Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Házból otthont

Olyan tárgyakkal töltsük meg a házunk, amiknek történetük van

Bogáth Patrik | Profimédia-Red Dot | 2018.01.19. |
Házból otthont
Az esetenként tíz- plusz tízmillió forintos családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) hatására is egyre többen vágnak bele saját lakóházuk felépítésébe. Egy ilyen projekt azonban sok veszélyforrást rejt magában. Ezért cikksorozatot indítottunk, amelyben lépésről lépésre kísérjük végig egy családi ház felépülését. A záró részben a lakberendezés került a középpontba.
Mielőtt belevágnánk a lakberendezési trendek és 2018 várható irányadó színeinek kielemzésébe, muszáj egy kicsit beszélnünk a méretekről és a ház helyiségeinek ideális elosztásáról. Amikor ruhát választunk egy divatboltban, akkor is a testalkatunkból kell kiindulni… Ezekben az esetekben tényleg „a méret a lényeg”.
 
Egy légtérben nappali, konyha, étkező?
 
Presztízs MagazinNehéz általános érvényű receptet mondani, hogy kinek mekkora az ideális házméret, hiszen ez egyéni igényektől és élethelyzettől is függ. Ugyanakkor a ház mérete alapvetően befolyásolja a terek elosztását, hogy mivel hogyan tudunk játszani. – Egy klasszikus, négyfős családnak a meglátásom szerint száz négyzetméterre szüksége van a kiegyensúlyozott, harmonikus mindennapokhoz és kellemes élettérhez – árulta el korábban érdeklődésünkre Bereczki László, egy társas- és családi házakra specializálódott Vas megyei építőipari cég ügyvezetője. Ebből leosztva tehát egy főre 25 négyzetméter jutna, amivel ökölszabályként is számolhatunk. Az így megkapott házméretből kiindulva már könnyebben meghatározható, hogy az egyes helyiségek elosztása milyen legyen. Minden ház szíve a nappali, amelynek az előírás szerinti legkisebb mérete 17 négyzetméter. Ez persze csak a minimum, nem az ideális méret. Egy kis vagy közepes alapterületű, 90–120 négyzetméteres családi ház esetében 20-25 négyzetméter körüli, míg egy nagyobb alapterületű, 180–220 négyzetméteres épület esetében 30-40 négyzetméterrel számolhatunk. Fontos szempont, hogy a nappalival egy légtérbe kerül-e a konyha és az étkező. Ha igen, akkor nagyobb lesz a térérzetünk, ellenben ha elaprózzuk a helyiségeket, szűkösnek fogjuk érezni azokat. Ezért ha kisebb családi házat tervezünk, érdemes egy légtérben kezelni a három helyiséget, mert így a kisebb méretekkel is tágasnak ható tereket nyerünk.
 
A minimalizmus nem egyenlő a lecsupaszítással
 
Presztízs MagazinHa már túl vagyunk a számunkra lehető legideálisabb méretű helyiségek kialakításán, a falak már mind a helyükön állnak, akkor kezdődhet meg az igazi lakberendezés. Sok trend létezik párhuzamosan, egymás mellett, itt most három általánosabb jelenséget emelünk ki Alföldi Veronika lakberendező segítségével. – Ezek a trendek nemcsak a lakberendezésben figyelhetőek meg, az élet más területein ugyanúgy jelen vannak – kezdett bele a szakember. – Az első az úgynevezett minimalizálás. Ahogy a neve is sugallja, ez arról szól, hogy ne gyűjtögessünk, inkább mérlegeljük, hogy tényleg szükségünk van-e az adott dologra. Az embernek a kelleténél általában sokkal több tárgya van, és hiába jelent problémát, hogy egy idő után zsúfolttá válik miattuk a ház, nem tudja hol tárolni őket, mégis újabbakat vesz. Innentől ez egy ördögi kör, amin csak a szemléletváltás segíthet, egyfajta válaszként a fogyasztói társadalom kóros hozadékaira. A minimalista stílus nem azt jelenti, hogy csupaszítsuk le lakást, egyáltalán ne is dekoráljuk, viszont alapvető fontosságú benne az egyszerűség, hogy ne bonyolítsuk túl a dolgokat. Ez a törekvés egyre népszerűbb a modern lakberendezésben.
 
Kell egy-egy meghökkentő, oda nem illő tárgy
 
Presztízs MagazinA következő alapvető trend a naturalizmus, amelyben a természetes elemek kerülnek döntő hangsúlyba, aminek elsősorban a skandináv országokban van hagyománya. – Én például sosem szerettem a műanyagokat, vagy a bútorlapból készült bútorokat – teszi hozzá Veronika, de természetesen a tömör, valódi fából készült termékeknek az áruk is megvan.
A harmadik trendvonal a perszonalizáció, azaz, hogy miként tudjuk személyessé tenni az életterünket. – A hatalmas és sokszor rideg világban mindenki vágyik egy kis kuckóra, ami csak az övé, ahova visszahúzódhat. A lakás nemcsak funkcionális eszköz, nem csupán arra való, hogy együnk, aludjunk, mosakodjunk benne. Egy igazi otthon számomra tükrözi az ott élők személyiségét. Olyan tárgyakkal van megtöltve, amelyeknek történetük van. Szeretem, ha a dekoráció személyes, és nem sablonképek lógnak a falakon. Inkább legyen egy kicsit tökéletlen, kaotikus, mint modoros. Kell a humor és egy-egy meghökkentő, vagy oda nem illő tárgy – mondja.
 
Ha fázósak vagyunk, válasszunk meleg színeket!
 
Presztízs MagazinA ház belsejének megtervezésében a színválasztás az alfa és az ómega. Mi emberek sok más élőlénnyel ellentétben részletes színfelismeréssel rendelkezünk, ami világunk teljesebb megismeréséhez vezet. Agyunk jobb féltekéje felelős a színek érzékelésében, amelyeknek alapvető hatása van a hangulatunkra, így nagyon nem mindegy, hogy az otthonunkba milyen színkombinációt választunk (érdemes elolvasni keretes írásunkat az egyes színek pszichés hatásairól)! – Általánosságban a meleg színek, mint például a sárga, a barna, a narancs és a piros, akár 2-3 fokkal melegebb érzetet kelthetnek, a hideg színek, mint például a kék, a zöld vagy a lila, pedig ugyanennyivel kevesebbet, így ezt is érdemes figyelembe vennünk például a fürdőszoba csempéjének kiválasztásakor. Ha fázósak vagyunk, jobb meleg színekben gondolkodni, és ellenkezőleg, ha bírjuk a hideget – tudtuk meg Alföldi Veronikától.
Az sem mindegy, hogy a fényforrásaink milyenek, hiszen a színek megvilágításban másnak látszanak: a meleg fénytől a meleg színek fénylenek fel, a hideg színek viszont tompulnak vagy szürkének látszanak, és ugyanígy fordítva.
 
2018-tól újra hódítanak az élénk színek?
 
Presztízs Magazin– Érdemes például egy függöny, vagy egy falszín kiválasztásánál megnézni azt napfényes időben és sötétben, lámpafénynél is – jegyzi meg szakértőnk. – Az alkalmazott színek nem önmagukban, hanem egymással való kölcsönhatásukkal érik el a végleges hatást. Sokan félnek az erőteljesebb színek alkalmazásától, így azoknak inkább egy-egy szín különböző árnyalatainak felhasználását javasolnám, a merészebbek persze bátran kísérletezhetnek.
Ami azt illeti, a 2018-as várható trendeket nézve éppen a kísérletezés a jellemző, hiszen az International Home + Housewares Shown elhangzottak szerint a nemzetközi szakma arra számít, hogy jövőre újra az élénk színek kerülnek divatba az elmúlt évek letisztult színválasztásával szemben. Egy elképzelés szerint az embereknek több szórakozásra és nevetésre lenne szükségük, ezért olyan hangulatjavító, fiatalos színekkel kellene dekorálni a lakást, mint a világossárga vagy a limezöld. Egy másik irányzat szerint pedig a XXI. századi emberek felfogásához és gondolkodásmódjához igazodva az olyan intenzív színek is természetesnek bizonyulnak, mint a fekete és az arany.
Végül persze csak egy dolog számít igazán: mi milyen környezetben éreznénk otthon magunkat?
 
 
Presztízs MagazinAz egyes színek pszichés hatásai
Sárga: serkenti az agyműködést, élénkítő hatása van, a napsugarat idézi fel bennünk, falszínként tágítja a teret. Ideális dolgozószobában.
Narancs: serkenti az étvágyat, boldogságérzetet kelt. Minél nagyobb felületen alkalmazzuk, annál halványabb árnyalatát válasszuk, mert hosszútávon idegesítő hatást válthat ki.
Vörös: melegséget, szexualitást sugároz. Megemeli a vérnyomást és a légzésszámot, ezért óvatosan használjuk. Pihenésre szánt helyiségben nem ideális, és inkább kiegészítő színként érdemes kezelni. Például az arannyal kombinálva exkluzív hatást lehet elérni vele.
Lila: figyelemfelkeltő, méltóságteljes szín. Ezüsttel párban alkalmazva extravagáns tereket tudunk létrehozni.
Rózsaszín: a nőiesség, a lágyság és a romantika színe. Ezeknek megfelelő helyiségekben ajánlott használni, mértékkel.
Barna: az állandóságot, a hovatartozást fejezi ki, de sötét árnyalatban komorságot is sugallhat. Érdemes vidám, élénk színekkel feldobni.
Kék: nyugtató szín, csökkenti az étvágyat és a vérnyomást. Hálószobában használva az alvásunkra is jó hatással van. Hiperaktív gyerekek szobájánál szintén érdemes használni.
Zöld: a világosabb árnyalat tágítja, a sötétebb szűkíti a teret.
Fehér: elegáns teret tudunk elérni vele, ami egyfajta könnyedséget éreztet, de a padlón alkalmazva „lebegtető” hatású, ami csökkenti a biztonságérzetet.
Fekete: ugyan a fehérrel alkalmazva elegáns, de túl rideg is tud lenni. Fürdőszobában fali csempeként használva hideg hatása miatt bánhatjuk meg.
 
 
Presztízs MagazinVisszatekintő – a családi ház építésének lépései
1. Telek kiválasztása
Fontos kérdések: beépíthetőség, közművesítés, közlekedés, közutak, utcakép, giccsadó, talajszerkezet, duzzadó agyag, tájolás.
2. Építtető kiválasztása
Fontos kérdések: megbízhatóság, referenciák, munkaszervezés, garancia, késedelmi kötbér.
3. Háztípus kiválasztása
Fontos kérdések: időtállóság, szigetelés, elkészülési idő, ár.
4. Méret meghatározása
Fontos kérdések: ideális elosztás, négyzetméter-szükséglet, helyiségek minimum mérete, tértágító hatású trükkök.
5. Építőanyagok használata
Fontos kérdések: minőség, garancia, környezettudatosság, szakemberek tanácsának megfogadása.
6. Energiaellátás
Fontos kérdések: megújuló energiaforrások, napelem, napkollektor, kazántípusok, fűtési rendszerek, radiátorok.
7. Nyílászárók
Fontos kérdések: műanyag, fa, szellőzés, árnyékolás.
8. Belső munkálatok
Fontos kérdések: gépiesítés, szaniterek, burkolás, színek, lakberendezési stílusok.
 
Még nincs értékelve