Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Orosz Viktor nyilaitól okkal tart a világ

Vona Lilla | Facebook | 2015.03.17. |
Orosz Viktor
Orosz Viktor nyilaitól okkal tart a világ
A sportágban eltöltött éveim alatt többször megfordult a fejemben, hogy egy olyan temperamentumos embernek való sport-e az íjászat, mint amilyen én vagyok. Hozzám hasonlóan akkori klubtársam, Orosz Viktor is pörgős volt, még a diákolimpiai fordulók sokórás versenyei után is szívesen ment el az eredményhirdetés előtt focizni a többi sráccal. Noha én azóta már búcsút intettem az íjászatnak, ő bebizonyította, hogy igenis lehet egy eleven ember is sikeres egy nagy koncentrációt igénylő sportágban, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egy éven belül teremíjász Európa- és világbajnokságot nyert.
Miért éppen egy olyan nagy türelmet és nyugodtságot igénylő sportot választottál, mint az íjászat? 
 
Alapesetben sokat pörgök, de az íjászat nem is úgy jött, hogy muszáj volt döntenem egy sportág mellett. Annak idején a Debreceni Sportcentrumnak indult egy sportágválasztó programja, ahol különböző tevékenységeket lehetett kipróbálni kéthetes váltásokban, majd a jelentkezők kiválasztották a számukra legszimpatikusabb sportot. Ebben a kezdeményezésben én is részt vettem, fociztam, úsztam, birkóztam, ám egyik sem tetszett igazán. Ez idő tájt édesapám a FeHoVáról hozott egy csigás íjat, ami nagyon megtetszett, és azzal kezdtem el lőni. Nemsokára a Letizia sportklubban edzettem, majd fél év után kaptam egy jobb íjat, amivel már a versenyeken is helyt tudtam állni. Két év elteltével indultam először a CEC-en (Közép-Európa Kupa) és úgy tűnt, hogy nemzetközi viszonylatban sem teljesítek rosszul. Igaz, hogy eleven vagyok, de valahol ezt le kell vezetni, és ez a terület az íjászat – kezdte Orosz Viktor, aki a heti hat íjász edzése mellett erőnléte fejlesztése érdekében vízilabdázni jár. –Ez a sport jól fejleszti az erőnlétet és a hátizmokat, ami az íjászathoz nagyon fontos. Kellett egy olyan mozgásforma, ami szimmetrikussá teszi az izomzatomat, ezért döntöttem a vízilabda mellett, illetve amiatt, mert ez nem olyan monoton, mint az úszás. 
 
Hogyan épülnek fel az edzéseid? 
 
Presztízs MagazinSzáz technikai lövéssel szoktam kezdeni, ami annyit tesz, hogy begyakorolom a jó mozgást, a következő száz lövésben pedig célra lövök. Ez a második százas sorozat olyan, mintha versenyen lennék, felmérek egy bizonyos távot, írom a lövések eredményét, majd az edzés végén elkészítem a statisztikát, amiből így kijön egy görbe. Ennek az az előnye, hogy így tudom, hogy mi az az átlag, amit meg tudok lőni, illetve mi az a szint, amit minden körülmény között hozni tudok. Sokan alkalmazzák a mentális tréninget is, ám ebben én nem igazán hiszek, inkább a "próba teszi a mestert" elvét vallom.
 
A tréningek mellett mennyi időd jut a tanulásra? 
 
Elég kevés, nagyrészt hétvégenként tudok tanulni, illetve a két edzés között van két óra szabadidőm, és azt is tanulással töltöm. Jelenleg a debreceni Tóth Árpád Gimnázium tizedik évfolyamos tanulója vagyok, mérnöknek szeretnék tanulni, ám ezen belül a konkrét irány még nincs meg. Az is a céljaim között szerepel, hogy az íjászatban elért eredményeimmel az Egyesült Államok valamelyik egyetemére ösztöndíjat kapjak. 
 
Az idegek sportja (is)
 
A versenyek kieséses szakaszában nem stresszel az, hogy az aktuális ellenféllel közvetlenül egymás után lőtök és látjátok a másik eredményét? Hogyan szoktattad hozzá magad ehhez a helyzethez? 
 
Nagyon egyszerű; nem nézem, hogy mit lő. Közös a beírólapunk, bejegyzem az eredményét, de nem kezdem el számolgatni a pontokat, hogy mennyivel jár előttem, vagy van lemaradva tőlem. Nyilván ez is egy olyan élethelyzet, amihez az ember annál inkább hozzászokik, minél több versenyre jár. 
 
Akkor te egy abszolút nyugodt versenyző vagy, nincs benned versenydrukk. 
 
Azért nem mindig van ez így. Idén a világkupa döntőn nagyon előjött belőlem a stressz. A fináléban bekezdtem egy hihetetlen rossz sorozattal, ez alatt azt kell érteni, hogy a maximális 30 pontból 28-at lőttem, de egy döntőben már nem feltétlenül elégedett ezzel az ember. Az ellenfelem maximális sorozattal kezdett, és ekkor eldöntöttem, hogy akkor itt ennek a versenynek számomra már nincs tétje. Ez a hozzáállás meghozta az eredményét, a következő két sorozatban én lőttem maximális pontszámot, míg ő kapásból három hibát lőtt. 
 
Szerinted melyiket könnyebb feldolgozni: a sikert, vagy a kudarcot? 
 
A sikert, de ez a verseny jellegétől függ. Ha felnőtt mezőnyben indulok a világbajnokságon, és mondjuk be sem jutok az első harminckettőbe, akkor azt nem élem meg túlzottan nagy kudarcként, hiszen mégiscsak egy világversenyről van szó felnőttek között. Ugyanígy az ifi Európa-bajnokságon vagy Európa-kupán is fel lehet dolgozni egy vereséget, noha az már korántsem lenne olyan egyszerű, bár ilyen még nem történt. Ellenben ha egy magyarországi versenyen kapok ki, úgy, hogy még a verseny elején kiesek, azt nagyon nehéz feldolgozni. 
 
Az élet más területein versengő típus vagy? 
 
Úgy gondolom, hogy igen, bár hozzáteszem, szerintem ez minden emberben megvan kicsit. 
 
Melyik az eddigi legemlékezetesebb versenyed? 
 
Presztízs MagazinTalán a tavalyi világbajnokság, igazán akkor lőttem először döntőt nagy világversenyen. A szervezés tekintetében a mi versenyünk ugyanolyan volt, mint a felnőtteké, a döntőben minden világítást lekapcsoltak, és csak a két pályát világították meg reflektorokkal. Nagyon színvonalas erőpróba volt, kommentátorokkal, jól éreztem magam. 
 
A nemzetközi megmérettetések után mekkora kihívást jelentelek számodra a hazai versenyek? 
 
A saját korosztályomban, a kadetok között már nem igazán jelent kihívást a hazai mezőny –én a maximális 600 pontból megközelítőleg 590-et lövök, a többiek pedig sokszor még az 500-at sem tudják meglőni, illetve nincs annyi versenyző, hogy kiesésest lőjünk–, ezért inkább a felnőttek között mérettetem meg magam. Ebben az évben a Közép-Európa Kupán is felnőtt korosztályban indulok. 
 
Jelenleg a csigás íjászoknak nincs lehetőségük arra, hogy az ötkarikás játékokon szerepeljenek, így számukra a legnagyobb verseny a világbajnokság. Gondolkoztál már azon, hogy íjtípust váltasz, hogy kvalifikálni tudd magad az olimpiára?
 
Nem gondoltam a váltásra, mivel a hírek szerint van rá esély, hogy a 2020-as tokiói olimpián a csigás íjászat szerepel az olimpiai versenyszámok között, legalábbis az Egyesült Államok nagyon küzd ezért. Ha ez megvalósul, természetesen én is nagyon szeretnék egyszer az ötkarikás játékok résztvevője lenni. 
 
 
NÉVJEGY
Orosz Viktor 1998. augusztus 23-án született, 2008 óta íjászkodik, a Letizia Sportklub versenyzője, 2012 óta a magyar válogatott tagja. Jelenleg kadet korosztályú versenyző, nemzetközi megmérettetéseken a kadet korosztály hiányában juniorok között indul. Jelenleg egy világ-, két Európa-, és húsz országos csúcsot tart. 
Díjak, elismerések: Hajdú-Bihar megye jó tanuló, jó sportolója díj (2010), az Év íjásza cím (2014), a MOL Új Európa Alapítványának támogatottja (2013 óta) 
Eredményei: IFAA Teremíjász Európa-bajnokság 1. hely (2011, 2013), Közép–Európa Kupa sorozat győztese (2012, 2013, 2014), World Archery Ifjúsági Európa-bajnokság 4. hely (2014), World Archery Ifjúsági Európa Kupa 3. hely (2014), World Archery Ifjúsági Európa Kupasorozat 3. hely (2014), World Archery Teremíjász Világbajnokság 1. hely (2014), World Archery Teremíjász Európa-bajnokság 1. hely (2015), World Archery Teremíjász Világkupa 1. hely (2015)
 
 
Átlag: 5