Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kié volt a jobb?

Kultikus filmszerepek, amelyeket több híres színész is eljátszott – II.

bogath | Profimédia-Red Dot-archív | 2020.12.15. |
film, filmszerepek
Kié volt a jobb?
A Pannon Presztízs legutóbbi számában írtunk azokról a legendás filmes karakterekről, melyeket több nagynevű színész is eljátszott. Joker, James Bond, Sherlock Holmes és Conan után most folytatjuk a témát egy második résszel, amelyben szembeállítjuk George Clooney és Christian Bale Batmanjét, Kevin Costner és Russel Crowe Robin Hoodját, vagy éppen Halle Berry és Anne Hathaway Macskanőjét.
Batman
2019-ben a Joaquin Phoenix által Oscar-díjat érően megformált és megreformált Joker miatt került – közvetetten – újra reflektorfénybe az örökzöld Batman-sztori, de 2021-ben újra a címszereplő főhős jelentkezik. Méghozzá egy vadonatúj és Phoenixhez hasonlóan formabontó színésszel, Robert Pattinsonnal. Igen, az Alkonyat-filmek hófehér, titokzatos vámpírjával, akibe minden pattanásos tinilány szerelmes volt bő tíz évvel ezelőtt. Ha egyszer valakit beskatulyáznak egy ilyen szerepbe, abból borzasztóan nehéz kitörni, erről a Gyűrűk ura Frodóját alakító Elijah Wood és a Harry Potterrel eggyé váló Daniel Radcliffe is tudna mesélni.
Presztízs MagazinPattinson azonban megkapta a lehetőségét annak, hogy színészként is felnőjön, a Batmannel olyan nagyágyúk örökébe lép, mint Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney, Christian Bale vagy Ben Affleck. Ők mind eljátszották korábban a mindig zűrös Gotham önjelölt hősét és védelmezőjét, persze változó eredménnyel. Egy olyan klasszikus esetében, mint a Batman, csak kétféle csoport létezik: a nagyon jó és a nagyon rossz. Köztes út, átmenet nem létezik. 1989-ben a Tim Burton által rendezett Batman hozta vissza a köztudatba a népszerű képregényt, amely sokáig a mércét jelentette Michael Keaton mint a denevérember és Jack Nicholson mint Joker összecsapásával. Pedig Keaton bőrszerkóba bújtatásának ötletéért nem sokan rajongtak, még Arnold Schwarzenegger is a jelöltek között volt vele szemben. Végül Keaton olyan jól alakította Batmant, hogy még egy részre visszatért. 1995-ben Val Kilmer lépett a helyébe, amit sokan óriási melléfogásként éltek meg, és nemcsak a színész, hanem az új rendező, Joel Schumacher ámokfutása miatt is. Az ő nevéhez fűződik a minden idők legrosszabb Batman-filmjeként elkönyvelt Batman és Robin is, amelyben George Clooney volt a denevérember – aligha erre a filmjére a legbüszkébb.
Presztízs MagazinEzután tíz évre el is ment a kedve mindenkinek a Batman-filmektől, aztán 2005-ben Christopher Nolan rendezőként és Christian Bale főszereplőként minden idők legkomolyabb Bruce Wayne-sztoriját rakta össze, melyben Heath Leadger emlékezetes Jokere volt a legfőbb ellenség. Legutóbb Ben Affleck bújt Batman bőrébe, amikor Supermant akarta legyőzni, és bár Bale-t nem tudta felülmúlni, de a jók közé tartozott, ha másért nem, a földöntúli hangon előadott „do you bleed?”-ért mindenképpen. Hogy Pattinson melyik kategóriába esik majd, jövőre kiderül.
 
Presztízs MagazinPókember
Superman és Batman mellett Pókember a legklasszikusabb képregényhős, aki sokáig azonban csak animációs filmekben hódított. Még az Így jártam anyátokkal Barney Stinsonjaként ismert Neil Patrick Harris is kölcsönözte a hangját a karakternek egy animációs filmben és egy videójátékban. Az első színész, aki valóban eljátszotta Pókembert, azaz a maszkot levéve Peter Parkerrel is azonosítani lehetett, Nicholas Hammond volt az 1977 és 1979 között futó élőszereplős sorozatban. A 70-es évek Pókember-láza után nagy szünet következett, és csak 2002-ben tért vissza a filmvászonra a karakter Tobey Maguire-rel a főszerepben. A mai képregényfilmekhez képest rideg hangulatú mozi három részt is megélt a Sony Pictures gondozásában, az esetlen lúzerből egy pókcsípés hatására szuperhőssé váló Tobey-val. 2012-ben aztán kijött a Csodálatos Pókember, ami után a Maguire-féle csak rossz viccnek tűnt.
Presztízs MagazinAz új főszereplő, Andrew Garfield sokkal jóképűbb, lazább és 21. századibb volt, ahogy maga a film is, amely kétrészesre sikerült. Sokan nem is értették, hogy miért nem vele folytatódott a sztori a Marvel-univerzumba betagozódva készülő Hazatérésben. Mondjuk Tom Holland sem bizonyult rossz választásnak, aki az elődjeihez képest hitelesebben játssza a középiskolás formát (Maguire és Garfield idősebbnek tűnt a szerepénél), és sötét drámák helyett gyermeki őszinteséggel vált Pókemberré.
 
Presztízs MagazinRobin Hood
A legelső Robin Hood-filmet 1912-ben forgatták, 30 perces volt, és ma már senki sem emlékszik rá. Az első, amely már nyomott hagyott maga után, még mindig a fekete-fehér és némafilmek hőskorában, 1922-ben készült, ebben Douglas Fairbanks játszotta a gazdagokat kirabló íjászt. Ez volt az addigi legdrágább film, másfél millió dollár ment el rá, de egymilliós hasznot hozott a konyhára. Innentől nem volt megállás: Robin Hood meghódította a nézőket, és azóta is sorra készülnek a feldolgozások. Mind közül a legismertebb az 1991-ben készült Robin Hood, a tolvajok fejedelme, amelyben Kevin Costner bújik Robin of Locksley bőrébe. Ez hollywoodi módszerekkel kiszínezte az eredeti történetet, behozva az arab segítőtársat, a várbörtön méregkeverő boszorkányát, a mágiát és a többi fantasy-elemet a sherwoodi erdőbe.
Presztízs MagazinNem spóroltak a költségvetésen, a főszereplő Costner mellett Morgan Freemanre és Sean Conneryre is volt pénz. Utóbbi Oroszlánszívű Richardként tett igazságot a végén, de maga is eljátszotta Robin Hoodot korábban. 1976-ban a Robin és Marion címet viselő filmben alakította a szegények védelmezőjét, és hódította meg Audrey Hepburn szívét. Több felejthető mozi is készült a témában, de az egyik legújabbat mindenképpen meg kell említeni: 2010-ben Russel Crowe-ból is Robin Hood lett. Ebből a klasszikus sztori előzményeit ismerhetjük meg, Mariont Cate Blanchett alakítja, de több sorozatsztár is feltűnik benne, például a Vészhelyzetből és a Lostból.
 
Presztízs MagazinMacskanő
Kezdetben nem önálló karakterként jelent meg a Macskanő a filmvásznon, hanem mindig a Batman-világot színesítve. Seline Kyle egy macska ügyességével bíró atléta, aki a különleges képességeit arra használja, hogy ékszerboltokat rabol ki. Mégsem egyértelműen negatív főhős, sokszor ugyanis kiáll a bajbajutottakért. Amennyire összetett a személyisége, annyira bonyolult a kapcsolata Batmannel. Néha egymás ellen harcolnak, máskor egymás szövetségesei – sőt Bruce Wayne és Seline között szerelmi szál is szövődik. Az első igazán ismert Macskanő Michelle Pfeiffer volt az 1992-es Batman visszatérben Michael Keaton mellett.
Presztízs MagazinUtána 2004-ben tért vissza a karakter a mozikba, de akkor először önálló főhősként, azaz Batman nélkül. A saját filmben Halle Berry alakította a Macskanőt, akinek a sztoriját mélyebben is bemutatták, mégsem aratott osztatlan sikert. Később vissza is tért a Macskanő az eredeti felálláshoz, azaz Batman társaként tűnt fel a 2012-es A sötét lovagban, amelyben Christian Bale harcát segítette Anne Hathawayjel a macskamaszk mögött. Mindenesetre a három modellalkatú színésznő, Pfeiffer, Berry és Hathaway sokat tettek azért, hogy a Macskanőre egyfajta szexszimbólumként tekintsenek.
 
Még nincs értékelve