Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Helló, Hollywood!

Magyarországon forgatott hét amerikai film, plusz hét sztori

Bogáth Patrik | archív | 2018.09.05. |
film, Hollywood
Helló, Hollywood!
Bár a híres Hollywood felirat Los Angelesben található, lassan a budai dombokon is helye lenne, annyi amerikai filmprodukciót forgatnak nálunk az utóbbi években. Mi most kiszemeztünk közülük hetet, amelyeknek nemcsak annyi a sztorija velünk kapcsolatban, hogy magyar földön forgatták őket, hanem izgalmas részletek is rejtőznek mögöttük.
 
Vörös veréb (Red Sparrow)
A világ legjobban fizetett színésznője, Jennifer Lawrence tavaly hónapokat töltött Budapesten a Vörös veréb forgatásán, amelyben egy orosz balett-táncosból átképzett csábító kémet alakít. J-Law szó szerint beleszeretett a magyar fővárosba. „Magyar vagyok, és Budapest az otthonom. Folyton azon viccelődtünk, ha lesz ennek a filmnek második része, akkor azt Budapesten forgatjuk, mintha Los Angeles lenne. Általában ugyanis fordítva van” – lelkendezett Lawrence, aki nem játszotta a világsztárt Magyarországon, lazán eljárt kocsmázgatni is a pesti éjszakában. Egyik ilyen alkalommal felismerték, és kértek tőle egy közös fotót, ő azonban – bevallottan részegen – nemet mondott, amire a válaszul kapott „fuck you!”-t megtorolva, sörrel leöntötte a túlbuzgó „rajongót”. A filmet egyébként már csak azért is érdemes megnézni, hogy miként adja vissza Hollywood a Magyar Állami Operaházat vagy a dégi Festetics-kastélyt.
 
Presztízs MagazinMentőexpedíció (The Martian)
2015 egyik legnagyobb sikerű filmje volt a Mentőexpedíció, amely arról szólt, hogy a Marsra eljuttatott űrhajós csapatnak egy óriási vihar miatt sietősen távoznia kellett a bolygóról, és az apokaliptikus körülmények között hagyták társukat, akit Matt Damon játszott. Az egész világ azon izgult, hogy sikerül-e megmenteni a Marson rekedt űrhajóst, aki valójában egy jordániai sivatagban volt, ott vették fel ugyanis a vörös bolygón játszódó jeleneteket. A NASA űrközpontja viszont Budapestre költözött, méghozzá a Duna-parti Bálna épületébe. Érdekesség, hogy a mozi 108 millió dollárra becsült költségvetésének nagyjából a 38 százalékát, 11,8 milliárd forintnyi összeget költöttek el Magyarországon. De ez még nem minden! Matt Damonon kívül az egész filmben a marsjárót mutatta a legtöbbet a kamera, amelyet a magyar Dakar-ralizó Szalay Balázsék építettek. Az eredeti forgatókönyvben nem kapott volna ekkora szerepet a járgány, de olyan jól működött, hogy a tervezettnél sokkal többször vetették be.
 
Presztízs MagazinDie Hard – Drágább, mint az életed (A Good Day to Die Hard)
Bruce Willis legendás filmsorozatának a 2012-ben Budapesten forgatott ötödik része nem hozta lázba a kritikusokat: a legtöbben fullasztóan unalmasnak bélyegezték az akciófilmet. Ugyanakkor a budapesti látképek mellett magyar színészeknek is örülhettünk, hiszen a vásznon az orosz maffia tagjait mások mellett Növényi Norbert, Árpa Attila és Ganxta Zoli játszotta. Kemény trió! A magyar gengszter rapper volt a sofőr, egy hatalmas, hatkerekű, páncélozott monstrumot kellett vezetnie a fővárosi autósüldözés során, amit szintén Szalay Balázsék építettek csakúgy, mint a Mentőexpedícióban. „Olyan volt, mint egy IFA, minden erődre szükség volt, hogy sebességbe tedd” – árulta el Ganxta, aki a „hollywoodi gázsiját” állítása szerint három nap alatt elverte.
 
Presztízs MagazinKémjátszma (Spy Game)
Talán még sokan emlékeznek arra az abszurd képre, ami a budapesti Ötvenhatosok terén (akkor még Felvonulási téren) fogadta a járókelőket úgy 18 évvel ezelőtt: két hétig egy berlini határátkelő virított a sokat látott betonmező közepén. A díszlet az Universal filmstúdió által 2001-ben megjelentetett Kémjátszma című filmhez készült, amelynek főszerepét két gigasztár, Robert Redford és Brad Pitt alakította. A történet szerint előbbi minden idők egyik legjobb CIA-ügynöke, utóbbi pedig a tanítványa. Redford karakterének már csak napjai vannak a gondtalan nyugdíjas évekig, amikor megtudja, hogy barátját Pekingben kémkedés vádjával bebörtönözték, ezért veszélyes magánakcióba kezd a megmentése érdekében. Budapesten és Tökölön volt hazai forgatási helyszín, de van más magyar vonatkozása is: Csuja Imre és Rékasi Károly szintén feltűnik a filmben.
 
Presztízs MagazinMünchen (Munich)
Még Budapest egyik legforgalmasabb útját, az Andrássy utat is lezárták 2005-ben a nagyszabású film forgatása miatt, amely valós eseményeket dolgozott fel. A világ egyik leghíresebb rendezője, Steven Spielberg mozija az 1972-es müncheni olimpia terrorcselekményét mesélte el, amely során palesztin terroristák meggyilkoltak tizenegy izraeli sportolót. A történetben a hírhedt izraeli titkosszolgálat, a Moszad, történetének talán legjelentősebb nemzetközi akcióját indítja meg, amelyben az Avner Kaufman (Eric Bana) vezette titkosügynök-csoport azt a feladatot kapja, hogy felkutassa és megölje a terrorakció kitervelőit. A mélyenszántó történelmi thriller, amelyben Budapest Münchent játssza, komoly kritikákat kapott, amiért Spielberg egyetlen áldozat családját, vagy illetékest sem keresett meg, hogy a beszámolóik alapján hitelesebbé tegye a cselekményszálat.
 
Presztízs MagazinA kém (Spy)
Susan Cooper egy szerény CIA-elemző, aki az íróasztala mögül készíti elő az ügynökség legveszélyesebb küldetéseit. Amikor azonban megölik a társát, akit Jude Law alakított, saját kezébe veszi az irányítást, hogy bosszút álljon az elkövetőn. Kéretlen segítséget a Jason Statham bőrébe bújó, korábban kirúgott ügynöktől kap, így egy igazán humoros akcióvígjáték bontakozik ki Párizsban… Pardon, Budapesten! A 2015-ös filmet ugyanis nemcsak a magyar fővárosban forgatták, hanem a történet szerint is nálunk játszódik a fogócska, pedig az eredeti tervek szerint Budapest csak színlelte volna Párizst. De Paul Feig rendezőnek annyira megtetszett a város, hogy átírta a forgatókönyvet Budapesthez igazítva a cselekményt, sőt egyes részeit a Balatonnál forgatták. Több magyar színész mellett például Kamarás Iván is szerepet kapott a történetben egy klubtulajdonost játszva.
 
Presztízs MagazinÉn, a kém (I spy)
Úgy tűnik, Budapest ilyen „kémes” város… A 2002-ben mozikba került, Eddie Murphy és Owen Wilson főszereplésével készült akcióvígjátékot szintén teljes egészében a magyar fővárosban forgatták, és a történet szerint is nálunk játszódik. A Wilson által alakított titkos ügynök egy szuperfegyvert lopott gátlástalan bűnözőt üldöz, aki éppen Budapesten próbál összehozni egy bokszmeccset Eddie Murphy karaktere és az Európa-bajnok között. A bokszolót beszervezik, hogy könnyebb legyen elkapniuk a veszélyes fegyvertolvajt, de beképzelt viselkedésével csak bonyolítja a dolgokat… A teljes amerikai stáb Budapest egyik legmenőbb ötcsillagos szállodájában, a Kempinski Hotelben lakott, sőt Murphy kedvéért az egyik lakosztályt teljesen átalakították, mert úgy volt, hogy utánajön a családja is. Ez végül tragikus események miatt nem történt meg: a forgatás idején volt a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás New Yorkban, a World Trade Center toronyépületei ellen, ezután a színész felesége nem vállalta a repülős utazást.
Még nincs értékelve