Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mi kerüljön az ablak elé?

Függönytrendek 2011-ben

Kollár Franciska | Patyus Ferenc | 2011.01.27. |
Mi kerüljön az ablak elé?
Minden évben változnak a trendek mind a divatban, mind a lakás kiegészítők terén. Ahhoz, hogy minél divatosabban alakíthassuk ki lakásunkat, minél egyedibbé tehessük a környezetet, amiben élünk, nemcsak a lakberendezés szabályszerűségeihez kell igazodnunk, hanem különböző trend-vonulatokhoz is. Minden év januárjában Frankfurtban rendezik meg a Nemzetközi Textil Kereskedők Vásárát a Heimtextil jóvoltából, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek az innovációkkal, majd innen kerülnek a nagyközönség elé a legújabb stílusirányzatok. Ezek alapján készült összeállításunk is.

 

Lakásunk egyik legfontosabb szereplője a függöny, mégis sokan elhanyagolják, illetve rosszul választanak. Annak ellenére, hogy lekövettük a trendek és a legaktuálisabb stílusirányzatok alakulását, hangsúlyoznám, hogy a függönyök esetében nem a divat a legfontosabb, hanem a praktikum. Hova kerül, hogyan kerül fel. Nem elhanyagolható szempont az esztétika sem. Mindennapi életterünk harmóniáját teremtik meg az egységesen összehangolt függönyök, lakástextilek, kárpitok.
Nem mindegy tehát, milyen ruhába öltöztetjük otthonunkat, hiszen sokat elárul stílusunkról, egyéniségünkről. Elegáns vagy minimál, retró vagy art deco – mind-mind egy-egy korszak stílusjegyeit viselik magukon. A 2010-12-es textildivat szerint négy trend, illetve szemlélet különül el egymástól, a’józanság’, a ’mix keverék’, a ’hasznosság’, a ’vadon’ jegyében.
 
A négy vezető trend
 
„JÓZANSÁG”
Presztízs Magazin
A józanság, mint jelenség a lakberendezésben leginkább az innovációban, az egyszerű, letisztult formák használatában, és a fenntarthatóság elvében nyílvánul meg. Középkorból átvett motívumok, anyagok. Egyfajta kontraszt figyelhető meg a tiszta vonalvezetés és a festői motívumok használata között. Elegancia, bársonyosság, finom modernitás jellemzik. A függönyök sok esetben visszafogottak, a „kevesebb, néha több elv”-et követik. Fontos a praktikusság, a jól felhasználhatóság és a megfelelő alkalmazás. A textíliákra egyfajta autentikus maszkulinitás jellemző. Ismertetőjegyei közül a legfontosabb a vidámság, a régi megújulása, a klasszikus modern, a minimál luxus. A függönyök ennél az irányzatnál rendeltetésszerűen helyezkednek el, mindennek megvan a maga helye, funkciója, nincs felesleges díszítőelem.
 
„MIX KEVERÉK”
Ezt a stílust a kultúrális sokszínűséggel érzékeltetik a tervezők. Az intelligens technológiák megjelenésével olyan textúrákat, és felületeket alkottak, melyek összhatásában eklektikus képet kapunk. Eddig még soha nem látott megoldások tárháza ez, a tudomány és a design együttműködése. Különböző motívumok és textúrák kombinációit figyelhetjük meg az egyes kreációkban. Az anyaghasználat a Távol-Kelet szimbólumaival játszik. Energikus, optimista felfogásra utal. Éles kontraszt mutatkozik az innováció és a tradíció között. A naturalisztikus anyagok egybeolvadnak a technika vívmányaival, úgy, mint a műanyag a fával. Az eddig megszokott határok elmosódnak, párosíthatjuk a csipkét fényes lakk-anyagokkal, hiszen ha azok ízlésesen fedik egymást, akkor beolvaszthatók lesznek a lakás képébe. Ebben az esetben mindig maradjunk a jó ízlés határán, mert könnyen a giccs érzetét kelthetjük.
 
„HASZNOSSÁG”
Az újrahasznosítás- és felhasználás, és a „zöld életmód” elveire épül a
Presztízs Magazin
stílusirányzat. A fenntarthatóság mára igen nagy figyelmet kapott az élet minden területén, így a lakásdizájnban is. Fontossá vált az emberek számára, hogy olyan matériákkal vegyék körül magukat, melyek nem károsítják a környezetet, és jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. Bár nem is gondolnánk, de javíthat a közérzetünkön, ha a függönyeink olyan természetes anyagból vannak, amitől nem leszünk allergiásak, s nem betegednek meg gyermekeink a portól.
Egyszerű, kézzel készített darabok, a mindennapok megoldásai. Az igazi funkcionalizmus utáni nosztalgia. Indusztriális alkotók, vászonból és papírból készült, újrahasznosított textíliákból, a fa melléktermékeinek feldolgozásával dolgoznak. Összekötözött anyagdarabok, szövött, fonott felületek. Munkaruházatra emlékeztető, praktikus darabok születnek. Pasztell tónusai ötvöződnek energikus színekkel. Ha ezt az irányvonalat követjük, gondoljunk nagyszüleink vidéki, puritán életstílusára. Kanyarodjunk vissza a a természet adta anyagokhoz, és formákhoz.
 
„VADON”
A mai technikai fejlesztések mellett felmerült az igény, hogy visszanyúljunk a természetben fellelhető alapanyagokra. Olyan alapelvekre építkezik, melyek a „zöld-felhasználók”-ra jellemzőek. A népi hagyományokhoz térünk vissza, az agrárkultúra megjelenése fedezhető fel a textíliákon. Primitív, naturális vizuális élmény, kézzel alkotott kiegészítőkkel fűszerezve. Az öko-felfogás már beleivódott a hétköznapokba, erre neveli az embereket ez a stílus. Szabálytalan formák, esetleges motívumok. Minden a természetességre utal. Fontos az időtállóság, a fenntarthatóság. Fonott, szövött, égetett, újrafeldolgozott anyagokból készülnek a lakáskiegészítők, így a függönyök is, melyek egy tudatos életstílushoz alkalmazkodnak.
 
Presztízs Magazin
Nap mint nap szembesülünk a függönyeinkkel, ezért egyáltalán nem mindegy, mit teszünk ablakaink elé. Kis túlzással állíthatom, a nap kezdetekor meghatározhatja a hangulatunkat, ha rájuk nézünk. A hálószoba nyugtató színei (viola-lila, bambusz-zöld), vagy a nappali és étkező vitalitása (narancssárga, napsárga, vöröses árnyalatok), és az üde, frissességet árasztó fürdőszoba (tengerszínek, víz, természet) mind-mind hatással vannak a kedélyállapotunkra, még ha nem is ismerjük be. A hosszú távú gondolkodás, és a hasznosság azok a hívószavak, melyek mentén egyértelműen eligazodhatunk a lakástextíliák mai világában. Minden jel arra mutat, hogy leginkább a jövő a szempont. Tanácsainkat úgy alkalmazzák, hogy az megállja a helyét, és segítségével egy látványos színfoltot teremtsenek saját lakásukban.
Még nincs értékelve