Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

„Spártai háromszáz” alkotta

Székelyföld hírnevét viszi a világba a rajzfilmsorozat

Katona Zoltán | www.legendarium.ro | 2015.08.28. |
„Spártai háromszáz” alkotta
A Legedárium elnevezésű projekt mára branddé nőtte ki magát Székelyföldön. Idén tavasszal az egyik legfontosabb mérföldkőként egy rajzfilmsorozat első epizódja készült el. Hat éve indult a folyamat, és néhány kreatív ember fejéből pattant ki az ötlet, hogy a környék mondáit, legendáit valamilyen formában megjelenítsék. Fazakas Szabolcs ötletgazdával és Tófalvi Beáta produkciós asszisztenssel beszélgettünk.
Asterix és Obelix, Merida, Shrek – és Zete
 
A Legendárium története 2009-ben kezdődött, amikor Fazakas Szabolcs televíziós operatőrnek eszébe jutott, hogy a gyerekkorából ismert székely legenda- és mondavilág figuráit egy színes térképen kellene ábrázolni. Ez akkor el is készült, a Székelyföldi Legendárium első terméke a 156 monda és legenda kulcsjeleneteit ábrázoló rajzok összessége volt egy 68X98 centiméteres térképen. A rajzokat Márton Erika képzőművész rajzolta kézzel, majd János Tímea és Levente digitalizálták. Az ötletgazda és segítőinek célja ezzel az volt, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltsék, hogy ne csak a japán és amerikai rajzfilmfigurákat ismerjék és szeressék, hanem a sajátjaikat is. Asterix, Obelix, Merida vagy Shrek mellett például Zete és a Likaskő története is szép, emellett székelyesen humoros és tanulságos.
Presztízs MagazinA következő lépés már egy könyv összeállítása volt a legendákból, amiket még Orbán Balázs és Benedek Elek gyűjtöttek több mint száz éve – ezek nyelvezetét Kudelász Nóbel író hozta egységesre, úgy, hogy az a mai gyerekek számára is szerethető legyen – a kötet 2012-ben jelent meg, azóta majd harminc ezret adtak el belőle.
Az ötletek egymást érték. A Legendárium csapata termékfejlesztésbe fogott. Következő lépésekként megszületett a Kalandozzunk Székelyföldön! elnevezésű társasjáték (2013 decemberében), az interneten meghallgatható mintegy 90 monda.  2014-ben kiadták a 61 mondát és legendát tartalmazó Színezőt, illetve a kisebb gyermekek számára a memóriafejlesztő kártyát és kirakós kockát.
 
Presztízs MagazinMexikóban is játszanak a társasjátékkal
 
A 12 részesre tervezett rajzfilmsorozat első részét 2015 márciusában mutatták be, négy év munka után készült el. Nehezen született meg, de annál jobb volt a fogadtatása. Ennek köszönhetően Székelyföldön már nagyon sok gyerek ismeri a Likaskő történetét.
– Térképet, könyvet, kifestőst, társasjátékot is készítettetek a Legendárium brand alatt – ennyi év alatt mennyire jutottatok be a hazai, székelyföldi köztudatba? Mennyire vagytok jelen Magyarországon és Európában?
A székelyföldi köztudatban erősen jelen vagyunk a visszajelzések alapján – mondja Tófalvi Beáta. – Magyarország nagy részén még nem ismernek, de ha az ottaniak megállnak egyes töltőállomásoknál, ott is találkoznak a termékeinkkel. Magyarországon a Székelyföldi Legendárium mintájára létrehozták az Alföldi Legendáriumot, ez egy térképet és egy könyvet jelent, ez utóbbit ugyancsak Kudelász Nóbel szerkesztette. Jelenleg a Délvidéki Legendárium is születőben van, ezt is a Székelyföldi mintájára szeretnék megvalósítani, velünk partnerségben. Kénytelenek voltunk levédetni a Legendárium brandet Európa-szerte, mert – akárcsak idehaza – voltak próbálkozások arra, hogy „kikapják alólunk”. Európában ezután szeretnénk népszerűsíteni, ugyanis jelenleg még zajlik a könyv angolra fordítása, valamint a rajzfilm szintén angol nyelvre történő szinkronizálása. Mikor mindkettővel elkészültünk, akkor szeretnénk Európa-szerte is forgalmazni.
Presztízs Magazin– Kreatív munkát kell végeznetek hétről hétre, hónapról hónapra – az ezzel foglalkozó székelyföldiek elég jónak bizonyultak ehhez, vagy máshonnan is kellett szakembereket bevonni?
Elsődleges céljaink közé tartozik, hogy minden munkát székelyföldi szakembereknek adjunk ki, így is próbáljuk erősíteni egymást. A társasjátékhoz a bábukat udvarhelyi asztalos készíti. A nyomdák is kizárólag székelyföldiek. Az egyetlen ágazat, ahol Székelyföld kevésnek bizonyult, az a 3D Max-ot jól ismerő és kezelő grafikusok, informatikusok. 2014 őszéig egyetlen emberrel dolgoztunk az animáció terén, Kosza Arnolddal, azóta találtunk még két fiatal székelyudvarhelyit, Rudolf Lóránt és Bugja Zoltán személyében.
– Tudomásotok szerint a világ milyen tájain ismerik a gyerekek a Likaskő mondáját, vagy Zete történetét? Azt tudom, hogy Mexikóban már játszottak ottani gyerekek a társasjátékkal…
Igen, Mexikóba is eljutott a társasjátékunk. Az angol nyelvre lefordított játékszabályzat segítségével ők is kaptak egy kis ízelítőt a székely monda- és legendavilágból. Voltak megrendeléseink az Egyesült Államokból, Kanadából, Németországból, sőt már Ausztráliába is küldtünk könyvet, térképet, társasjátékot és rajzfilm DVD-t.
 
Presztízs MagazinCsodálatos mesevilág
 
Fazakas Szabolcs 37 éves egykori televízió-operatőr hat éve gyakorlatilag csak a Legendáriummal foglalkozik. Legutóbbi kihívás számára a rajzfilm elkészítése volt, mint mondja, a Korond melletti Likaskő története univerzális, szép történet a jó és a gonosz közötti harcról, s persze mindez székelyföldi szemszögből. A rajzfilmben megjelenik három létező helyszín, a Likaskő földrajzi, a Firtos és Tartod várak pedig valós történelmi helyszínek.
Gyermekkoromban sokat kirándultunk, bringáztunk ezekre a helyekre, s mindig foglalkoztatott a romokon túli csodálatos mesevilág, ez nagyon sokat segített a választásban.
– Mekkora stáb és mennyi ideig dolgozott a rajzfilm elkészítésével?
Presztízs MagazinA hollywoodi vagy más országbeli rajzfilm-stábokéhoz képest nagyon kicsi, alig húszan dolgoztunk a rajzfilmen. A képi világ megalkotását, a számítógépes munkálatokat, a kivitelezést csak egy animátor és három grafikus-képzőművész végezte. Tudom, hihetetlen számok ezek, amolyan spártai háromszázként futottunk neki az óriási munkának. Négy éve kezdtük el, és akkor még nem tudtuk pontosan, hogy mekkora fába vágtuk a fejszénket. Az évek során alakítottuk ki a rajzfilm arculatát, és bizony sokszor zsákutcába futottunk, kezdhettük elölről. Könnyebb lett volna egy másik országban egy tapasztalt stábot megbízni, de az már nem a mi rajzfilmünk lett volna: sikerült négy év alatt megalkotnunk a saját rajzfilmünket, ami persze még nem tökéletes, de most már lefektettük az alapokat. Bővítjük a stábot, székelyföldi fiatalokat toborzunk, akik jártasak a 3D-s szakmában, vagy lelkesek és meg akarják tanulni. A cél egy rajzfilm-műhely megalapítása.
Presztízs Magazin– Milyenek voltak a visszajelzések, kiknek tetszett igazán a rajzfilm?
Az esetek nagy részében pozitívak, ezek erőt adnak nekünk. Vannak rosszindulatú kritikák is, melyeket igyekszünk nem figyelembe venni, viszont vannak építő jellegűek: Jankovics Marcell animációs filmrendező is elemezte a munkánkat, amiből sokat tanultunk. A gyermekeknek nagyon tetszik, szülők írják a közösségi oldalunkra, hogy gyerekeik naponta többször megnézik a rajzfilmet.
– Nem titkolt célotok, hogy a nagyvilág számára ismertté tegyétek Székelyföldet – hogyan tud segíteni ebben a sorozat, illetve az egész Legendárium-brand? Hogyan lehet Drakulát letaszítani a trónról?
Presztízs MagazinA hat éves Székelyföldi Legendáriumnak valóban ez a célja. A rajzfilmsorozat nagyon sokat tud segíteni a régió marketingjében, mert valós helyszínek jelennek meg benne, és egy létező népről mesélnek. A nagyvilágban, akik megnézik, előbb-utóbb kíváncsiak lesznek e helyre és e népre. Ha ügyesek vagyunk – bízom benne, hogy egy ügyes generáció nő fel utánunk –, ezt az eszközt majd jól fogják használni. Nemzetközi hírű rajzfilmek vannak, melyek szintén mondákon, legendákon alapulnak, Merida skót, Shrek ír, Asterix és Obelix pedig gall legendából indult, a világon sok-sok gyermek ismeri és egy életre megjegyezte ezeket. Székely rajzfilmjeinket is ugyanígy kell, hogy ismerjék! A távirányító a gyermekek kezében van, mi meg elég ügyesek kell legyünk ahhoz, hogy ne kapcsoljanak el a mi csatornánkról. Vagy vegyünk másik példát: Loch Nessbe évente több millió ember ellátogat, akárcsak Görögországba, vagy a Stonehenge-hez. Miért ne jönnének ide is?
 
 
Presztízs MagazinA Székelyföldi Legendárium 3D animációs rajzfilmsorozat tervezett részei
0. rész: Likaskő
1. rész: A Rétyi Nyír mondája
2. rész: A Csíksomlyói Szűzanya legendája
3. rész: A gyergyói táltos asszony
4. rész: A Medve-tó mondája
5. rész: Az Almási-barlang mondája 
6. rész: A Bálványos-vár mondája
7. rész: Szaladár
8. rész: A Székelykő mondája
9. rész: A Budvár legendája
10. rész: Lakatos János fagypáncélja és az Ördöglik
11. rész: A Szent Anna-tó mondája
12. rész: A maréfalvi kőlik és a telekfalvi töklámpás
 
Még nincs értékelve