Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ablak a világra

Egy jó műanyag nyílászáróval 30–35 évre is tervezhetünk

Bogáth Patrik | Profimédia-Red Dot | 2017.12.29. |
Ablak a világra
Az esetenként tíz- plusz tízmillió forintos családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) hatására is egyre többen vágnak bele saját lakóházuk felépítésébe. Egy ilyen projekt azonban rendkívül összetett és sok veszélyforrást rejt magában. Cikksorozatunkban lépésről lépésre vesézünk ki egy-egy témát a családi ház építésével kapcsolatban. A tizedik részben a nyílászárók kiválasztásáról írunk, azon belül is a legtöbb kérdést felvető ablakokra fókuszálva.
Ha valaki járt már a Barcelona híres sétálóutcájáról, a La Rambláról nyíló La Boqueriában, a világ talán leglátogatottabb piacán, az pontosan tudja, mit jelent a bőség zavara. Nincs olyan egzotikus déligyümölcs vagy édesség, amit ott ne szerezhetnénk be, de az elképesztő illat- és színkavalkádban nehéz a döntés. Bármihez is nyúljunk, biztosan a perifériánkba kerül több hasonlóan csábító portéka is. A bőség zavara legalább olyan gondot okozhat, mint a szűkös választék. A házépítők La Boqueriáját a nyílászárók jelentik: csak Magyarországon több száz cég kínálja csaknem harminc profilcsalád hetven-nyolcvanféle nyílászáró rendszerét. A bőség a hivatásos tervezőknek is fejtörést okoz: melyik vállalkozás termékét válasszuk a legjobb minőség, ár-érték arány eléréséhez?
 
A legtöbb vásárlói igény már alapkövetelmény
 
Presztízs MagazinAblakaink, ajtóink készülhetnek fából, fémből, műanyagból – már ebben nehéz dűlőre jutni. Az Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Kft. (ÉMI) bevizsgálással foglalkozó szakemberei szerint mindegy, hogy miből gyártották nyílászáróinkat, a minőséget a gyártási körülmények és a szakszerű, körültekintő beépítés határozza meg. Vannak persze érvek és ellenérvek, ezeket jártuk körbe egy nyílászárók forgalmazásával foglalkozó cég szakértő munkatársával, Dallos Tamással.
A nyílászárók kiválasztásakor sokan elsősorban az esztétikumra hagyatkoznak, mások a funkciót részesítik előnyben. – Vásárlói szemmel a legfontosabb szempontok között szerepel, hogy az ablak minél több világosságot, friss levegőt engedjen be, de közben minél jobb legyen a hő- és hangszigetelése. Rendelkezzen a falak penészedését megelőző résszellőzővel, esetleg zsalus szellőzőráccsal, vasalata legyen strapabíró, biztosítson könnyű nyitást és zárást. Tudni kell, hogy ezek manapság már alapvető követelmények, a legtöbb megbízható helyen elérhető termék megfelel ezeknek a jellemzőknek – nyugtat meg mindenkit Dallos Tamás.
Természetesen, mint mindenben, a nyílászárók esetében is vannak magasabb kategóriás és drágább, valamint alapfelszereltségű és olcsóbb termékek. Innentől kezdve elsősorban azt kell tudnunk eldönteni, hogy az egyes kereszteződésekben melyik irányba induljunk el a nyílászárók labirintusában, hogy az egyéni igényeinknek leginkább megfelelőnél kössünk ki.
 
Fából szebb a nyílászáró, de jóval drágább is
 
Presztízs MagazinA legelső kérdés, amiben dűlőre kell jutnunk, hogy milyen anyagból készült ablakot szeretnénk. A nyílászárókat lakossági szempontból három kategóriába soroljuk: műanyag, fa és alumínium. Manapság a legelterjedtebbek a műanyag nyílászárók.     – Általános előnyük, hogy jó ár-érték aránnyal rendelkeznek. Az alacsonyabb árból nem következik a gyengébb minőség. Maga az alapanyag olcsóbb, ezért a gyártási költség és így a fogyasztói ár is kisebb lesz, de ettől függetlenül mindent tudhat egy műanyag ablak is, amit egy drágább alapanyagból készült. Például kiváló hőszigetelő, ami fűtési költségcsökkenést eredményez. Sőt a hangszigetelő képessége is magas, ami azért fontos, hogy az otthonunkban eltöltött pihenésünket ne zavarja meg a külvilág zaja – tudtuk meg a szakértőtől, aki hozzátette, hogy normál használat mellett 30–35 évre is tervezhetünk egy műanyag ablakkal.
Sokan mégis a fából készült nyílászárókra esküsznek, aminek érthető okai vannak. Mindenekelőtt olyan esztétikus és természetes, amit semmilyen mesterségesen előállított anyag sem képes utánozni. – Azt azonban érdemes tudatosítani magunkban, hogy a fa nyílászárókat rendszeresen ápolni kell, ha meg akarjuk őrizni a szépségüket. Néhány évente felületkezelést kell végezni rajtuk, és le is kell festeni őket, mert ha kiszáradnak, nemcsak csúnyává válhatnak, hanem veszítenek a légzáró képességükből is. Tehát sokkal több macera van velük, mint műanyag társaikkal, ráadásul az áruk jelentősen magasabb – hívja fel a figyelmet Dallos úr. Ami a harmadik kategóriát, az alumínium nyílászárókat illeti, ezek a legdrágábbak, ugyanakkor a leginkább strapabírók és időt állók. A magas költségük miatt lakossági épületekbe, családi házakba ritkán építik be, inkább nagyobb épületeknél használják.
 
Légkamra, résszellőzés-funkció, kiemelésgátló
 
Presztízs MagazinMűszakilag az egyik legfontosabb szempont egy ablak hőátbocsátási értéke, hiszen senki sem akarja, hogy a nyílászáróján keresztül elszivárogjon az otthon melege. – Az üvegek hőátbocsátási tényezőjét egy számmal szokták meghatározni, amelyről megrendelés előtt mindenképp érdeklődjünk. Ez a szám azt hivatott megmutatni, hogy egy egységnyi üvegfelületen keresztül egységnyi idő alatt mekkora hőmennyiség képes keresztülhaladni. Minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb a hőátbocsátási tényező – jegyzi meg Dallos Tamás. A hőszigetelő képesség fokozásában kulcsszerepe van a légkamráknak is. – A kamraszám növekedésével a bezárt levegő mennyisége és a profilvastagság is növekszik. A lényeg, hogy minél több levegőt zárunk be minél több kamrában, annál jobb az ablak hőszigetelő képessége – magyarázza el szakértőnk. Az elmúlt években szinte teljesen elavulttá váltak a két-három levegőkamrás műanyag ablakok, amelyek ma már öt-hat-hét levegőkamrás profilokból készülnek. További hasznos funkció a résszellőzés: ez a kilincs 45 fokos állásában biztosít légmozgást úgy, hogy a bukó-nyíló ablak tetejét 2–7 milliméterre megnyitja, miközben a vasalat az ablakot zárva tartja. Ez az ablakok túl tökéletes záródása miatti légcserehiány kiküszöbölése miatt fontos. Nyílt égésterű gázkészülék használata esetén azonban emellett kötelező a szabályozott légbevezető használata. Biztonsági szempontból – főleg családi házak esetén – a kiemelésgátló érdekes megoldás még, amely megnehezíti az ablakok kifeszítését, így védelmet biztosít a betörések ellen.
 
A legjobb nyílászáró is elrontható a beépítésnél
 
Presztízs MagazinAz ablakok mellett a bejárati ajtó a legfontosabb nyílászáró egy házban. Ebből is létezik fa-, műanyag-, alumínium-, sőt acélszerkezetű is. – A fából készített ajtók mellett ma az acél modellek a legkeresettebbek. Nem véletlen, hiszen az anyag és a szerkezeti kialakítás miatt kétségtelenül ez a legmasszívabb bejárati ajtó, a szakma is ezt az anyagtípust tartja a legbiztonságosabbnak. Az acél bejárati ajtókat magas ellenállási képesség jellemzi a fizikai, mechanikai és kémiai ráhatásokkal szemben, emellett tűzgátlási tulajdonságuk is kiemelkedő – ajánlja figyelmünkbe a szakember.
Végül muszáj szót ejteni arról, hogy a termék kiválasztásával még csak félúton járunk a végcél felé, hiszen a beépítés minőségén legalább olyan sok múlik, legyen szó akár ablakról, akár ajtóról. – Nem érdemes a kőművesére vagy a szomszédra bízni a beépítést csak azért, mert ő már látott ilyet valahol. Lehetőleg a kereskedő által ajánlott csapatot bízzuk meg a munkával, mert így elejét vehetjük számtalan parttalan vitának a garanciális kötelezettséggel kapcsolatban. Tartsuk észben, hogy a legjobb ablak vagy ajtó is elrontható szakszerűtlen beépítéssel, és egy átlagos nyílászáró is tökéletesen működhet, ha hozzáértők szerelték be – zárja szavait Dallos Tamás.
 
 
Presztízs MagazinMilyen ablaktípusok léteznek?
 
1. A fix ablak
Fix üvegfelülettel rendelkezik, nem nyitható nyílászáró, így például passzív ház esetében előnyös, hiszen akkor ajánlott, ha a helyiségben nincs szükség nyitható ablakra, csak egy olyan felületre, amin keresztül sok fény áradhat be. Fontos tudni, hogy három négyzetméternél nagyobb ablak esetén biztonsági üvegezés szükséges.
 
2. A nyíló ablak
Ez a típus egyszárnyú, oldalra nyílik, és a nyitás iránya megválasztható balra is, jobbra is. Attól függően, melyik irányba szeretnénk nyitni, egy kilincs helyezkedik el az ablakszárny oldalán.
 
3. Bukó ablak
Szintén egyszárnyú, felülről buktatható ablak. A kilincs az ablakszárny felső részén helyezkedik el, és olyan helyre érdemes tenni, ahol az elsődleges szempont a szellőztetés. Például előnyös lehet a fürdőszobában, ahová nem szokás nagyobb méretű ablakot tenni.
 
4. Bukó-nyíló ablak
Egyszárnyú, de olyan típus, ami egyik irányban nyitható, plusz bukó funkcióval is el van látva. A kilincs az egyik oldalán helyezkedik el, attól függően, hogy melyik irányba nyílik. Ezt kedvelik a legtöbben, a legáltalánosabb típus, szerkezetileg és statikailag is stabil.
 
5. Tokosztott bukó-nyíló ablak
A tokosztott azt jelenti, hogy többszárnyú, két irányba is nyíló ablakszárnyakból áll, amelyek bukó funkcióval is rendelkeznek.
 
6. A középen felnyíló bukó-nyíló ablak
Ennek a típusnak két szárnya van, az egyik nyíló, a másik bukó-nyíló. Amikor mind a két szárnyát kinyitjuk, középen nem marad függőleges osztás. A kilincs a bukó-nyíló szárnyon helyezkedik el.
 
Még nincs értékelve