Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ásó, kapa...

Phillip Jeffries | archív | 2020.05.06. |
film, filmkritika, mozi
Ásó, kapa...
Akármennyire szeretnénk hinni a tündérmesékben és a romantikus vígjátékokban, be kell látnunk, egy betonbiztosnak tűnő házasság is szét tud esni. Noah Baumbach (A tintahal és a bálna, Frances Ha) legújabb, önéletrajzi ihletésű drámája igyekszik minél átfogóbban körüljárni a válás kényes témáját, és közben nem restell bevinni pár gyomrost is. A gyötredelmes utazás lényege persze abban rejlik, hogy hogyan jut el egy hajdan szerelmes pár a „nekünk nincs szükségünk ügyvédre, civilizált emberek vagyunk”-tól odáig, hogy a bíróságon a válóperes ügyvéd arról próbálja meggyőzni a bírót, hogy az anya alkoholista, mert egyszer megivott egy fél pohár bort a gyerek előtt. Mi tagadás, nehéz ügy ez a film, főleg, ha az embernek volt legalább egy kemény szakítása, de aki képes összeszedni magát bő két óra erejéig, az nem fogja megbánni a dolgot.
Charlie (Adam Driver) kísérleti rendezőként keresi a kenyerét, ehhez pedig tökéletesen asszisztál gyönyörű neje, Nicole (Scarlett Johansson), aki férje társulatában tevékenykedik mint „bájos”. Charlie igazi művészlélek: egész életét arra tette fel, hogy minél tökéletesebb előadásokkal szórakoztassa a nagyérdeműt, és minél elismertebb szakemberként tekintsenek rá a szakmájában. Ennek ellenére igencsak váratlanul éri (a gyakorlott nézőket már nem annyira), amikor Nicole bejelenti, hogy ki akar lépni az árnyékából, és maga mögött hagyná közös életüket. Persze a kezdeti laza elválás után bekavarnak az ügyvédek, és olyan kalamajkát okoznak, amelynek következményeit főszereplőink közös gyermeke, Henry sínyli meg a leginkább.
 
Presztízs MagazinHogyan lehet fenntartani a boldogság látszatát úgy, hogy a pár fia a lehető legkevésbé sérüljön? Mi lesz a családdal a különválás után? Mit lehet kezdeni azzal a szeretettel, amit a másik iránt érez az ember a szakítás után? Újra lehet még kezdeni? Hogyan kell talpra állni, amikor mindennek vége? Keményen hangzik?
 
Az is.
 
Presztízs MagazinA történet szerkezete epizodikus, hektikusan változó, ami nem tűnik túl célravezetőnek, de összességében zseniális hatást kelt – olyan, akár egy párkapcsolat. Megismerünk minden kis mozgatórugót, fogaskereket, amik szép lassan a keserédes tragédiához vezetnek: néhol vicces, legtöbbször tragikus, de van, ahol már-már a burleszk hatását kelti, és ez így is van rendjén. A rendező visszatérő színésze, Adam Driver szinte minden filmjében fergetegesen hozza a figuráját, ezt eddig is tudtuk – maximum azt lehetne felróni neki, hogy végtelenül bárgyú tekintete sokkal könnyebb szimpatizálási felületet ad számára a másik oldalon álló Scarlett Johanssonnal szemben. Johansson élete egyik legjobb formáját nyújtja úgy is, hogy néhol érezhetően megszenvedett a szerepével. Sok volt a pótcselekvése, és néha ki-kizökkent, azonban összességében nagyon jól átjött a karaktere és a drámája. Külön öröm volt kettejük dalbetétjeit hallani a lehető legváratlanabb pillanatokban. Mellékszereplők szintjén is kitűnik az alkotás olyan ismert színészekkel, mint Laura Dern, Ray Liotta vagy Mark O’Brien. 
 
Presztízs MagazinAz elidegenedés és az elhidegülés keserű balladája a Házassági történet, mely az első percétől az utolsóig fogva tart, nem ereszt és velünk marad, mint egy rossz álom, amelyből képtelenek vagyunk felébredni. Értelmezhető személyes vallomásnak, életrajzi filmnek vagy akár egyedi hangvételű, igaz tanmesének is, ezt döntse el mindenki maga. Az azonban vitán felül áll, hogy kritikánk különleges, megfoghatatlan alanya egyszersmind szomorú, de igaz története is egy mára kriminálisan mindennapossá vált, 21. századi tragédiának, melyet kicsinyes, idióta, önző berögződéseink idéznek elő. Bár a szórakozás garantált, randifilmnek nem ajánlott...
 
Házassági történet (Marriage Story), amerikai vígjáték, dráma, 136 perc, 2019
Még nincs értékelve