Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Horrorra akadva

Brutális filmek, melyeket a valóság ihletett

B.P. | archív | 2018.09.30. |
film, horror, mozi
Horrorra akadva
„Igaz történet alapján” – jól ismerjük a feliratot, rengeteg filmet adnak el azzal, hogy történetét nem csak a fantázia szülte. Ha így van, más szemmel nézzük, akár velünk is megtörténhet. Bemutatunk 7 félelmetes horrorfilmet, melyeknek, bizony, megvolt a valóságos alapjuk.
Rémálom az Elm utcában (A Nightmare On Elm Street)
Az 1984-ben bemutatott amerikai thriller középpontjában egy jó tanuló, átlagos kamaszlány áll. Nancyt váratlanul rémálmok kezdik gyötörni, és kiderül, hogy nincs egyedül a problémával: egyik barátnője nem éli túl az éjszakát. Nancyről azt hiszi a családja, hogy megbolondult, mert nem hajlandó aludni, de előbb-utóbb annyira kimerül, hogy álomra hajtja a fejét, és akkor találkozik a démonával… Mindennek valós alapjai vannak, ugyanis a rendező és forgatókönyvíró Wes Cravent egy Los Angeles Timesban megjelent cikksorozat ihlette meg a film elkészítéséhez. A riport afrikai menekültek rejtélyes haláleseteiről számolt be. „A harmadik cikk egy orvos 12 éves fiáról szólt, akik Laoszban éltek. A fiú azt állította, hogy álmában egy szörny támad rá, és ugyan voltak már rémálmai azelőtt is, de ez valahogy más volt… – emlékezett vissza Craven. – Hat-hét napig bírta alvás nélkül, annyira félt, ám egyszer csak elaludt a tévé előtt a kanapén. A szülei óvatosan felvitték az emeletre az ágyába, megnyugodtak, hogy végre alszik. Aztán sikolyokat hallottak a szobájából, és mire odaértek, a fiú halott volt.”
 
Presztízs MagazinAz ördögűző (The Exorcist)
Minden idők egyik legfélelmetesebb filmjében a kis Regant megszállja az ördög. Édesanyja döbbenten figyeli kislánya egyre különösebb viselkedését, egyik orvostól a másikig jár vele. Az orvosok kellemetlenebbnél kellemetlenebb vizsgálatoknak vetik alá, míg végül Merrin atyához fordulnak, az ismert ördögűzőhöz, mert a Regan testét uraló gonosz már a gyilkosságoktól sem riad vissza. Mese habbal, igaz? De az a helyzet, hogy Az ördögűzőnek is volt alapja, amit egy 1949-es Washington Postban megjelent cikk adott. Az újságíró követte William S. Bowdern, Edward Hughes, Raymond J. Bishop és Walter H. Halloran jezsuita papokat, akik Marylandben egy fiú ördögűzését irányították. A papok szerint a fiú ismeretlen nyelveken beszélt, az ágy rázkódott alatta, a teste lebegett, és a szobában a tárgyak összevissza repkedtek. „Egy nagy újság csak akkor tesz a címlapjára egy ilyen sztorit, ha valóban történt is valami” – jegyezte meg az 1973-as film forgatókönyvírója, William Peter Blatty.
 
Presztízs MagazinGyerekjáték (Child’s Play)
A horrorfilmek egyik klasszikusa ez az 1988-as darab. Amikor a történet szerint a sorozatgyilkos Charles Lee Rayt lelövik egy rendőrségi tűzharcban, a fekete mágia hatására a lelke átvándorol a játék baba Chuckyba. Egy kisfiúnak megveszik a születésnapjára, és Chuckyban feléled a gyilkos ösztön… A misztikus történethez az író, Eugene Otto, Robert névre hallgató játék babája szolgáltatta a fantáziát. Azt állította, hogy gyerekkorában a családja szolgálói megátkozták a babát, amely állítólag rejtélyes módon változtatta a helyét szobáról szobára, kopogott, sőt még beszélt is Ottóhoz. „Na persze!” – legyinthetnénk erre, hogy micsoda kamu, csakhogy amikor 1974-ben, Otto halála után új lakók költöztek a floridai házba, és a padláson elrejtett Robert baba előkerült, az új család szerint is titokzatos jelenségek történtek. Napjainkban a baba a floridai Key West postahivatalában látható mint kiállítási tárgy.
 
Presztízs MagazinA szomszéd lány (The Girl Next Door)
Egy testvérpár szülei meghalnak. Az árván maradt lányok nagynénjük felügyelete alá kerülnek, aki három fiával él együtt. Eleinte minden rendben megy, de az asszony nem nézi jó szemmel, hogy az egyik lány közelebbi kapcsolatba kerül egy környékbeli sráccal. A pincébe zárja őket, a kínzások teljes skáláját végigzongorázza rajtuk, és ebben a három fia is örömmel segédkezik. Lélekölő és brutális a 2007-es film, amelynek sajnos megvannak a valóságos mankói, amelyekre támaszkodhattak az alkotók. Ez pedig a 16 éves indianai lány, Sylvia Likens meggyilkolása volt. 1965-ben őt és nővérét a család egyik barátjának a felügyeletére bízták a szüleik, akik egy munka miatt elutaztak egy időre. Nos, kiderült, hogy ez a közeli ismerős, Gertrude Baniszewski környékbeli gyerekeket tartott fogva a háza alagsorában, ahová Sylviát is bezárta. Addig kínozta és bántalmazta a kamaszlányt, amíg agyvérzésben és alultápláltságban meg nem halt… 
 
Presztízs MagazinDémonok között (The Conjuring)
A 2013-as film főszereplői, Perronék, öt gyermekükkel költöznek be új, magányosan álló vidéki házukba, de nem tudják, hogy valaki már él a falak között. Az ép ésszel megmagyarázhatatlan földöntúli jelenlét pokollá teszi a napjaikat, ezért a paranormális esetek két világhírű kutatójához fordulnak segítségért, ám úgy tűnik, a gonosszal még ők sem bírnak… A film karakterei a való életben is léteztek: mind Perronék, akik 1971-ben költöztek a Rhode Island-i farmházba, mind a két parajelenség-kutató, Ed és Lorraine Warren. „Nem egy ezredik szellemfilmet akartunk csinálni, hanem egy olyat, ami valóságos szereplőkön és eseményeken alapul” – magyarázta a rendező, James Wan. Perronéknak volt egy játék babájuk, és a kutatók arra jutottak, hogy abban bújhatott meg a démon. Ennek a babának a sztoriját dolgozza fel a Démonok között előzménytörténeteként 2017-ben a mozikba került Annabelle című film.
 
Presztízs MagazinNyílt tengeren (Open Water)
A film szerint Susan és Daniel, egy fiatal házaspár befizet egy búvárkodással egybekötött vakációra, ám a túravezető figyelmetlensége miatt leszakadnak a húszfős búvárcsoporttól, és magukra maradnak az óceán kellős közepén. Amikor megjelennek körülöttük az első cápák, eluralkodik rajtuk a pánik… A 2003-as mozihoz képest a valóságban nem Susan és Daniel, hanem Tom és Eileen Lonergan tűnt el Ausztráliában a Nagy-korallzátonynál 1998-ban. A búvárcég csak két nappal később indított expedíciót a felkutatásukra, de már sosem találtak rájuk. Az egyetlen dolog, ami előkerült, egy kommunikációs búváreszköz volt, melyen a következő S. O. S.-üzenetet hagyták Lonerganék: „Bárki, aki segíthet nekünk, mentsen meg minket, mielőtt meghalunk!”. 1998. május 26-án, 8 órakor ez volt az utolsó kísérletük kapcsolatba lépni a külvilággal.
 
Presztízs MagazinPsycho (Psycho)
Alfred Hitchcockot a horrorműfaj Mozartjának tartják, és ha ez így van, akkor az 1960-as Psycho a horrorfilmek 40. g-moll szimfóniája. A film kegyetlen gyilkosának, Norman Batesnek a karaktere az elítélt gyilkos és rabló Ed Gein személyén alapul, aki az 1950-es években Wisconsinban szedte női áldozatait. Különösen gyomorforgató volt, hogy a halottak testrészeiből tárgyakat gyártott, mint például öveket és székburkolatokat. A Psychóban kicsit változtattak személyiségén, a filmbeli történet szerint ugyanis nem rablás miatt gyilkolt, hanem élvezetből. Egyébiránt A texasi láncfűrészes és a Bárányok hallgatnak sorozatgyilkosát is Ed Geinről mintázták.
 
 
 
Még nincs értékelve