Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Modernizáció a barokk városban

Nagymértékben átalakul Eger történelmi belvárosa

Szepesi Viktor | 2013.02.23. |
Eger
Modernizáció a barokk városban
A megyeszékhely vezetése úgy döntött, hogy a városka főterét, a Dobó teret gyakorlatilag teljesen átalakítják. Szobrokat helyeznek át egyik helyről a másikra, illetve számtalan épületet újítanak fel, hogy megfeleljenek a modern kor követelményeinek.

A nagy átalakítás 2014-ig tart. Összesen huszonöt különböző elemből áll az ötmilliárd forintos projekt, amely kapcsán az egyik legjelentősebb beruházás egy parkolóház építése lesz az egri piac mellett. A teljes program tartalmazza továbbá a városképi jelentőségű Minorita templom homlokzatának felújítását, a Kis Dobó tér, a Dobó tér, a vár alatt húzódó Dobó utca és a Dózsa György tér teljes rekonstrukcióját. Ugyancsak része egy kerékpárút kialakítása az Eger-patak mentén, a patakmeder rekonstrukciója, a Valide Sultana török kori fürdőrom látogathatóvá tétele, a Városháza részleges rekonstrukciója és egy, az Eger-patakon átívelő híd rehabilitációja, illetve egy új híd létesítése. Egy szabadtéri színháznak is jut majd hely az egri belváros-rekonstrukcióban.

Presztízs Magazin

Számos más homlokzat-rekonstrukcióra is sor kerül: megújul a Knézich Károly utca 8. szám alatti legényegyleti épület, a Markhot Ferenc utcában a Református Egyház tulajdonában lévő műemléki közösségi ház, az ugyanebben az utcában, a 4. szám alatt lévő iskolaépület, valamint a Dobó tér 11. alatt lévő műemléki épület homlokzata. Az említetteken túl az Irgalmasok kápolnája jelenleg életveszélyes állapotú főhomlokzatának teljes felújítása is része a programnak. A belvárost megújító projekt megvalósítását az elnyert 3,6 milliárd forintos, két elemből álló uniós támogatás teszi lehetővé, valamint az önerő és a magántőke bevonása.

A város polgármestere magazinunknak elmondta, hogy mindent megtesznek azért, hogy egy egységes és modern várost alakítsanak ki. Teszik ezt úgy, hogy megőrizzék a történelmi jelentőségű emlékeket és azt a páratlan hangulatot, ami Eger városát olyan vonzóvá és egyedivé teszi.

Még nincs értékelve