Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az év neve: halál

Phillip Jeffries | archív | 2021.03.31. |
film, filmkritika, Netflix
Az év neve: halál
Charlie Brooker, a Black Mirror készítője nagyon megadja 2020-nak! Jó, talán annyira mégsem nagyon, de mindenképp megadja. Ötlet szinten jól működik áldokumentumfilmet készíteni egy olyan évről, amelyet az egész bolygó emlegetni fog még egy jó ideig – remélvén, hogy a ’21-es év nem licitál rá elődjére –, de hát, mint tudjuk, az ötlet nem minden. Van itt minden, ami szem szájnak ingere: korona, BLM, amerikai elnökválasztás, fake news, libsizés, sorosozás stb. – egy szó, mint száz: minden adott egy igencsak fergeteges szórakozáshoz. Főleg, ha olyan színészek csatlakoznak a produkcióhoz, mint Samuel L. Jackson, Hugh Grant, Lisa Kudrow, vagy Cristin Milioti.
A „Death to 2020”, ha szigorúan nézzük, elég viccesre sikerült, azonban, mivel ez egy vígjáték, emiatt pedig óhatatlanul sem nézhetjük szigorúan, sajnos konstatálnunk kell, hogy van jó néhány hibája. Például próbál nagyon vicces és modern lenni, de a témák veszélyesek, és mint tudjuk, a veszélyes témákat csak kesztyűs kézzel lehet piszkálni. Ott van például a politika: manapság ehhez nyúlni nem könnyű feladat, főleg úgy, hogy valamelyik „oldal” adott esetben ne kapjon agyvérzést. A Halál 2020-ra nagy része pedig szinte végig politizál – azonban sajnos nem elég tökösen, ugyanis, ha kicsit bevállalósabb a stáb, sokkal poénosabb szkeccsek is születhettek volna. Voltaképpen néha vicces is, amit látunk, de mindig éppen csak annyira, hogy azt érezze az ember, ez nem elég. Persze az is lehet, hogy ezen kritika írója téved, és tényleg minden pont annyira vicces, amennyire annak lennie kell. Így van ez a koronavírussal is: a film eleinte megfelelően nyúl a témához, mert valóban vannak dolgok, amiken jobb, ha az ember inkább nevet, mint sír, de valahogy ez a történetvonal sem halad semerre. Mókás kicsit, de csak éppenhogy, és emiatt felsejlik a való világ borzalma. A gegek jók, de korántsem biztos, hogy elegendők, főleg nem egy „Black Mirror” fémjellel ellátott produkcióban.
 
Presztízs MagazinJogosan merülhet fel az olvasóban a kérdés: akkor most jó vagy rossz Brooker szilveszteri paródiája? Úgy gondolom, talán az benne az igazi geg, hogy nem lehet benne biztos az ember. Tagadhatatlanul vannak benne jól megírt és előadott karakterek, szellemes meglátások, melyeken elmosolyodik az ember. Elegendően ironikus, és – ha óvatoskodik is olykor – nem kíméli egyik oldalt sem. Eközben azonban mégsem humoros igazán, a néző folyamatosan csak várja a nagy viccet, ami talán majd önfeledt mosolyt csal az arcára, de ez a poén soha nem érkezik meg. Nyilván az is lehet, hogy egy évből – legyen az bármennyire rendhagyó is – másfél óra alatt mégsem lehet ennél többet kihozni, vagy ha igen, akkor csak elvetemült Monty Python-stílusban. Ebből ide sajnos nem sok minden jutott, pedig Brookerék is angolok.
 
Presztízs MagazinÖsszességében a szereplők remekelnek, a kitalált karakterek jó alapanyagot szolgáltatnak – nekem egyértelműen a tökéletes sztereotípiákkal megálmodott technokrata Bark Multiverse (Kumail Nanjiani) és a rasszista, konteós anyuka (Cristin Milioti) vitte a pálmát –, a narráció vicces, az alapok a helyükön vannak. Azonban az korántsem állítható, hogy a Halál 2020-ra egy megkerülhetetlen filmművészeti remekmű lett. Persze nem is állította senki soha, hogy az lesz. Vannak alkotások, amiktől az ember próbálja megóvni az óvatlan nézőt, és vannak olyanok, amiket a Föld utolsó emberével is megnézetne. Itt csak egyetlen irányelvvel szabad élni: ha tetszik, nézd végig, ha nem, kapcsolj el. Ezer másik film is van a Netflixen. BÚÉK!
 
Halál 2020-ra (Death to 2020), amerikai vígjáték, fikciós dokumentumfilm, Netflix, 2020
 
Még nincs értékelve