Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Fakó árnyalatok

Phillip Jeffries | archív | 2020.11.16. |
film, filmkritika, mozi
Fakó árnyalatok
Botrányos marketing-hack övezte a lengyel Netflix Stockholm-szindrómát romantizáló Szürke 50 árnyalata-klónját, a 365 napot. Sokan rajonganak érte, de talán még többen elítélik – a nézettségi mutatók mégis az egekben szálldosnak, ezzel párhuzamosan a karanténmozi műfaj soha nem szárnyalt még magasabban. Di mi is a siker titka? Első olvasatra semmi különös, ám ha mélyebbre ássuk magunkat a nyúl üregében, megtapasztalhatjuk, hogy a megtépázott a felszín alatt sajnos még otrombább, mint az elsőre látszik.

A felettébb sekélyes történet szerint a kigyúrt, huszonéves Massimo Torricelli apja meggyilkolása következtében kénytelen lesz átvenni családja maffiaszervezetének vezetését. A férfi kiszemeltje egy szemrevaló hölgy, Laura, aki egy luxusvállalat igazgatójaként helyezkedett el a munka világában – élete sikeresnek mondható, de kifejezetten unalmas. Mikor utazás gyanánt Szicíliába menekül sivár hétköznapjai elől, összetalálkozik Massimóval, az olasz maffiacsődörrel, aki elhatározza, hogy 365 napig fogságban tartja Laurát, mely idő alatt a nő feladata, hogy beleszeressen a keménykezű férfiba.

Presztízs MagazinSok mindent elárul, hogy az „alkotás” a frissen jött hatalmas hírverését a kínai zenés-táncos remixelő, leginkább a 13-18 éves korosztálynak fenntartott TikTok alkalmazásnak köszönheti. Sanszos, hogy a filmkínálatban szegény karanténhelyzet és a különleges reklámfelület nélkül maximum a százforintos DVD-k polcain láthattuk volna viszont a 365 napot.

Presztízs MagazinA színészek nemcsak, hogy leugranak a vászonról, de az aktusokat egészen karikatúraszerűen sikerül imitálniuk. Külön kiemelkedő a hajós jelenet, de van még itt „zs” kategóriás lövöldözés (műanyag pisztolyokkal), vérgagyi báljelenet, drónos autósüldözés – szinte minden, ami az ötforintos polgárpukkasztás fogalomkörébe beépülhet. Ha mindezen felszínesség nem lenne elég, a sztori mondanivalója és filozófiája is meglehetősen visszásra sikeredett: Massimo kvázi akarata ellenére fogva tartja Laurát, és rendszerint visszafogott nemi erőszakba kergeti a lányt, aki végül a kommunikáció hiányának és a bezártságnak hála egyetlen kiútként a gengszter fals szerelmébe rohan. Hogy ebből ki milyen tanulságot von le, az nem az én kenyerem, de hogy a fentebb vázolt narratíva etikailag több mint kifogásolható, az kétségtelen.

Presztízs MagazinÉrződik, hogy a készítők egész idő alatt próbálják az érzékiesség és az érzelmesség látszatát kelteni, azonban megfelelő alakítások hiányában, közhelyes megoldások között az egész intuíció szép lassan, spirálmozgásban izzadságszagú próbálkozásokba torkollik csupán – diszkomfort a köbön. Félreértés ne essék, alapvetően nem azzal van a baj, ha egy sorozatnak vagy filmnek nincs komolyabb üzenete. A gond ott kezdődik, amikor egy film igénytelen, otromba filmművészeti megoldások keretein belül megpróbál a nézőnek beadni egy kizsákmányoló, depresszív szerelmi kálváriát, amiben jóformán a negatív karakternek több háttértörténete és motivációja van, mint a központi szereplőknek. Ahogy mondani szokás, a kevesebb néha több – jelen filmnél ez most hatványozottan igaz.

Presztízs MagazinUgyan a 365 nap a témához mérten nem szemérmeskedik, emellett sajnos rendszerint elfelejt szórakoztatni és végső soron filmnek lenni: Barbara Bialowas rendező és Blanka Lipinska író nyers dramaturgiája és szókimondása nemhogy romantikus drámától, de még egy igényesebb szoft-pornótól is kellemetlenül hatna. Minden egyes porcikájából árad a hozzá nem értés, és a játékidő végére – már ha eljutunk odáig – kizsigerelt porhüvelyként fogunk a képernyőn legördülő stáblista előtt ülni. A történet- és színészvezetés csapnivaló, a fényképezés középszerű, a látványvilág műanyag, a felcsendülő betétdalok pedig jóformán hallgathatatlanok. Ugyan az előzetes hírek szerint limitált számban vetítik majd pár helyen, a netflixes megjelenésnek „hála” és az otthon mozizni szeretők szerencséjére a film bárki számára az otthonából elérhető – de csakis saját felelősségre.

365 nap (365 dni), lengyel dráma, 2020

Még nincs értékelve