Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Gitár, kard és adrenalin

Háromsnittes portré Árpa Attiláról

Szász Adrián | Lékó Tamás | 2015.06.23. |
Árpa Attila
Gitár, kard és adrenalin
Van, hogy a húrok közé csap, és olyan is, hogy pengeélen táncol. Hogy aztán az előbbieket meddig feszíti, és kire sújt le a kardja, az a beszélgetésből nem, de új filmjéből, az Argo 2-ből kiderül! Az interjúban inkább mesterek, Farkasok és bulvárbohócok kerülnek szóba. A nyolcvanas évek, a minimum nyolcvan csirkeszárny, illetve a még több ki nem vasalt zokni… „Főhősünk” – Johnny Cash és Tarantino után szabadon – Árpa Attila.
Csapó 1. A filmes
„Tisztelgek és kikacsintok”
Jelenet: az újságíró otthonában, diktafonját visszahallgatva idézi fel a főhős gondolatait.
 
A jó filmről
„Ragadjon el! Ne engedje, hogy filmesként figyeljem; változtasson nézővé! Egy művészfilm akkor jó, ha fesztiváldíjakat és jó kritikákat kap, egy közönségfilm pedig akkor, ha sokan megnézik és szeretik.”
 
Presztízs MagazinAz inspirációról
„A nyolcvanas évek vége, a kilencvenesek eleje: A szikla, a Mortal Kombat, a Drágán add az életed, a Macskajaj, a Desperado, a Tarantino- és a John Woo-mozik… A rosszindulatú azt mondja, koppintok; az intelligens látja, hogy a mesterek előtt tisztelgek, és kikacsintok a közönségre.”
 
Az örömről
„A forgatás minden pillanata, amikor a rendezői monitoromon látom, hogy létrejön a jelenet úgy, ahogy az írókkal kitaláltuk. Aztán, amikor ugyanez vágás után, egyben is működik! És végül, amikor a bemutatót követően jönnek a visszajelzések.”
 
A színészekről
„Mindegyiküknél más gombot kell megnyomnom. Az Argo 2-ben Kulka Jánosnál szinte nem volt teendőm, Kovács Lajossal viszont intenzíven végigvettük a szövegeket, mert ő mindent betanulva végül teljesen azzá válik, akit játszik.”
 
A stábról
„Dolgoztam a szakma hazai legjobbjaival, de rutintalanabb kollégákkal is. A kaszkadőreink annak ellenére zseniálisak, hogy nem készül évente három-négy magyar akciófilm! Amerikai társaiknak könnyebb, őket naponta elüti egy-két autó, vagy felrobbannak.”
 
Hollywoodi szerepeiről
„Tanulságosak voltak, mert testközelből figyelhettem meg azt – amire nem lesz pénzem Magyarországon. Összehasonlításként: az Argo 2-t harminchárom nap alatt forgattuk; kis túlzással a Die Hard 5 páncélautós üldözéses jelenetét is ennyi idő alatt vették fel…”
 
Presztízs MagazinCsapó 2. A sportember
„Soha ne lassíts!”
Jelenet: két órával korábban, egy fotóstúdióban. A főhős a sporthoz való kötődéséről mesél.
 
– Tizenhat évesen, San Franciscóban láttam először amerikaifutball-mérkőzést – kezdi hasonló tűzzel a szemében, mint amilyennel a filmkészítésről beszélt. – Ebben a sportágban minden benne van, amit szeretek: csapatjáték, némi agresszivitás, rengeteg stratégia. A nagy edzők játékfilozófiája életfilozófiává alakítható. Egy angol mondás szerint soha nem a kutya mérete számít egy harcban, hanem a harc mérete egy kutyában… Ezt tanultam az amerikaifutballból: ne állj le, ne fáradj el, ne keress kifogásokat, és soha ne lassíts! Évtizedes tapasztalat, hogy két egymás felé futó ember közül végül az marad lent, aki az ütközés előtt lassít. Aki inkább fokozza a tempót, az végül bedarálja a másikat, és továbbmegy!
 
(Narrátor: Árpa Attila és sporttársai 2004-ben Budapest Wolves néven sikeres amerikaifutball-csapatot alapítottak, majd Árpa a hazai szövetség, a MAFSZ elnöke is volt.)
 
– A Farkasok létrehozásánál az egoizmusom vezetett és nem a küldetéstudat, hogy a sportág magyarországi nagykövete legyek – ismeri el a (Wolves játékosaként) négyszeres magyar bajnok. – Egyszerűen zavart, hogy a kedvenc sportom nem létezik itthon. A filmkészítésben is alapelvem: ha nincs, hozzuk létre; ha nem elég jó, csináljunk jobbat! Később éreztem meg a felelősséget a sportág fejlesztéséért: végre valami jóra is használhattam a hírnevemet. Mert Magyarországon híresnek lenni egyébként olyan, mint a Monopolyban gazdagnak…
 
(Narrátor: főhősünk sajnálja, hogy ma már időhiány miatt nem hódolhat szenvedélyének, hiszen az aktív amerikaifutballista-lét speciális életmódot követel.)
 
– Ha komolyan csinálod, az heti három edzést, plusz a hétvégi meccseket jelenti – jegyzi meg az érintett. – Izomzatot kell építeni, súlyt felszedni. Vicces ellentét, hogy amikor a legtöbbet sportoltam, akkor voltam a legkövérebb, sőt a legegészségtelenebbül is akkor éltem… El lehet képzelni, hogy mennyit ivott a csapat, ha nyertünk! Ha leültünk együtt meccset nézni, nem álltunk meg nyolcvan csirkeszárny alatt… 
 
Presztízs MagazinCsapó 3. Az ember
„Kicsit zsoldosnak vagy bérgyilkosnak is érzem magam…”
Jelenet: az újságíró egy piros kanapén ülve kérdezgeti a főhőst, hogy jobban megismerje őt.
 
– Argo-filmek, amerikaifoci… Lendületes műfajok. Pörgős típus vagy?
– Igen; az a fajta, aki előre akar menni, sőt néha előrerohan, ami nem mindig jó. De biztosan nem az a kilenctől hatig típus, aki hazamegy, kivasalja a zokniját, majd lefekszik aludni…
– Keveset aludni egyszerre előny és hátrány...
– Nem egy egészséges életmód, hamar meg fogok öregedni, de az alváshiány az egyik motorom! A folyamatos ébrenléthez mindig történnie kell valaminek, ami felpörget, ahogy Jason Stathamnek is kellett az adrenalin a Crank című filmben, hogy meg ne álljon a szíve.
– Ha mégis kikapcsolsz, hogyan teszed?
– Alszom, vagy borozunk, zenélünk a barátaimmal. Olyankor zongorázom, hogy a lazításban is legyen valami alkotómunka.
– A leleményesség vagy a kitartás a legjobb tulajdonságod?
– Remélem, mindkettő. Egy jó ötlet ugyanis csak annyit ér, amennyi megvalósul belőle.
– És mik a rosszak?
– Egyrészt a türelmetlenség, másrészt a temperamentumom sodor néha bajba. Nem arról vagyok híres, hogy visszafogom magam, ha valami nagyon tetszik, vagy nagyon nem. Harmadrészt semmiből nem elég! Ez rosszindulattal mohóság, jóindulattal maximalizmus. Nem tudok a babérjaimon pihenni, mindig kitűzök egy újabb lehetetlen célt! Erre sokan azt mondják: utópia; de ha csak a feléig jutok, már előrébb tartok, mintha bele se vágnék…
– Németországban születtél, magyar vagy, angolul dolgozol. Melyik „a” nyelved?
– Imádom mindegyiket, egyedül az orosszal nem boldogultam, pedig a Die Hard 5 castingján csak annyit kellett volna elmondanom, hogy „állj meg, és tedd fel a kezed!”, de nem ment... A gondolkodásom viszont nem nyelvekre, hanem képekre épül. 
Presztízs Magazin– Sok helyen jártál, sok mindent kipróbáltál. Mi az, ami még kimaradt? 
– Kubába szeretnék eljutni, és szorít az idő, mert ki tudja, meddig marad még olyan, amilyen. Régi autók, szivarok, táncosnők, latin zene… Tevékenységekben pedig hosszú a lista, de az idő véges ezen a bolygón. Remélem, minél több belefér a hátralévő évekbe vagy évtizedekbe! 
– A filmes és a sportos előtt egy televíziós karrier is belefért. Büszke vagy rá?
– Arra, hogy huszonvalahány évesen egy nemzetközi médiabirodalom egyik tévécsatornáját vezettem, igen. A tartalomra, amit létrehoztam; a műfajokra, a bulvárvilágra nem. Mai fejjel zavar, ha például a valóságshow-k magyar atyjának neveznek. 
– Exhibicionista közeg. Te mennyire vagy az?
– Egyre kevésbé. Bár ha belegondolok, a korábbi szerepléseim mögött is kilencven százalékban üzleti érdekeltség állt. Mindig elrejtettem bennük valamilyen terméket – filmet, könyvet, a sportot vagy egy tévéműsort –, amit éppen el akartam adni. Öncélúan – ahogy ma oly sok bulvárbohóc – nemigen mutogattam magam.
– A családodat sem szoktad, pedig nyilván van szerepük a sikereidben.
– Édesapám producerként is a társam. A családi háttér erőt ad, de kicsit zsoldosnak vagy bérgyilkosnak is érzem magam, akinek nem lenne szabad kötődnie senkihez… Amikor hetekig alig látom a kislányomat, az olyan lelkiismeret-furdalást okoz. Forgatáson sem egyszer éreztem azt, hogy nem érdekel semmi, azonnal ott hagyok mindent, mert látni akarom!
– A törvényszerű mélypontokon mi segít túljutni?
– A kislányom mosolya, amúgy meg a terveim! Ha kudarc ér, ahogy időnként mindenkit; ha rosszkedvű leszek, már csapok is bele a következő tervem megvalósításába, ami egyrészt elvonja a figyelmemet, másrészt kompenzálja a negatív élményt.
– Volt „legboldogabb” időszakod, vagy azt mostanság éled?
– A filmkészítés volt mindig a vágyam, ezért az, hogy hamarosan talán csak ezt űzhetem, maga a beteljesülés! Ezen belül is van persze célom: nem mondom, hogy az Oscar, pedig de…A boldogság számomra inkább pillanatokat jelent, amikor minden stimmel, és ezeket a momentumokat mindig értékelni fogom. De elsősorban nem a múlt foglalkoztat, hanem a jelen meg a jövő.  
 
 
Presztízs Magazin„Kimaradt” jelenet: villámkérdések
Étterem vagy főzés otthon?
Főzés otthon.
Versenyautóban száguldani vagy kiugrani ejtőernyővel egy repülőből?
Versenyautóval kiugrani egy repülőből.
Politika vagy bulvár?
Egyik sem.
Balaton vagy Bükk?
Balaton.
Párizs vagy Barcelona?
Barcelona.
Rock, rap, R&B vagy elektronikus zene?
Rock.
Arnold Schwarzenegger vagy Ryan Gosling?
Hú, b… meg! (nevet) Schwarzenegger.
Penélope Cruz vagy Scarlett Johansson?
Egyik sem, mert Javier Bardemnek mindkettő megvolt a Vicky Cristina Barcelonában… (a fotós, az újságíró és a főhős is nevet)
 
 
Még nincs értékelve