Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Házépítési trendek a járvány után

Benkő Péter összeállítása | Pixabay | 2021.01.20. |
házépítés
Házépítési trendek a járvány után
A világjárvány hatékonyabb, biztonságosabb módszerek keresésére kényszeríti az építőipart. Közép- és Nyugat-Európában az egyre nagyobb munkaerőhiány tovább súlyosbítja az építőipar amúgy is kínzó munkaerő-problémáját. Nyugat-európai tapasztalatok szerint a munkavállalók legfeljebb 60%-a térhet vissza biztonságosan, így a projektek hosszabb időt vesznek igénybe, a termelékenység pedig várhatóan 30–40%-kal alacsonyabb lesz.
Szakértők szerint kisebb volumenben, de a hazai trendek is hasonlók, ezért a jövőt nálunk is az építőipar digitalizációjának felgyorsulása, az előre gyártott házak, elemek elterjedése és a gyors építési technológiák jelentik.
Várhatóan egyre többen fognak használni épületinformációs modellezést, mely az ágazat digitális átalakításának első lépése. Lehetővé teszi az épületek szabványos 3D-ábrázolását és megosztását a kivitelezés minden szereplőjével.
Egyre nagyobb arányban jelenik meg az előre gyártott elemek használata a házépítések terén, mely trend várhatóan tovább erősödik. A hagyományosan épített házakkal ellentétben az előre gyártott házak alkatrészekből készülnek, amelyeket magasan automatizált gyárakban gyártanak, és a helyszínen szerelnek össze. Minimális munkaerőt igényelnek, felgyorsítva a termelést, enyhítik a szakemberhiányt, csökkentik a munkabiztonsági és egészségügyi kockázatokat.
Ma már rendelkezésre állnak olyan anyagok, melyek kivitelezési ideje töredéke a hagyományos technológiákénak. Várhatóan tovább élénkül a kereslet a gyorskötésű betonok, habarcsok és egyéb segédanyagok iránt is.
Még nincs értékelve