgok kevésbé jutnak a megbízók eszébe.
 
- Gondolom, alapvető fontosságú a bizalom megbízó és lakberendező között.
Presztízs Magazin
- Így igaz, a lakberendezés bizalmi munka. Nagyon sok beszélgetéssel meg kell ismerni a családtagjainak személyiségét, életvitelét, lakáshasználati szokásait, hogy pont a neki valót tervezzük meg. Ez csak közösen, kölcsönös bizalommal sikerül. Terelgetni, alternatívákat kínálni kell, hogy belássák, ha téves az elgondolásuk, én segítek rálelni a leginkább megfelelő megoldásra. Tanácsadás során feltérképezem az igényeket és lehetőségeket. Mikor ezt követően leülök dolgozni, elindul a fantáziám, többféle tervet készítek, hogy a megrendelő választani tudjon, be legyen vonva a munkába. Érezze, hogy rajta is múlik, hogy ő dönt. A 3D-s látványtervek elkészültével elkezdenek bizakodni. A végeredményből általában pozitívan jövünk ki mind a ketten. Úgy könnyű dolgozni, mint a lakás-átalakító műsorokban, ahol épp az nem hangzik el, hogy mi mennyibe kerül. A körülbelüli végösszeg láttán gyakran elcsodálkoznak. Ilyenkor lehet redukálni a választott dolgokból, anyagokból.
 
- Milyen a mai lakástrend?
- Vegyes. Minden trend, amit látnak. A fiatal korosztálynál erőteljesen hódít a minimál stílus, azt gondolják, ez mindenhol megfelelő. A minimálnak azonban legfontosabb eleme a nagy tér. Azt kell belátni és megérteni, hogy mi áll rendelkezésre, és mennyit tud rá szánni valaki. Nem jó, ha az egész lakás egystílű. A stílusok tekintetében egy házon vagy lakáson belül maximum öt stílusjegyet szabad felhasználni. Ugyanakkor ma kevés díszítőelemet használnak. Nincsenek hangulatos képek, fotók a falakon, én ezt erőltetem. Fontos a több fényforrás, a 2 -3 fokozatú világítás, álmennyezet.
 
Presztízs Magazin
- Milyen stílusok legjellemzőbbek a mai lakásbelsőkre?
- A mediterrán hódít, bár erről tévesen az él a köztudatban, hogy minden agyag, föld, terméskő. Kedvelt emellett az afrikai, japán, provanszi, új- zélandi, londoni, New York- i. Minden, amit látnak az emberek a tévében.
 
- Mi a helyzet a retróval?
- Nem igazán kérik, és nem is tartom jónak. Ma már jobb dolgok, kényelmesebb fotelek, szebb anyagok vehetők. A retróról őszintén szólva le is beszélném a megbízót.
 
- Az iroda követi-e a lakás-stílusokat?
- Nem, ott elsősorban a funkció a fontos.
 
- Mik a divatos színek?
- Konkrétan nincs ilyen. Stílus- és beállítottság-függő, ki milyen színharmóniában szeret élni. Javaslatra beleegyeznek színesebb megoldásokba is az ügyfelek. A falszín kiválasztásával tágíthatjuk a szűk teret, de össze is nyomhatjuk – különböző hatásokat tudunk elérni.
 
- S milyenek a kedvelt formák?
- Elsősorban az íves, lekerekített formák, bár egy íves ajtó kétszer annyiba kerül. A fa és műanyag nyílászárókra is vegyesen mutatkozik igény.
 
- Mi határozza meg döntően a lakás hangulatát?
- A falszín, a burkolatok és az elrendezés.
 
- Mit kérnek leggyakrabban?
- Falbontásokat, hogy összenyissunk helyiségeket, mert igény van tágasabb
Presztízs Magazin
közösségi térre. Fürdőszobákba újszerű burkolólapokat, beépített helyett amerikai hűtőszekrényt szeretnének. Ma – bár kevésbé energiatakarékosak – a minél modernebb technikai berendezésekre és azok elhelyezésére van igény. Egy lakberendezés során sokat tehetünk azzal is, ha egy-egy bútort áthelyezünk. Máshogy mutat ugyanaz a bútor a tér közepére állítva, máshogy a fal mellett. Változtathatunk a dísztárgyak mennyiségén. Ha látunk egy szép takarót, lehet hozzá egy-két kiegészítőt vásárolni. Ezzel máris új közeggé tettük lakásunkat-szobánkat. A függöny és az egyéb textíliák pedig végül mintegy „felöltöztetik” a lakást.
 
- Átalakítani könnyebb egy belső teret vagy újat létrehozni? S mekkora lakás jelent igazi kihívást?
- Mindegyik szuper feladat, s bármekkora lakásnak szívesen nekilátok. Már feltérképezéskor elindul bennem a gondolat, már majdnem kész magamban a kép... Mindig az első terv rögzítése a legnehezebb.
 
- Mikor kész egy terv?
- Azt érzi az ember...
 
- Előfordul- e, hogy stílusok keverednek?
- Az épület külseje és a belső nem függ össze. Ez akkor fontos, ha a ház külseje stílusosan igen meghatározott, ekkor a belsőt is célszerű úgy alakítani. Csak pénz és kívánság függvénye, hogy mit használunk. Ma már mindent kapni, csak a megrendelő igénye alakítja a döntést. 25 éves dekoratőri munkámból – amit szintén imádtam – sok tapasztalatot, kapcsolatot hoztam át mostani munkámba. A lakberendezőnek naprakésznek kell lennie. Több szaküzlettel tartok fenn kapcsolatot, hogy ajánlani tudjak ügyfeleim adott igényeihez megfelelően többféle anyagot-megoldást. Ki sem kell mozdulniuk, helybe viszem a mintákat.
 
Presztízs Magazin
- A feng-shui ma nagyon divatos, figyelembe veszed-e munkád során?
- Tanultam, de nem vagyok szakértő. Szerintem az iránytű szerinti elosztás a megfelelő. Elfogadom a feng-shuit, de amiket elvár, azt nem lehet egy az egyben megvalósítani.
 
- Visszafelé hogy hat ez a munka?
- Feloldódnak tőle az emberek, „megemeli” őket!
 
- Hány évre érdemes tervezni?
- Embere válogatja. 4- 5 évre mindenképpen, de akár egy életre is.
 
- Tartod a későbbiekben a kapcsolatot ügyfeleiddel?
- Sokukkal. Előfordul, hogy kávézni hívnak. Gyakori az is, hogy összetalálkozom egy korábbi megbízóval, hogy ismételten elmondja, mennyire örül, milyen szép, és legfőképp milyen jó érzés azóta az elkészült lakásban élni. Ez nekem is jó érzés!
 
- Tagja vagy a Lakberendezők Országos Szövetségének.
- Fontos a szövetség. Ha jogi probléma adódna, a lakberendező segítséget kérhet tőlük. Az ügyfél is fordulhat hozzájuk. Sok lehetőség kínálkozik a pályázatokon való részvételre, folyamatos információkkal látják el a lakberendezőket. A lakásberendezés ízlés, pénz és temperamentum kérdése melynél feltétlenül tervszerűen kell eljárni, a színek, terek és bútorok harmóniája pedig alapvető. A végső cél azonban a környezet és az ember összhangjának megteremtése.Hiszen Márai szavaival: „Egy lakás értelme nem a bútorok, hanem az érzés, amely eltölti ott az embereket.

 

Még nincs értékelve