Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Gyűjteménybe való

Phillip Jeffries | archív | 2019.03.26. |
film, filmkritika, mozi
Gyűjteménybe való
Kiemelkedő magyar animációs filmre nem nagyon kapkodtuk fejünket az elmúlt öt (tíz?, tizenöt?) évben, mondhatni „várható” volt, hogy most, a hazai filmipar újbóli virágzásakor, a filmalap egy kellően izgalmasnak ígérkező projektet támogasson. Tökéletes alanynak bizonyult erre a szerb származású festő, Milorad Krstic régóta dédelgetett projektje, a Ruben Brant, amelynek rendezői és forgatókönyvírói posztjait is a mintegy harminc éve Magyarországon élő képzőművész látta el. A végeredmény minden elfogultság nélkül magáért beszél: nemcsak a magyar, de a világszínvonalhoz mérten is vizuális kuriózum született, mely méltó versenyző lesz a következő Oscar-gálán.
A történet főszereplője a világ egyik legjobb pszichológusa, Ruben Brandt (szellemesen, a Rubens + Rembrandt összetételéből, hangja: Kamarás Iván), akinek hatalmas sikere és életfilozófiája abban rejlik (ahogyan ő fogalmaz), hogy „a lélek gondjaihoz a művészet a kulcs”. Ezért is kerül hatalmas gondba, mikor álmaiban a világ leghíresebb festményei, amelyekkel jobb esetben gyógyítani szokott, az életére törnek, és szép lassan az őrületbe kergetik. Elhatározza, hogy volt páciensei segítségével begyűjti a látomásait okozó 13 festményt a világ különböző híres múzeumaiból – van mit összeszedni, ugyanis Warhol Elvise, van Gogh postása, Botticelli Vénusza mind-mind a szegény dokit kísértik. A rablóbandában megtalálható a kleptomániás Mimi (hangja: Hámori Gabriella), a volt hacker, Fernando (hangja: Christian Nielson Buckhold), az izomagy Bye-Bye Joe (hangja: Nagypál Gábor) és a megjelenésében lapos bankrabló, Membrano Bruno (hangja: Mészáros Máté), akinek az anyja háromdimenziós volt ugyan, az apja vonalmivolta miatt ő már csak kétdimenziósra sikerült. Világ körüli útjuk állomásai között megtalálható a Metropolitan Múzeum, a Musée d’Orsay, az Ermitázs, a Louvre és természetesen a Szépművészeti Múzeum is.
 
Presztízs MagazinA film legnagyobb erénye egyértelműen a végtelen szabadság, amely végig áthatja a 96 perces játékidőt. Krstic a részletgazdag animációs irányzatok, technikák legszélesebb palettáját sorakoztatta fel, aminek hála minden egyes képkocka úgy néz ki, mint egy élő, mozgó festmény. Bár a Ruben Brandt alapvetően thriller, nem riad vissza az éles és gyakori stílusváltásoktól sem: ha kell, dráma, ha úgy tartja kedve odamondós társadalmi szatíra, olykor pedig vérfagyasztó horror. És mindez egyáltalán nem áll rosszul neki, sőt ettől lesz igazán érdekes és mély. Ruben festményes látomásai olyannyira félelmetes komponálást kaptak, hogy minden alkalommal, amikor egy-egy alkotás elkezdett mozogni a falon, érezhetően megfagyott a teremben a levegő. Szívmelengető bónusz lehet a gyakorlott moziba járóknak a film milliónyi különféle filmes, zenés és képzőművészeti utalása, melyeknek minimum a felén átsiklanak, legalábbis egyszeri nézésre biztosan. Az alkotók szerencsére a húsvéti tojásvadászat szerelmeseire is gondoltak, ugyanis türelmes nézők a stáblista végén feltüntetett felsorolásban ellenőrizhetik mennyit ismertek fel közülük.
 
Presztízs MagazinA soundtrack is megér egy külön misét, ugyanis mind a filmhez írt dallamok, mind a füstös kocsmákban felcsendülő betétdalok, feldolgozások elképesztően hangulatosra sikerültek: pont ott és akkor szólalnak meg, ahol és amikor szükség van rájuk tökéletesen rezonálva a rajzfilm különleges hangulatára. A Radiohead swingesített Creepje ugyanúgy Ruben elborult világának a része, mint Cári Tibor zeneszerző komoly taktusai.
 
Presztízs MagazinEgy kis külföldi koprodukciós rásegítéssel ugyan, de bátran elmondható, hogy a magyar animáció – Ruben Brandtnek hála – ismét a világtérképre került, egyenesen az élvonalba. Kifogástalan látványával, releváns, mély önmegismerésre és önmegvalósításra buzdító üzenetével tartalmas szórakozást nyújthat bármely korosztálynak. Az eldobható blockbusterek világában egyre kevesebb film mondhatja el ezt magáról, a hazai vonatkozás pedig már csak hab a tortán. Tessék ellátogatni a filmszínházba!
 
Ruben Brandt, a gyűjtő (Ruben Brandt, Collector), magyar thriller, 2018
 
Még nincs értékelve