Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Jobb később, mint soha

Hollywoodi férfiak, akik Brad Pitt nyomába lépnének egy Oscarral

Bogáth Patrik | Profimédia-Red Dot | 2020.07.13. |
Hollywood, Oscar-díj
Jobb később, mint soha
Brad Pitt a világ egyik leghíresebb, leggazdagabb és legsikeresebb színésze. A nők szerelmesek belé, a férfiak irigykednek rá, a filmek meg egyszerűen jól állnak neki. Mindez mégsem volt garancia a könnyű Oscar-díjra, melyet színészi munkájáért hosszú várakozás után idén, 56 évesen kapott meg először a Volt egyszer Hollywood című Quentin Tarantino-produkcióban nyújtott alakításáért mint a legjobb mellékszereplő. Pitt későn jött sikere kapcsán összegyűjtöttük azokat a hollywoodi férfi hírességeket, akiknek a nevét régóta ismerjük, de a Filmakadémia még nem díjazta őket.
Will Smith
A rapperként kezdő Will Smith-szel Bel Air „ifjú hercegeként” ismerkedhettünk meg először az Amerikába jöttem című vígjátéksorozatban. Akkor nehéz volt elképzelni, hogy a nagyszájú, nyurga srácból egy napon komoly színész válik, de határozottan megtörtént a csoda. Először persze a nagyjátékfilmekben sem a művészileg értékelhető szerepeket kapta meg, bár a Függetlenség napjában, a Men in Blackben vagy a Bad Boysban is kasszasikerek főhőse volt. Később azonban lettek egészen kiváló alakításai is, például a legendás bokszoló, Muhammad Ali filmvásznon való megformálásáért és a szintén igaz történetet feldolgozó A boldogság nyomában Chris Gardnereként Oscar-jelölést is kapott, de az aranyszobrocskát a mai napig nem vihette haza. Cserébe 2018-ban táncolt egy jót a Lánchíd tetejére felmászva Budapesten, és nem akarunk megsérteni senkit, de az erről készült videó még a Filmakadémia kitüntetésénél is menőbb volt… 
 
Presztízs MagazinJohnny Depp
Szívesen ott lettünk volna azon a Los Angeles-i estén, amikor a még egyaránt ismeretlen Nicolas Cage és Johnny Depp megismerkedett egymással. Előbbi beajánlotta utóbbit a ma már klasszikusnak számító horrorfilmbe, a Rémálom az Elm utcában egyik szerepére, amivel elindult egy nagyszerű pályafutás. Johnny Depp rengeteg filmben nyomot hagyott, de a közönség kedvence egyértelműen a Karib-tenger kalózai Jack Sparrow kapitányaként lett. Az ilyen filmekkel általában nem Oscar-díjakat, hanem rivaldafényt szokás nyerni, de Depp olyan jól alakította a híres kalózt, hogy 2004-ben a Filmakadémia is díjra jelölte érte. Odáig azonban már nem jutott el, hogy végigsétálhasson a színpadig a vörös szőnyegen – sem akkor, sem a másik két alkalommal, amikor jelölték az Én, Pán Péterért, illetve a Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélyáért.
 
 
 
Presztízs MagazinJake Gyllenhaal
A 39 éves színészt a Holnapután című katasztrófafilmben ismerte meg a világ, amelyben Dennis Quaid okos, szerelmes, jégkorszak elől menekülő fiát játszotta. Oscar-szempontból az eddigi csúcsteljesítménye a Túl a barátságon volt: a két meleg cowboy kapcsolatát feldolgozó filmben nyújtott alakításáért őt és a másik főszereplőt, Heath Ledgert is díjra jelölték, ám egyikük sem kapta meg a szobrocskát. Érdekesség, hogy Ledger a film forgatásán ismerkedett meg Michelle Williams színésznővel, akitől kislánya született, és akinek Gyllenhaal lett a keresztapja. További közös pontjuk, hogy Ledger tragikus halála után a Joker-szerepéért kapott posztumusz Oscar-díjat, és idén egy másik Joker, Joaquin Phoenix volt a gála legnagyobb sztárja. Nos, Phoenix őrület határán evickélő és végül azon átlépő Jokerét sokan Gyllenhaal Éjjeli férgéhez hasonlították színészi teljesítményben, az azonban még jelöltséget sem ért az Akadémia szemében…
 
 
Presztízs MagazinRobert Downey Jr.
A Marvel-univerzum rocksztárjaként, azaz Vasembereként Robert Downey Jr. neve egybeforrt a képregény-adaptációból készült filmekkel. Ezek az elmúlt tíz év legnagyobb sikerét hozó alkotások, amelyek rendre csordultig megtöltötték a mozikat, tehát nem csoda, hogy jól keresett velük. 2012 és 2015 között egész Hollywood legjobban fizetett színésze volt, és továbbra is ott van az élmezőnyben. Más kérdés, hogy művészileg mennyire tartják nagyra a munkásságát, az egyik leghíresebb rendező, Martin Scorsese szerint például a képregényfilmek nem moziba, hanem vidámparkba valók… Downey Jr. a két Oscar-jelölése közül egyiket sem a Marvelnek köszönheti: 1993-ban a Chaplin, 2009-ben a Trópusi vihar című filmjéért került közel az elismeréshez, de előbb Al Pacino, utóbb Heath Ledger lett díjazva helyette.
 
 
 
Presztízs MagazinTom Cruise
Valószínűleg nincs más színész, aki olyan híres lenne, mint Brad Pitt, és legalább olyan régóta várna az Oscarra, mint Brad Pitt tette, csak Tom Cruise. Éppen húsz év telt el azóta, hogy legutóbb jelölték: 2000-ben a Magnóliában nyújtott alakításával került be a top háromba, de nem ő nyert. Ugyanígy járt korábban a Jerry Maguire – A nagy hátraarccal és a Született július 4-énnel is. Tehát Cruise számláján három Oscar-jelölés és nulla szobrocska szerepel. Mondhatnánk, hogy kit érdekel, ha valaki olyan filmekben játszott, mint az Egy becsületbeli ügy, a Top Gun vagy a Mission Impossible, nem mellesleg hozzáment feleségül Nicole Kidman és Katie Holmes is… De azért a jó öreg Tomot biztosan zavarja, hogy üres a vitrinjében az Oscarnak fenntartott hely. Idén jön a Top Gun várva várt második része, talán azzal dob egy akkorát, mint még soha. Egyszerű filmnézőként legalábbis reméljük!
 
 
 
Presztízs MagazinEdward Norton
Ha azon morfondírozunk, hogy ki szakosodott leginkább az elgondolkodtató filmekre az elmúlt húsz évben, akkor Edward Norton neve gyorsan eszünkbe jut. A Harcosok klubjában ő volt Brad Pitt másik fele egy olyan filmben, aminek a végén biztosan mindenki rácsodálkozik valamire, ami miatt újra meg akarja nézni. A két Oscar-jelölését nem ezért kapta, hanem egy-egy hasonlóan gondolatébresztő alkotásért, az Amerikai história X-ért és a Birdmanért. Előbbiben egy megátalkodott náci, a bőrfejű Derek Vinyard fejlődéstörténetét, „megtérését” mutatta be, utóbbiban pedig a modern szuperhősfilmeket figurázta ki jókora társadalomkritikával átitatva. Bármelyikért hazavihette volna az Oscart, de a Filmakadémia mindkétszer hátrébb sorolta. Golden Globe-díjat persze kapott a Birdmanért vigasztalásul.
 
 
 
 
Presztízs MagazinWoody Harrelson
Ő is azok közé tartozik, akik kinőttek az állandó röhögtető szerepéből, és a vígjátékokat maguk mögött hagyva sokkolóan komor filmekben is megmutatták színészi képességeiket. Jól álltak neki az olyan laza szórakoztató mozik is, mint a Zsákolj, ha tudsz!, de az utóbbi időben inkább komolyabb filmekkel került be a köztudatba. Játszott az Éhezők viadalában vagy éppen a Szemfényvesztőkben, Oscarra viszont a Larry Flynt, a provokátor, valamint a 2010-es A harcmező hírnökei című alakításáért jelölték. Szobrocskát nem kapott értük, de annál őszintébben örült legjobb barátja, Matthew McConaughey 2014-es elismerésének, amelyet a Mielőtt meghaltam főszerepéért kapott. Együtt is szerepeltek a True Detective című, igen sötét hangulatú, vérfagyasztó krimisorozatban, amely Harrelson egyik legkiemelkedőbb alakítását hozta.
 
Még nincs értékelve