Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A lány és a színész

A-tól Z-ig Bata Éva

dr. Szász Adrián | RTL Klub | 2018.05.02. |
Bata Éva
A lány és a színész
A Vígszínház – díjakkal elismert – ifjú színésznőjeként és a „Mi kis falunk” tévésorozat dögös kocsmárosaként ismertük meg őt. Színművészként tavaly szabadúszónak állt, illetve játszott az Oscar-jelölt filmben (Testről és lélekről). Az említett RTL-es szériában – többek között Udvaros Dorottya, Csuja Imre és Szabó Győző partnereként – továbbra is sikerrel alakít. Tudjuk, hogy egy, a sorozatbélihez hasonló falu központi helyei: a kocsma, a templom és az ábécé. Ezért, amíg az Éva által megformált „Teca” a sztori szerint a templom plébánosába szerelmes, mi hozzuk az ábécét, sőt, az ABC-t, csak másképp: betűről betűre haladva bemutatjuk – saját szavaival – a színésznő életének fontos állomásait…
Arányok
 
Éva játszott Goda Krisztina Veszettek és Till Attila Tiszta szívvel című sikerfilmjében is, mielőtt az Oscar-jelölt Testről és lélekről produkcióban szerepet kapott. A színház, a sorozat- és a filmforgatás különbségeit mindazonáltal nem misztifikálja túl.
„Számomra egyfajta színjátszás létezik, csak az arányok mások, a potmétert lehet tologatni. Minden fronton felkészültnek kell lenned, és mivel a filmet – a színdarabbal szemben – rögzítik, azon később már nem tudsz változtatni…”
 
Barát
 
Baráti társaságait tekintve a főiskoláról – ahogy fogalmaz – egy triumvirátus, a Vígszínházas időkből (2009-2017) pedig egy hatosfogat maradt együtt. A két csapattal állandó a kapcsolata.
„Nem adom könnyen magam, óvatosan nyitok az emberek felé, de a barátaimért tűzbe teszem a kezem. Ha Kamcsatkáról hívnának fel, hogy ’hozz egy kabátot!’, akkor is felülnék a vonatra! A fecsegést viszont nem szeretem, ez meghatározza a viszonyaimat.”
 
Család
 
Pedagógus családban nőtt fel – nagymamájának, édesanyjának és nővérének is ez a hivatása –, rajta kívül más színművész NINCS a famíliában.
„Ezt azért fontos kiemelni, mert az interneten igen kínos, és téves információként kering, hogy édesapám, Bata János színművész. Nos, nem! Családi kötődésünk nem volt az általam választott mesterséghez, de édesanyám és a nővérem végig támogatták, hogy ezt az irányt válasszam.”
 
Presztízs MagazinDíjak
 
Junior Prima díj (2010), Varsányi Irén-emlékgyűrű (2011), Soós Imre-díj (2012), Ajtay Andor-emlékdíj (2011-2012), Ruttkai Éva-emlékgyűrű (2012), Érték-díj (2013)…
„Büszke vagyok rájuk, de nem változtatnak semmin. Ugyanúgy dolgozom a birtokukban, mint előtte, nélkülük. Fontosabb, hogy a közönség számára életre tudjak kelteni egy-egy történetet, és átadjam az érdekességét, mint a díjaim.”
 
Ego
 
Évát sokan a Mi kis falunkban látták először, melyben dekoratív kocsmáros hölgyet alakít. Azt mondja, a figura karakánságából, szarkazmusából korábban őbenne is volt egy jó adag, mára azonban „hála Istennek, sokat puhult”.
„A szakdolgozatom címe ez volt: ’A lény és a színész’. Mert van ugye a karakter, amelynek kölcsönzöm a szervezetem, az idegrendszerem, gyakorlatilag mindenem. A szerep pedig annál izgalmasabbá válik, minél inkább ütközik az egom az ő egojával. Ilyenkor a sajátomat háttérbe kell szorítanom, hogy ő el tudjon kezdeni működni… Szép játszma.”
 
Falu
 
A már emlegetett sorozathoz a szlovák Markiza tévécsatorna nagysikerű vígjátékának epizódjait, a Horná Dolnát adaptálta az RTL Klub. A karakterek és a történetek valóban hasonlóak, ám a hangulat hamisítatlanul magyar.
„A forgatás helyszínén, Pilisszentléleken sajnos keveset találkozunk a helyiekkel, de tudom, milyen érzés olyan helyen élni, ahol biciklivel vagy gyalog eljuthatsz bárhova, és útközben mindenkinek köszönsz, hiszen gyerekként én is sokat jártam a nagymamámhoz, Törökszentmiklósra.”
 
Gátlás
 
Pikáns intermezzo volt Éva karrierjében, amikor a Pesti Színház Romlás című előadásában le kellett meztelenre vetkőznie a színpadon, miközben soha nem vágyott ilyesmire, sőt.
„Onnantól, hogy túl vagyok rajta, már nem démonizálom a meztelenséget. Muszáj volt, mert a sztoriban aktfotók készültek rólam, ám a karakter szerencsére szégyellős volt, így nem kellett teljesen ’kiraknom magam”. Szerintem a vetkőzésnél sokkal izgalmasabb dolgokat is ki lehet találni, melyek egy darabhoz legalább ugyanannyit vagy még többletjelentést is hozzátesznek.”
 
Presztízs MagazinHobbi
 
Az addig nem extra, hogy a művésznő fut, illetve az otthonában tornázik és futópadon gyalogol, ám van egy sokkal különlegesebb szabadidős tevékenysége is!
„Nem tudok rajzolni, sem festeni, mégis festek. Temperával, pasztellkrétával. Nem az eredmény a fontos, hanem a folyamat, amely kikapcsol. Színvariációkat, formákat alkotok, de szeretek dekupázsolni, varrni, mütyürkézni is. Barátoknak, rokonoknak ajándékozom a ’műveket’.”
 
Iskola
 
Az egyik meghatározó a kecskeméti Katona József Gimnázium színjátszó köre, a másik pedig természetesen „a” Színművészeti: Hegedűs D. Géza, Marton László és Forgács Péter osztálya.
„Mivel egész kicsi korom óta színész akartam lenni, a gimnáziumot – noha számítástechnika-matek szakos volt – már a színjátszó köre miatt választottam. Életre szóló barátságok köttettek, és a főiskoláról is mostanáig napi szinten tartom a kapcsolatot a kemény maggal! Különösen jól toleráltuk egymást, pedig teljesen más emberek voltunk, ettől lett élvezetes a közös munka.”
 
Jelek
 
A Billy világa (Pesti Színház) című kortárs darabban Éva egy siket lányt játszott, és a szerephez meg kellett tanulnia bizonyos szinten a jelnyelv használatát…
„Partneremmel, Telekes Péterrel egy siket közösségbe jártunk felkészülni, és egy egészen más kommunikációs csatornát sajátítottunk el. Amikor a kezeidet és a mimikádat használod, sokkal kifejezőbb, lényegre törőbb vagy, mélyebb figyelmet koncentrálsz a másikra.”
 
Kritika
 
Három-négy ember szavában „vakon” hisz a művésznő, ami a kritikákat illeti. Tőlük el is várja, sőt szereti a bíráló mondatokat. Amikor viszont mindenki más észrevételeire is figyelt, az rombolóan hatott a személyiségére, vallja be.
„Pedig nem vagyok sértődékeny, és jó orrom van annak kiszűréséhez, hogy ki az, aki nem hátsó szándékkal mondja azt, amit mond. Magammal ritkán vagyok elégedett, pedig néha jól esne a saját vállamat is megveregetni…”
 
Presztízs MagazinLélek
 
Éva lelkialkata alapvetően drámai.
„A dráma áll közelebb a személyiségemhez, könnyebben megtalálom magamban, mint a fényt és a csicsergést. A mai napig keresem a bennem rejlő finomságot is, csak azt mintha egy kicsit önmagam előtt is szégyellném, ezért tudom nehezebben előcsalogatni. Egyébként minél ’sűrűbb’ egy eljátszandó figura, annál érdekesebb!”
 
Medve
 
Vicces, de visszatérő motívum a színésznő karrierjében. Tavalyi feltűnése: a Testről és lélekről a Berlinálén Arany Medve díjat kapott. Éva szerint Enyedi Ildikó rendezői gondolkodása és Borbély Alexandra főszereplő egyénisége tette a filmet különlegessé. S hogy hol bukkant fel korábban a maci? Először: Kecskeméti színház, Dzsungel könyve – Éva kb. tízéves volt.
„Amikor Balu, a medve meghalt a darabban, zokogásban törtem ki a nézőtéren. Nem értettem, mi történik velem, de később rájöttem: ez volt az első katarzisom. Később ugyancsak a Dzsungel könyvében debütáltam Pesten Túnaként, abban pedig Reviczky Gábor játszotta Balut. Na, és a legfrissebb kötődés: most mutattuk be az Aranytízben Csehov Egyfelvonásos komédiák című darabját, melynek egyfelvonásosai közül az egyiknek a címe – természetesen – Medve…”
 
Népszerűség
 
„Egyelőre nem ismernek fel az utcán, de nem is bánom. Nem a privát szférám miatt, hanem mert ez azt jelenti: el tudok válni az általam a tévésorozatban alakított karaktertől. Márpedig szeretem, ha megmarad a saját Bata Évám!”
 
Otthon
 
„Szerencsés képességem, hogy bárhol otthon tudom érezni magam, ahol jó emberek vesznek körül. Az elsőszámú hazám persze Kecskemét, de mára Budapest is az otthonommá vált.”
 
Presztízs MagazinPéldakép
 
„Nem volt példaképem, de amire nagyon emlékszem: a tizenhatodik születésnapomon házibulit tartottunk. A barátaimtól egy Alföldi Róbert-könyvet kaptam, és hajnalban, már a fürdőkádban ülve kijelentettem a legjobb barátnőmnek: ’Én ezzel az emberrel akarok dolgozni!’. És később Róbert rendezett a Vígszínházban, a Danton halálában. Zakatolt a szívem, mikor megtudtam.”
 
Rajzfilm
 
Hangulat- és színészfüggő, Éva milyen filmet választ, ha moziba megy. A kedvenc művészei Juliette Binoche és a már elhunyt Philip Seymour Hoffmann, de kiemelkedőnek tartja Viggo Mortensen alakítását is a Captain Fantastic című filmben.
„Lehet, megköveznek érte, de a legjobban a rajzfilmeket szeretem! A kezdők szerencséje, hogy életem első szinkronszerepe a Croodékban Eep hangja volt… Ott aztán meg lehetett őrülni!”
 
Szabadság
 
Kilencévnyi Vígszínház után egy esztendeje indult a színésznő szabadúszó időszaka…
„Valószínűleg a halálom napjáig tartó kapcsolatokat szereztem a Vígben, de aztán szétnéztem volna más terekben, közegekben is. Jelenleg többre tartom a döntés szabadságát a bevállalandó szerepeket illetően, mint amennyire gondot okoznak a szabadúszás egzisztenciális nehézségei.”
 
Tehetség
 
„Nálam 70 százalékban otthoni felkészülés eredménye az, hogy a megfelelő utat egy szerephez a próbán megtaláljam. Sosem gondolkoztam a befektetett munka kontra tehetség kérdésen, mert az, hogy kit tartunk érdekes személyiségnek, – magamból kiindulva – igen szubjektív.”
 
Presztízs MagazinUtazás
 
A művésznő a térképet maga elé képzelve felkiált: csakis lefelé! Legutóbb Barcelonában töltött – egyedül – öt fantasztikus napot, de egyébként is mediterrán típus, aki imádja a napsütést.
„Szeretek úszni is, ám a tengertől egy kicsit tartok. Olyan ereje, energiája van, amit tiszteletben tartok: te ott vagy, én meg itt, inkább nem nézném meg, mi mindent rejtesz a mélyben…”
 
Vígszínház
 
A színészi karrier eddigi legmeghatározóbb állomása olyan mentorokkal, mint Börcsök Enikő, Kútvölgyi Erzsébet, Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza… A lista hosszan folytatható, egy név azonban mára különösen érdekes lett ahhoz, hogy külön is rákérdezzünk. Íme, a válasz:
„Marton Lászlóval kétszer dolgoztam együtt, de előtte a főiskoláról már jól ismertük egymást. Négy éven át végigkísérte, ahogy színésszé válok, így én tudtam az ő színházi nyelvét, ő pedig azt, hogyan kommunikáljon velem ahhoz, hogy megszülessen, aminek meg kell születnie.”
 
Zárszó
 
Az ábécé is megszületett. Nincs más hátra, mint Éva zárszava, melyet arra a kérdésünkre adott, hogy mivel fogná meg a mai fiatalokat a színház és a magyar film számára.
„Csakis az emberekkel. Annál nagyobb erő nincs, mintha két ember között működik valami a színpadon vagy a vásznon! Mert hiába van ma már igen magasan az ingerküszöb, az emberi tényezőt semmilyen technika, kütyü vagy effekt nem pótolhatja a művészetben…”
Még nincs értékelve