Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Állati ösztön

Bemutatjuk az Animal Flow-t és az első magyar oktatóját

B.P. | Festorazzo Netty-Tápai Ákos | 2018.10.02. |
Animal Flow
Állati ösztön
Mint egy állat. Ismerős szófordulat, igaz? Gyakran használjuk a mindennapi életben. Dolgozom, mint egy állat. Gürizem, mint egy állat. Zabálok, mint egy állat. Lehetne még folytatni… Vannak, akik edzenek, mint egy állat. És most kivételesen nem azt értjük, hogy iszonyat keményen (persze, amúgy, iszonyat keményen), hanem szó szerint úgy, mint egy állat. Ez az Animal Flow.
Jövőre két olyan kerek évfordulót is ünnepel a tudományos világ, amelyek alapjaiban változtatták meg az életről alkotott képünket. 2019. február 12-én lesz 210 éve, hogy megszületett a modern evolúcióelmélet kidolgozója, Charles Darwin, valamint 2019. november 24-én lesz 160 éve, hogy megjelent fő műve, A fajok eredete. A könyv, amelynek hatására az emberiség elfogadta, hogy az élővilág nem készre teremtetett, ahogyan azt a Biblia tanítja, hanem természetes kiválasztódás útján folyamatosan fejlődik, sőt az ember is az állatvilágból nőtte ki magát. Mi köze van mindennek napjaink egyik úttörő edzésmódszeréhez, az Animal Flow-hoz? Rengeteg!
 
Génjeinkbe kódolt mozgásforma
 
Presztízs MagazinMike Fitch egy amerikai fitneszguru. Hosszú éveket töltött el a hagyományos fitnesziparban, az edzőtermek, a súlyzók és az erőgépek világában. Egyik nap arra ébredt, hogy fájnak az ízületei, és sokkal öregebbnek érzi magát annál, mint amennyi valójában. Akkor döntötte el, hogy a súlyzókat a pincébe vágja, és belépett a saját testsúlyos edzések panteonjába, megalapította az Animal Flow névre keresztelt edzésmódszert. „Több primitív mozgásforma él a génjeinkbe kódolva, mint gondolnánk” – állítja Fitch, aki erre alapozta edzésmódszerét, mellyel állati mozgásokat utánoz. A névben szereplő flow szó magyar jelentése áramlás, áramlat, ami szintén beszédes: gyakorlat közben minden mozdulatsor átmenettel történik, így jön létre az állati mozgások folyama, ami kívülről nézve olyan harmonikus, légies és könnyed, mint egy balettelőadás. Végrehajtani persze egyáltalán nem ennyire egyszerű: brutális testi erő, terhelhető, dinamikus izomzat, koordináció kell hozzá. „Az állati mozgások egyedi utánzása mellett többféle saját testsúlyos mozgásforma ötvöződik az Animal Flow-ban – tudtuk meg Magyarország első hivatalosan akkreditált oktatójától, Nagy Dánieltől. – Jóga, szertorna, gimnasztika, breaktánc, capoiera, hogy csak néhány olyan ismert mozgásformát említsek, amilyenhez hasonló gyakorlatok visszaköszönnek benne.”
 
Vizsga Londonban és Varsóban
 
Presztízs MagazinAz ember elméje és teste fordítottan arányosan fejlődik: ahogyan egyre okosabbak leszünk, a technikai vívmányaink egyre inkább a testi kényelmünket szolgálják. Ebből következően egyre kevesebbet mozgunk. Az Animal Flow a már Fitch által is említett ősi, primitív mozgásformákhoz nyúl vissza. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy ülőmunkát végző átlagos ember nem kezdheti el. „Ősztől indítom a tanfolyamomat, amelyen bárki kipróbálhatja az Animal Flow-t, mert az edzéstervet úgy alakítottam ki, hogy fokozatosan bele lehet erősödni. Havonta egy kezdő csoport indul, ahonnan továbblépünk középhaladóba és haladóba. Előtte, nyáron néhány hetente rendezek szabadtéri edzéseket, szemináriumokat, augusztusban pedig edzőtábort, de személyi edzésekre addig is várok mindenkit szeretettel ” – árulta el a Testnevelési Egyetemet végzett Nagy Dániel, aki 2012-ben TRX-edzőként keztde pályafutását. – Egyik birkózó barátommal találtunk az interneten az Animal Flow-ra, amit autodidakta módon magunktól kezdtünk tanulni. Idén februárban aztán részt vettem Londonban a Level 1-es instruktori képzésen, majd Varsóban a Level 2-es kurzuson is” – mesélte Dániel. (E szint fölött már csak a mesterinstruktori vizsga van, amelynek az elvégzésével már nemcsak edzéseket tarthat, hanem oktatókat is képezhet.)
 
Na ne majomkodj! Vagyis de...
 
Presztízs MagazinDániellel együtt ma már több mint kétezer Animal Flow-oktató van a világ több mint húsz országban, és ez az alapítástól számítva nem kis teljesítmény. Az imént említett master instruktorból viszont mindössze egy tucat létezik. „Ahhoz, hogy valaki az lehessen, már nagyon magas szintű flow-t kell tudnia bemutatni, valamint az is számít, hogy milyen szervezőmunkát végez, mennyi ember fantáziáját képes megmozgatni. Nekem mindenképpen az a célom, hogy megszerezzem a master instruktori képesítést is. Addig a londoni instruktoromat hozom el Magyarországra, hogy további oktatókat képezzen – fogalmazta meg terveit Dániel, aki kérésünkre fejből sorolta, hogy milyen állati mozgások „leutánzása” a legjellemzőbb: rák, majom, krokodil, skorpió, medve, leopárd. – A gyakorlatokat talajon, tenyértámaszban végezzük. Ez a mozgásforma komolyan megdolgozza a test izomzatát, az idegrendszert, de az ízületi mozgékonyság, a hajlékonyság és a testtudat is javul. Az Animal Flow-t kiegészítő edzésnek is ajánlom. Például a jiu-jitsusok már érdeklődtek nálam, de bármilyen küzdősport, fitneszirányzat mellé kiválóan társítható.” Egy nap talán az Animal Flow évfordulóját is számon tartjuk, mint ami megváltoztatta a mozgásformákról alkotott képünket. Viszlát, gépek! Helló, állati ösztön!
 
 
Presztízs MagazinMelyik állati mozgás a legnehezebb?
„A krokodilé – vágja rá Nagy Dániel. – Ez egy rendkívül lapos mozgás, olyan közel vagy a földhöz, hogy a lábszárad szinte súrolja a talajt. Az egyik kar a test mellett hajlítva, a másik elől nyújtva. Az ellentétes kar és láb egyszerre mozdul, összehangoltan, folyamatosan a talaj közelében maradva.”
Még nincs értékelve