Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Bosszúállók, gyülekező!

Phillip Jeffries | archív | 2019.10.02. |
film, filmkritika, mozi
Bosszúállók, gyülekező!
Nehéz bármit is kontextus és spoiler nélkül írni egy 21 filmet betetőző alkotásról. A Marvel Filmes Univerzum (MFU/MCU) hatalmas utat járt be 2008 óta. Volt már itt minden az évek során: kémfilm (Amerika Kapitány: A Tél Katonája), sci-fi vígjáték (A Galaxis Őrzői 1-2, Thor: Ragnarok), agyzsibbasztó varázsfilm (Doctor Strange), tolvajfilm (A Hangya), de még királyi dráma is (Fekete Párduc). Mégis, ki gondolta volna, hogy ennyi különböző stílus és szerteágazó történet mellett az i-re a pontot két lehengerlő űropera fogja feltenni? Ha valaki anno a Vasember premierje után azt mondja nekem, hogy tíz év múlva a Marvel hősök fele Thanossal fog háborúzni a mozivásznon, őrültnek nevezem. És mégis, itt vagyunk, mozikba kerül a Végjáték, és egy hosszú korszak lezárult.

A történet csavarjait kár lenne lelőni, de aki egy kicsit is jártas ebben a világban az alapszituációt könnyen kikövetkeztetheti. Thanos rendesen padlóra küldte kedvenc szuperhős csapatunkat (már ami megmaradt belőle) a népességfelező csettintésével, de ez nem tántoríthatja el őket a bosszútól – a név kötelez, ugye. Így hát, immáron Marvel Kapitánnyal az oldalukon revansot terveznek és az őrült titán után erednek. Küldetésük során azonban olyan akadályokkal kell szembenézniük, melyekre nem hogy ők, de még a gyakorlott mozinéző sem lehet eléggé felkészülve.

Presztízs MagazinA Végtelen Háborúban háttérbe szorult karakterek a Végjáték 3 órája (!) alatt az összes elmaradásukat bepótolhatták. Bravúros, ahogyan a Russo tesók Marveles pályafutásuk alatt szinte tökélyre fejlesztették a csapat dinamikáját, interakcióit – ahogyan minden más, ez is ebben a történetben csúcsosodik ki a legjobban. A szereplők fontosság szempontjából pontosan annyi játékidőt kapnak, amennyi szükséges nekik, ennek értelmében pedig egyértelműen a klasszikus Bosszúálló-csapat, azon belül is Tony és Steve a film igazi főszereplői. Nem kisebb a tét, mint az ő barátságuk helyreállítása, hitük visszaszerzése és az életútjuk beteljesítése – ezek mellett az emberiség sorsa csak mellékes, mindennapi konfliktus. Persze nem kell aggódni Thor, Hulk, Fekete Özvegy és Sólyomszem is megkapja a maga prológusát, még ha nem is pont úgy, ahogyan először számítanánk rá.

Presztízs MagazinHa már itt tartunk, és egy szóval kellene jellemeznem a Végjátékot, az a kiszámíthatatlanság lenne. Szinte minden tizedik perc tartogat valami meghökkentő fordulatot vagy utalást az előző tíz év filmjeire, melynek hála olyan hihetetlen gyorsasággal száguld a játékidő, mint a megboldogult Higanyszál. Erre szokták mondani, hogy „rajongóktól rajongóknak”. Persze bármennyire is lehengerlő teljesítmény a negyedik Bosszúállók, akad benne kivetnivaló bőven. Sokaknak nem fog tetszeni, hogy visszatért a Végtelen Háborúban elhagyott, bárgyú „marveles humor”, valamint az ott nagyon jól működő, mélyen ható, monumentális taktusaiból is sajnos kicsit visszavett Alan Silvestri zeneszerző, plusz a CGI is hagy némi kivetnivalót maga után, főleg a film vége felé. Ez persze szőrszálhasogatásnak tűnhet amellett a tény mellett, hogy megannyi szóló- és csapatfilm után egy egész estés, igényesen megírt filmben szerepelnek kedvenc hőseink, akikért annyiszor izgultunk már az évek során. Fontos leszögezni azonban, hogy aki legalább alapjaiban nincs tisztában az MCU történéseivel, karaktereivel, a film minimum felén csak pislogva fog értetlenkedni és/vagy fordítva.

Presztízs MagazinA Marvel Studio mert nagyot álmodni, és meg is lett az eredménye. Rajongók milliói zarándokolnak a mozikba hőseik eposzi történeteinek a lezárására, úgy, hogy a filmhez egyébként csupán két másfél perces előzetest adtak ki – ez a tény önmagában magáért beszél, a Bosszúállóknak ugyanis többé nincs szüksége reklámra. Nincs más javaslatom, mint hogy neki kell indulni, elvégre filmtörténelmet vetítenek az ezüstvásznon, vagy mi a fene… IMAX, popcorn, kóla, pisi/kaki – 182 perc, az mégiscsak 182 perc, nem mindenki bírja ám egész nap, ugye, Kapitány?

 

Presztízs Magazin

 

Bosszúállók: Végjáték (Avengers: Endgame), amerikai akciófilm, sci-fi, 2019.

 

Még nincs értékelve