Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nem extrém – őrült!

Amikor a hagyományos sport már nem elég, akkor születnek a legendák

Bogáth Patrik | Profimédia-Red Dot | 2019.08.27. |
extrém sport, sport
Nem extrém – őrült!
Mássz meg három hegyet 24 órán belül! Fuss le több száz kilométert a Föld legnagyobb sivatagában! Képletesen biciklizz fel a Mount Everestre! Nyomd le az Empire State Building 1576 lépcsőfokát néhány perc leforgása alatt! Felkutattuk a világ legőrültebb sportkihívásait, amelyeket évről évre több százan teljesítenek dacolva az esélyekkel és a veszéllyel.
Presztízs MagazinEmpire State Building Run
Egy felmérés szerint évente közel hárommillió ember látogat el az Empire State Buildingbe, amely a Szabadság-szobor után talán a második legfontosabb jelképe New Yorknak. A turisták jelentős része azonban lifttel emelkedik a 86 emeletes épület tetejére, hogy onnan megnézze, milyen a manhattani 34. utca és az Ötödik sugárút sarka felett az ég. Belegondolni is elképesztő, hogy ha nem áll meg egy köztes emeleten sem a lift, akkor a földszintről kevesebb mint egy perc alatt felér a csúcsra. Ha mégis gyalog akarnánk megmászni New York jelenlegi második legmagasabb épületét, az egy órába is beletelne. Sokan viszont nem felgyalogolnak, hanem felfutnak az Empire State Building összesen 1576 lépcsőfokán. Függőleges maratoninak is nevezik ezt a versenyt, amelyet a legjobbak tíz perc körüli időeredménnyel teljesítenek. A rekorddal az ausztrál Paul Crake büszkélkedhet, aki 2003-ban 9 perc 33 másodperc alatt nyargalt fel a 86 emeletre.
 
Presztízs MagazinNational Three Peaks Challenge
A kihívás szerint 24 órán belül meg kell mászni Anglia, Wales és Skócia legmagasabb hegyeit. Egyik sem a Mount Everest, inkább Kékestető-kategóriájú magaslatokról van szó, hiszen az angliai Scafell Pike 978 méter, a walesi Snowdon 1085 méter, míg a skóciai Ben Nevis 1344 méter magas csúcsa éppen, hogy csak karcolja a felhőket. Így is összesen 44 kilométeren keresztül talpalnak a versenyzők a három hegyen, ráadásul ezt a távot végig komoly emelkedőkön kell legyűrni, mire a sikerrel próbázók elérik a 3000 méteres megtett szintkülönbséget a 24. óra végére. Azon túl, hogy ezt az erőpróbát lábbal bírni kell, fontos szerepe van a pontosan kitervelt és megszervezett logisztikának a szűkös határidő miatt. A rekordidőt több mint 40 éve senki sem tudta megdönteni. Az angol hegyi futó, Joss Naylor mindössze 11 óra 56 perc alatt állította fel a csúcsot még 1971-ben. Persze ehhez a bravúrhoz az is kellett, hogy volt egy profi sofőrje, aki egy Ford Capri Vita 6 raliautóval szállította őt hegytől hegyhez.
 
Presztízs MagazinNorseman Xtreme Triathlon
Hagyományos triatlon alatt azt értjük, hogy a versenyzők egymás után úsznak 1,5 kilométert, kerékpároznak negyvenet, végül lefutnak tízet. Az olimpiai programban is ezek a távok szerepelnek, bár létezik ennél hosszabb verzió is, amelyben az úszás 3,8 kilométerre, a kerékpározás 180-ra, a futás pedig maratoni 42-re nyúlik. A Norseman Xtreme Triathlon össztávja is ez utóbbival egyezik meg, de attól válik extrémmé, hogy milyen körülmények között kell megtenni. A három komponens közül egyedül a kerékpározás maradt meg hagyományos nehézségű formájában, egy kijelölt országúton kell tekerni, mint bármely más triatlonversenyen. Az úszás és a futás viszont… Augusztusban akár 17 fokosra is „felmelegszik” a víz, amelybe csobbannak az indulók, és még csak nem is a hideg víz a legdurvább kihívás! A futás utolsó 17 kilométerén egy közel kétezer méteres emelkedőt kell legyűrni. Tulajdonképpen ez nem is triatlon, hanem inkább speciális tetrathlon, amelyben még egy negyedik elemet, a hegymászást is a nyakába kapja az ember.
 
Presztízs MagazinEverest Challenge
A névből következtethetünk arra, hogy a Föld legmagasabb hegyéhez, a Mount Everesthez kötődik a verseny, de amikor tisztázódik, hogy ez egy bringás túra, kezd nyilvánvalóvá válni, hogy van valami stikli az elnevezésben. Legalábbis biciklivel megmászni a 8848 méteres csúcsot nemcsak szimplán extrém lenne, hanem fizikailag is lehetetlen. Az Everest Challenge-nek valójában semmi köze sincs a Mount Everesthez. Kalifornia és Nevada hegyvidéki részein kell a résztvevőknek letekerni 330 kilométert mindössze két nap alatt. A táv egy dolog, az igazán rémisztő a szintkülönbség, mivel helyenként akár 20 százalékos emelkedőkön kell megvívni a lábak és a befeszülő fogaskoszorúk csatáját. Összesen 8290 métert tekernek felfelé a versenyzők, tehát majdnem annyit, mintha ténylegesen megmásznák a Mount Everestet. A legjobbak 14 óra körüli idővel teljesítik nagyjából 23,5 km/h-s átlagsebességgel. Ki lehet próbálni a budai dombokon, hogy sikerül-e legalább egy-két kilométeren tartani az iramot!
 
Presztízs MagazinThe Tough Guy
A 15 kilométeres táv nem követel tough guyt, avagy „kemény legényt”. Csakhogy ez egy igazi túlélőtúra, amelynek megalkotóit pont az motiválta, hogy a kiépített futópályák unalmassá váltak, ezért keltették életre a „szörnyet”. Legalábbis sokan így nevezik a vietnami háborút imitáló feladatokat felvonultató megméretést. Természetesen nem arról van szó, hogy dzsungelbozótban megbújó katonák nyitnak sortüzet a résztvevőkre, vagy taposóaknákkal nehezítik az útvonalat, de a szögesdrót alatt kúszás a sártengerben, a mocsárjárás és a lángokban álló szakaszon való átfutás megelevenít valamit a hollywoodi köntösbe bújtatott vietnami filmek hangulatából. Az egész verseny a félelemre épít, amelyen az elektromos angolnákkal teli, fagyos vizű tavon való átúszás sem enyhít. Ráadásul ezek a mutatványok egyáltalán nem veszélytelenek, a sérülések gyakoriak, és két haláleset is történt már az őrült akadálypályán. Nem véletlen, hogy a nevezéshez egy saját felelősséget igazoló nyilatkozatot is alá kell írni. Ha rosszmájúak lennénk, azt is mondhatnánk, hogy a halálos ítéletet. Pedig csak 15 kilométer az egész…
 
Presztízs MagazinMarathon des Sables
A Discovery Channel a világ legnehezebb futóversenyének nevezte a Marathon des Sablest. Már maga a táv is ütős, mivel hat nap alatt összesen 251 kilométert kell teljesíteniük a résztvevőknek. A felfoghatatlan az egészben ugyanakkor az, hogy ezt a távot a Föld legnagyobb sivatagában, a Szaharában futják le az indulók. Marokkó déli részén rendezik a versenyt, ahol több mint 50 fokos tikkasztó hőségre lehet számítani, azonban éjszakára akár 20-30 fokot is eshet a hőmérséklet. Az őrült versenyt egy francia koncertszervező, Patrick Bauer hívta életre 1986-ban, miután két évvel korábban egyedül legyalogolt 320 kilométert a Szaharában, és ezt az élményt akarta megosztani. A rekordot a marokkói Lahcen Ahansal tartja, aki tízszer nyerte meg a kihívást, és egyszer mindössze 19,5 óra alatt végzett a teljes távval. A legjobb európai eredményt a brit Ian Sharman érte el 2008-ban, aki 25 óra 13 perc alatt ért célba. Ez is körülbelül hat perces kilométereket jelent, ami egy átlagos hobbifutó ideje – legfeljebb egy maratonin, és a Margitszigeten, nem a Szaharában…
Még nincs értékelve