Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Klisé a részletekben

Phillip Jeffries | archív | 2021.04.30. |
film, filmkritika
Klisé a részletekben
Megérkezett a 2021-es filmes paletta első nagyon várt darabja, az Ördög a részletekben (The Little Things). A nem titkoltan Fincher-hatású produkció olyannyira régimódiba vágta a figurát, hogy ezért akár még akár szeretni is lehetne. De kellene is? Hiszen még Oscar-díjas színészek is virítanak a stáblistán: Denzel Washington, Rami Malek és Jared Leto mind azon dolgoznak, hogy meg tudják menteni a produkciót a legnagyobb rákfenéjétől... Az unalomtól.
A történet középpontjában Joe Deacon (Washington) áll, egy kaliforniai kisváros kopója, aki Los Angelesbe megy, mikor tudomására jut, hogy egy korábbi eseteire nagyon hajazó gyilkosságsorozat vette kezdetét a nagyvárosban. A – szokás szerint – nagyobb sajtóvisszhangot kapó nyomozást egy fiatal rendőr, Jim Baxter (Rami Malek) vezeti. Világossá válik, hogy a bűnöző áldozatai jellemzően 20 év körüli nők, ami csak tetézi a bajt. A nyomok egy őrült szerelőhöz, Albert Sparmához (Jared Leto) vezetnek, de Deke-nek és Jimnek nem sikerül fogást találni a hideg és kimért Alberten. 
 
Presztízs MagazinNapjainkat szó szerint uralja a nosztalgia, legyen szó közösségi médiáról, zenéről vagy filmművészetről. Ez a trend állhatott annak hátterében, hogy az Ördög a részletekben elkészülhetett. Vegyük példának a filmvásznon milliószor ábrázolt settinget: a helyszín Los Angeles, a korszak a már unalomig járatott 90-es évek, és a közeg a rendőrség – egyaránt ismerős klisék. John Lee Hancock rendező már 93-ban megírta a film könyvét, házalt is vele jó pár névnél (Steven Spielberg, Clint Eastwood, Warren Beatty), azonban senkit nem talált, aki leforgatta volna neki. Végül jó 30 évnyi huzavona után sikerült nagynevű színészeket is leszerződtetnie a projekthez, így került be a már többször említett trió.
 
Presztízs MagazinAz Ördög a részletekben tulajdonképpen egy szemernyi eredeti ötletet sem tartalmaz, agyonhasznált elemekből építkezik, és ez a koncepció hamar ki is fullad. Idősebb-fiatalabb nyomozó, megszállottságba torkolló munkamánia, elcsépelt végkövetkeztetés – ismerős panelek? A színészi munka alapvetően rendben van, de egy ennyire fapados íráson sajnos nem sok minden tud segíteni. És a fapados érzés minden ponton tetten érhető, példának okáért ilyen hatást vált ki a zene is. Thomas Newman zeneszerző rendkívül tehetséges alkotó, mégsem tudott újszerű vagy izgalmas dallamokat komponálni a filmhez. Washington és Newman még így is jobb, mint a többiek, mert legalább nem hibáznak.
 
Presztízs MagazinNagyon zavarba ejtő, hogy minden a helyén van – és egyszerre mégsem. A képi elemek korrektek, a rendezés és a színészi játék is több mint elégséges, mégis megbukik a végeredmény. Az Ördög... számos dramaturgiai fogást átvett a kilencvenes évek végére, kétezres évek elejére jellemző krimiklasszikusokból (Hetedik, Játsz/ma stb.), azonban, mint tudjuk, innováció nélkül az idézés sajnos vajmi kevés, ugyanis az ilyen úgynevezett „középműfajú darabok” kimúlásának megakadályozásához nem az kell, hogy elkészítsék századszor is ugyanazt. Újszerű megközelítésre lenne szükség, és erre még a „nagy öreg” Finchernél is van példa: akár a Zodiákust vagy a Holtodiglant nézzük, változatos szemléletükkel azok a filmek igenis képesek voltak életet lehelni ebbe a megfáradt zsánerbe. Az Ördög a részletekben ezzel szemben bosszantóan középszerű, lassú és eseménytelen. Fordulatok és akciójelenetek szinte egyáltalán nincsenek benne, a gyilkosságok és a nyomozás se nem sokkoló, se nem feszült. Kétségtelenül ambiciózus, és természetesen – mint minden filmnek – megvannak a saját pozitívumai, de aki teheti, mégis inkább nézzen újra egyet a fentebb említett klasszikusokból. 
Ez most nem jött össze.
 
Ördög a részletekben (The Little Things), amerikai thriller, 127 perc, 2021
Még nincs értékelve