Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az élet napos oldala

Tíz-tizenkét év alatt anyagilag is megtérül, ha napenergiát használunk

Bogáth Patrik | Profimédia-Red Dot | 2017.12.06. |
napenergia
Az élet napos oldala
Az esetenként tíz- plusz tízmillió forintos családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) hatására is egyre többen vágnak bele saját lakóházuk felépítésébe. Egy ilyen projekt azonban rendkívül összetett és sok veszélyforrást rejt magában. Ezért cikksorozatot indítottunk, amelyben lépésről lépésre vesézünk ki egy-egy témát a családi ház építésével kapcsolatban. A kilencedik részben a napenergia felhasználási lehetőségeit biztosító napkollektorokról és napelemekről írunk.
Valószínűleg a legtöbb embernek közelebbi kapcsolata van a napelemekkel, mint gondolná. Nekem például már tinédzserkoromban volt napelemes szerkentyűm. Édesanyám hozta haza azt a számológépet, melynek áramellátását a tetején elhelyezett napelemcella biztosította. Nem kellett hozzá sem elem, sem akkumulátor, sőt még ki- és bekapcsoló gomb sem, ezek nélkül is évekig működött, a középiskolai matekórákon a leghűségesebb társam volt a négyjegyű függvénytáblázat mellett. Mostanra a napelemekkel, illetve napkollektorokkal nemcsak egy számológép, hanem egész háztartások fenntarthatók. Bár néhány évvel ezelőtt még luxusberuházásnak számított egy-egy ilyen rendszer, ma már ésszerű áron kiépíthető, és sokak szerint ez a jövő. Körbejártuk, hogy miért.
 
Már saját életünkben létfontosságú lehet
 
Presztízs MagazinHa valaki 2017-ben házat épít, jó eséllyel felvetődik a napenergia használatának gondolata. Nem titok, hogy a Föld fosszilis energiaforrásai a végüket járják, az előrejelzések szerint a világ gázkészlete például már csak mintegy harminc évre elegendő. Tehát még a mi életünkben problémát okozhat a hiánya, különösen annak fényében, hogy a magyar lakosság 63 százaléka gázzal fűt. Ezt a kérdést nem lehet többé elbagatellizálni, így egyre több ember figyelme fordul a megújuló energiaforrások felé, amelyekből sosem fogyunk ki – hazánkban évi 1900 felett van a napsütéses órák száma bármely területen, ráadásul a borult időben érkező szórt fény is hasznosítható.
A megújuló energiaforrások közül tehát az egyik legjelentősebb a napenergia, amellyel ráadásul nemcsak egy ház fűtése, hanem a teljes áramellátása is biztosítható. Előbbit a napelemmel, utóbbit a napkollektorral tudjuk megtenni. A környezettudatos szemléletmód mellett a másik, sokkal hétköznapibb érv a napenergia használatára – a gazdaságossága. Ugyan a rendszer kiépítése, legyen szó akár napelemről, akár napkollektorról, plusz anyagi beruházást igényel, de annak köszönhetően, hogy az elmúlt években a kínai és európai modellek árversenye megélénkült, még gyorsabban megtérül a befektetés. Jankovics Tamás épületgépész segítségével napelemek esetén megpróbáltuk érzékeltetni a megtérülési időt. – Sok függ a napelem méretétől, fajtájától és a kiépítés költségétől, általánosságban azt lehet elmondani, hogy ez meghaladhatja a kétmillió forintot. Cserébe egy ilyen mértékű beruházás egy teljes otthon energiaszükségletét fedezni tudja. Mint említettem, soktényezős számításról van szó, így konkrét időpontot nehéz mondani, de általánosságban 10-12 év a megtérülés – tudtuk meg a szakembertől. Mivel családi házat hosszú távra épít az ember, nem hangzik rosszul, hogy bő tíz év után akár ingyenessé is válhat az energiaellátás.
 
Akár harminc százalékkal kisebb fűtésszámla
 
Presztízs MagazinA napelemekkel ténylegesen leválaszthatjuk otthonunkat az energiaszolgáltatók köldökzsinórjáról. Kétféle opciónk létezik, hogyan kívánjuk ezt megtenni: választhatunk szigetüzemű vagy hálózatba kötött napelemrendszert. – A szigetüzemű kizárólag az adott épület áramigényeit szolgálja ki, és fontos, hogy legyen hozzá egy tároló berendezés, amely a túltermelt áramot éjszaka is elraktározza számunkra, amikor nincsen fogyasztás. A hálózatba kötött viszont rá van csatlakozva az országos vagy regionális szolgáltató rendszerére, így a számunkra felesleges áramot továbbviszi, majd ha szükségünk van rá, visszahívhatjuk a rendszerből. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyik a szimpatikusabb – fogalmazott Jankovics Tamás.
Miközben a napelemekkel az áramellátás akár száz százaléka is biztosítható, addig a napkollektoros fűtéssel inkább csak csökkenthetjük a hagyományos fűtési eszközök használatát, ezáltal a számláinkat. – A napkollektoros fűtés nagy előnye, hogy a kazánba a nap hője által már felmelegített víz van bevezetve, ami magasabb hőmérsékletű, mint a fűtésrendszerből visszatérő víz, így annak újbóli felmelegítése kisebb energiát vesz igénybe – magyarázza a szakértő, hozzátéve, hogy ez elsősorban alacsony hőmérsékleten működő fűtőrendszereknél hatékony. A tapasztalatok szerint ezzel a módszerrel a fűtési szezon elején és a végén, amikor nincsenek nagy fagyok, akár teljes egészében is meg lehet oldani a fűtést, de a leghidegebb időszakban is 15-30 százalék közötti költségcsökkentés érhető el.
 
Nem kell tartani a meghibásodásoktól
 
Presztízs MagazinMint mindennek, természetesen a napkollektornak is vannak hátrányai. Miközben a napelemeknél megoldható az áram „tárolása” vagy visszavezetése a szolgáltató rendszerébe, addig a napkollektoroknál problémát okoz a megtermelt hő hasznosítása akkor, amikor nincsen szükségünk rá. Ráadásul nyáron, fűtési időszakon kívül a jelentősen több napsütés hatására értelemszerűen több hő termelődik a rendszerben. Mit lehet ezzel kezdeni? – Például medencefűtésre kiválóan hasznosítható nyári időszakban a napkollektor munkája – mondja a szakember. – Ilyenkor ingyen, rezsiköltségek nélkül, kellemes hőmérsékleten tartható egy kültéri vagy beltéri medence. Ha nincs ilyenre lehetőség, akkor viszont érdemes letakarni a napkollektorokat, különben ha nincsen elhasználva az általuk összegyűjtött hő, a bennük található szolár folyadék akár 180-300 fokosra is felforrhat, ami károsíthatja a rendszert – figyelmeztet Jankovics úr.
Ha további hátrányok után kutatunk, a napkollektorok és a napelemek esetében is a magas karbantartási költségek szoktak a középpontba kerülni. Ez azonban téves megközelítés, hiszen ezeknek az eszközöknek a garanciális ideje jóval hosszabb, mint a már említett 10-12 év, amely alatt megtérül a beruházásunk. Akár 25-30 éves garanciát is vállalnak a gyártók a termékeikre, és gyakorlatilag karbantartás nélkül üzemelnek. – Télen azért nem árt megtisztítani őket a hótól, ha azt szeretnénk, hogy energiát termeljenek – jegyezi meg az épületgépész, mivel egy poros vagy havas panel akár 50 százalékot is veszíthet a hatásfokából egy tisztához képest. Bár egy új családi ház esetén a legtöbben nem tervezik a gyors költözést, de érdemes megjegyezni, hogy egy ilyen rendszer minimális költséggel áttelepíthető, nincsen röghöz kötve, tehát az sem lehet akadály, ha valamiért a tervezettnél előbb el kell hagynunk az otthonunkat.
 
Számít a tájolás és a dőlésszög is
 
Presztízs MagazinLegyen szó napelemről vagy napkollektorról, sarkalatos pont, hová szereljük fel azokat, hiszem a tájolás és az árnyékhatás évszakoktól függően komolyan befolyásolhatja a teljesítményüket. – A legpraktikusabb megoldás, ha a tetőre telepítjük a rendszert, ugyanis a nap ott éri a lehető legjobban, nem árnyékolja le semmi, nagy felületen tudjuk használni, és nem utolsósorban nem lesz útban sem – sorolta az érveket Jankovics Tamás. Amiatt sem kell aggódni, hogy a tetőszerkezet nem bírja el a súlyukat, hiszen négyzetméterenként nem nyomnak többet 15-20 kilónál, a tető ráadásul egy amúgy is hasznosítatlan terület, úgyhogy logikus választásnak tűnik. – A legideálisabb eset az, ha a déli oldalra helyezzük el őket, nagy, egybefüggő felületen – javasolja a szakember.
Kérdés még a dőlésszög, hiszen nem mindegy, hogy a nap sugarait milyen beesési szöggel fogják fel a panelek. – Irányadóként 30 fokos dőlésszöget szoktak mondani, de ez azért irányadó csupán, mert a Nap pályája évszakról évszakra változik, így a rögzített panelek nem állhatnak mindig ideális helyzetben ehhez képest. Ma már létezik erre is megoldás, kaphatók a napsugarak beesési szögét lekövetve mozgó rendszerek. Ezeknek azonban mind a telepítési, mind a karbantartási költsége jóval magasabb lehet, hiszen a mozgó alkatrészek mindig meghibásodási veszélyforrást rejtenek magukban. Nem biztos, hogy megéri – Jankovics úr véleménye szerint.
 
 
Presztízs MagazinHogyan működik a napkollektor?
A napsütés és a szórt fény hatására a napkollektorokban lévő szolár folyadék felmelegszik. Egy érzékelő méri ennek a folyadéknak a hőmérsékletét, és amikor eléri az előre beprogramozott értéket, akkor beindítja a keringető szivattyút, a napkollektorok által felmelegített folyadék pedig eljut a víztartályban lévő csőkígyóba. Ez átmelegszik, és megnöveli a víztartályban körülötte lévő víz hőmérsékletét. Innen az előmelegített víz van továbbvezetve a kazánhoz, amelynek így kevesebb energiájába kerül meleg vizet juttatnia a fűtésrendszerbe. Ahogy az a működési elvből is látszik, szükség van egy víztartályra is a rendszer működéséhez, melynek mérete függ a napkollektor mennyiségétől. Nagyjából egy négyzetméter felületű napkollektorhoz 80-100 literes tartály szükséges.
 
Még nincs értékelve