Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kacsalábon forgó palota

Tancsa Ágnes | everinghamrotatinghouse.com.au | 2010.07.29. |
Lánymesék álom otthona a forgó palota, ahol minden meg van, ami a luxushoz nélkülözhetetlen. Egy ausztrál házaspár nem csak álmodik forgó otthonról, hanem meg is valósította azt.
Az Új Dél Wales-i Winghamban élő Luke és Debbie Everingham forgó házának csodájára járnak, és nem csak a környékbeliek. Az ötlet egy beszélgetés alkalmával született, amikor is új szomszédjuk azon mondatára, hogy ha újra építhetné a házát, 15 fokkal északabbra tájolná, Debbie azt találta mondani, hogy „nem lenne jobb egy ház, ami eleve forog?”.
Hosszas kutató és tervező munka után még mindig nem vágtak bele, de mikor akkori házuk annyira rossz állapotba került, hogy muszáj volt újat építeni, elérkezettnek látták az időt. A legfontosabb cél az volt, hogy a ház funkcionális legyen, környezetbarát, és az építés költségei ne haladják meg a hagyományos házét.
Ezeknek az elveknek megfelelően született meg a nyolcszögletű épületet, amit 3 méter szélességben, kemény fából készült terasz vesz körül. A 24 méter átmérőjű ház a legnagyobb sebességfokozaton – 160 méter/óra – fél óra alatt fordul teljesen körbe. A külső falak acélból és üvegből készültek, így az egész ház mindösszesen 50 tonnát nyom. Ezt a súlyt a mosógép motornál alig nagyobb, két 500 wattos, geotermikus forrásból hajtott motor mozgatja.
A házat a nappaliban található panel segítségével lehet forgatni. Megszabható, hogy melyik irányba, hova és mennyi idő alatt forduljon meg, illetve vannak programok is, mint például a napkövetés.
Bár kétségtelenül egyedi háza van az ausztrál házaspárnak, amihez hasonlót még rendelni is lehet, nem mehetünk el amellett, hogy nem ők voltak az elsők és főleg nem az egyetlenek, akik forgó házat építettek.
Az 1920-as években Angelo Invernizzi, olasz mérnök hat év alatt építette fel építész barátai segítségével az első teljes egészében forgó házat, a Napraforgó-villát Verona közelében, Marcellissében. Az L alakú épületet szintén két, összesen három lóerős dízelmotor hajtja és 4 mm/sec sebességgel 9 óra 20 perc alatt tesz meg egy teljes kört.
Rotating Home
2000 és 2004 között épült meg Al és Janet Johnstone forgó háza San Diegó-ban. A henger alakú ház leggyorsabban fél óra, leglassabban egy nap alatt fordul körbe.
Vannak olyanok is, akik nem elégszenek meg egy családra méretezett forgó otthonnal, egy brit tervező iroda 61 méter átmérőjű, három emelet magas szállodát tervezett a Horvátországban.
Antalyaban, pedig egy hat emeletes szálloda rész forog a tengelye körül, sebességtől függően 2, illetve 22 óra alatt megtéve a 360 fokos fordulatot.
A pálmát azonban mégis csak David Fischer olasz építész viszi, aki Dynamic Architecture nevű irodájával olyan forgó felhőkarcolót tervezett, amelynek minden szintje egymástól függetlenül is képes mozogni, ezzel állandóan változtatva az épület képét.
Átlag: 5