Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Indul a görög aludni

Phillip Jeffries | Profimédia-Red Dot | 2020.12.16. |
film, filmkritika, mozi
Indul a görög aludni
Manapság egy Christopher Nolan nevével fémjelzett produkció csodaszámba megy a szakmában, főleg ilyen ínséges időkben. Sokan a mozik megmentőjének kiáltották ki a mester legújabb filmjét, a Tenetet, így most, hogy végre-valahára vászonra került az oly régóta várt alkotás, újra van ok, hogy megteljenek a lassan fél éve pangó mozitermek. Ugyan minden lehetőség adott volt egy filmtörténeti klasszikus megszületéséhez, a végeredmény „csupán” egy pár katartikus élménnyel megfűszerezett tisztes és nagyon drága iparosmunka lett, mely fájóan túlbonyolított, és pont annyira hideg, hogy ne lehessen igazán kötődni hozzá. Azonban még így is szorult bele annyi érték, hogy kár legyen kihagyni – és persze piszkosul látványos!
A spoilermentesen igen nehezen összefoglalható sztori szerint egy angol kémnek, akit mindenki csak Főhősnek szólít (John David Washington) kellene megmentenie a Földet a rá leselkedő, pusztulással fenyegető végzetes katasztrófától. Ám a szuperügynöknek nemcsak az idegen hatalmak embereivel, hanem a legnagyobb ellenséggel, az Idővel is meg kell küzdenie. Hamar kiderül, hogy egy Washingtonban működő szervezet, az úgynevezett „Tenet” áll minden mögött: feladatuk, hogy megakadályozzák a harmadik világháború kitörését. Egy egész világon átívelő üldözés veszi kezdetét, melyben a Főhős csak magára számíthat.
 
Presztízs MagazinNolan, megérezve a felette is egyre csak múló idő súlyát, ezúttal egy klasszikus kémfilm-homage-t tett le az asztalra. Minden van itt, ami egy világmegmentő küldetést hajmeresztővé tehet: lélegzetelállító akció, elképesztő koreográfiák, döbbenetes látvány. Nézéskor érdemes nem száz százalékban hinni a film marketingfelületein oly sokszor hangoztatott „itt minden valósághű” szlogennek, de ha ez megvan, semmi sem állhat a látvány szédületes tempójának útjába. Repülőgéptörés Németországban, autópályás üldözés, hajmeresztő ökölharcok a visszafelé folyó időben – és ez csupán néhány példa a filmből. A trükkfelvételek jó része egyébként praktikus, mellőzi a számítógép generálta effektusokat, ami révén szinte minden egyes történés félelmetesen testközelinek hat.
 
Presztízs MagazinCasting terén is vitathatatlanul nagyot virít a Tenet, ugyanis a most is brillírozó Denzel Washington fia mellett olyan nevek asszisztálnak, mint Robert Pattinson, Kenneth Branagh, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Debicki, Clémence Poésy és a Nolan filmjeiből kihagyhatatlan Michael Caine. A rendező szikár színészvezetése nagyon jól áll ennek az időutazással erősen megspékelt kémsztorinak. 
 
Presztízs MagazinA gondok ott kezdődnek, mikor két akciójelenet között mesélni is kellene valamit, a Tenet ugyanis a nyakatekert narratívája oltárán hajlamos megfeledkezni a nézőiről, ennek következtében kikapcsolódás helyett könnyen érhet minket frusztráló moziélmény. A végére természetesen minden kirakósdarabka a helyére kerül, de kicsit olyan, mintha egy piros abroszt ábrázolna ez az impozáns, ezer darabos puzzle – kirakhatjuk, de minek?
 
 
 
Presztízs MagazinSzerencsére sokat javít a történet befogadhatóságán a vágás, a hangzásvilág és a zene: a Hans Zimmert váltó Ludwig Goransson gondoskodott róla, hogy a termet elhagyva ne csak a főcímdal ragadjon meg az ember fejében. Hol lágy és elgondolkodtató, hol pedig kísérletező, baljós és kilátástalan – tökéletesen egészíti ki a csavaros forgatókönyvet, otthoni hallgatásra is ideális.
 
 
 
Presztízs MagazinÉrdemes-e az újabb Nolan-megalomániára mozijegyet váltani? Kétség sem fér hozzá, sőt ha lehet, a legközelebbi IMAX-terembe – ez a film megérdemli! A történet a buktatói ellenére is kellően komoly és mély, ugyanakkor a rendezőre jellemző könnyedséget sem felejti, a szereplőgárda pedig a csillagokat is lehozza az égről. Bátran üljön be rá az is, akitől egyébként távol állnak az akciófilmek. Példamutató alkotás a tömegfilmkészítés iskolájának, az egyetlen kérdés csupán az, hogy innen hova tovább?
 
Tenet (Tenet), angol-amerikai-kanadai akcióthriller, dráma, 2020 
Még nincs értékelve