Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az öreg róka még mindig nem vén

Phillip Jeffries | archív | 2019.06.02. |
film, filmkritika, mozi
Az öreg róka még mindig nem vén
88 év. Ennyi esztendővel a hátunk mögött legtöbbünk (már ha megéljük) valószínűleg egy nyugodt, vidéki házban szeretnénk teázgatva olvasni és zenét hallgatni. Nem úgy, mint Clint Eastwood, aki ugyan 2009-ben a remek Gran Torinoval egyszer már kijátszotta az „utolsó filmem, ezt lessétek”- kártyát, tíz év elteltével – konstatálva, hogy még mindig él – csípőből lepakolt az asztalra egy önéletrajzi ihletésű, karakterközpontú drámát. És bár egyértelműen nem ez lett a legjobb filmje, A Csempész mindenféleképpen figyelemre méltó teljesítmény Hollywood egyik utolsó nagy mesterétől.
Earl (Clint Eastwood) folyton morcos. Ami a száján az a szívén, elvégre elmúlt 80, nincs pénze, magányos, és ha ez nem lenne elég, még csődeljárás is folyik ellene. Egészen természetes, hogy amikor valaki munkát ajánl neki, ő vállalja, hiszen csak vezetnie kell… Csakhogy az a „valaki” a mexikói kartell. Öregségéből adódó álcája miatt Earl a legalkalmasabb drogfutár Atlantában, és mindig teljesíti a feladatát – gyors, pontos, ráadásul minden gyanún felül áll, így újabb és újabb fuvarokat bíznak rá. Az üzlet egyre jobban megy, azonban egyszer a kábítószer-elleni osztály nyomozójának, Colin Batesnek (Bradley Cooper) feltűnik, hogy új fuvaros került a rendszerbe, a zsaru pedig a nyomába ered. Earl azonban hajthatatlan, szeretné rendbe hozni az életét, mielőtt a rendőrség vagy a kartell emberei utolérnék.
Presztízs MagazinA pár éve hatalmas sikert aratott, azóta kultusz-státuszba emelkedett Breaking Bad (nálunk rettentő kínos fordításban Totál Szívás) sztorijával való áthallás nem véletlen. Earl drámája ugyanazokat az antihőstoposzokat vonultatja fel, mint amiket Walter White-nál láthattunk: az élete derekán lévő főhős szeretne segíteni, emlékeket és nyomot hagyni a családjának, mielőtt végleg elmegy, így törvényen kívüli módszerekkel elkezd gyorsan pénzt keresni, ám mikor rákap az ízére, nem tudja otthagyni, ez pedig beláthatatlan következményeket vonz maga után. Azonban az, hogy egy ilyen, már 15 éve is sablonosnak mondható történetet 116 perc helyett nem is olyan régen még 5 évadon keresztül láthattunk kibontakozni, jócskán levon a cselekmény értékéből, nem beszélve arról, hogy emellett tele van logikai bukfencekkel és lufi, alulírt mellékszereplőkkel.
Eastwood alakítása azonban még így is megér egy misét: hihetetlen, hogy valaki ennyi idősen ilyen energiákat fektessen valamibe. Minden porcikájával, apró arcrezzenésével, odaszólt egysorosával képes leszínészkedni és kétdimenzióssá formálni kollegáit a vásznon – ez pedig hatalmas teljesítmény, amikor olyan színészekről van szó, mint például Taissa Farmiga, Bradley Cooper, Michael Pena vagy éppen Laurence Fishburne.
Az lett volna igazán szép, ha a szintén hasonló korban járó Ennio Morricone szerzi a film zenéjét, helyette azonban a híres dzsessz-zenész Arturo Sandoval írta a képek alá szánt taktusokat, aki szintén hozta a kötelezőt és bár (a filmre rímelve) nem feltétlen fogunk a zenéjére korszakalkotó darabként emlékezni, így is remeknek mondható számokat komponált.
Presztízs MagazinA párbeszédek szellemesek, a hangvétel pedig különleges. Végig átjárja a játékidőt az elmúlás és a közelgő vég szelleme, ami nem kicsit köszönhető az író, rendező és főszerepet magára vállaló Eastwood utánozhatatlan karizmájának. Ugyan nem ez a mozi lett élete fő műve, de bőven hozza a kötelezőt, akár becsukott szemmel is, arról nem beszélve, hogy megható állomás a mester karrierjében. Amíg el tudunk menni egy Clint Eastwood-filmre a moziba, ne habozzunk, mert (bár a Gran Torinonál is ezt jósoltuk) sanszos, hogy 10 év múlva már nem fogjuk tudni ezt megtenni.
 
A csempész (The Mule), amerikai misztikus film, krimi-dráma, 116 perc, 2018
Még nincs értékelve