Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A leghíresebb filmes idézetek

Mikó Bálint | archív | 2020.09.21. |
film, idézetek, mozi
A leghíresebb filmes idézetek
Mindannyiunknak megvannak a kedvenc mozgóképes produkciói, amelyek forgatókönyvéből legalább egy-egy mondatot kívülről fújunk. Egyes filmek azonban olyannyira popkulturális hivatkozási alapokká válnak, hogy a belőlük származó idézeteket emberek milliói ismerik és használják a hétköznapokban – ráadásul sokan úgy, hogy sejtelmük sincs, honnan származnak az adott mondatok. Jelen írásomban a nemzetközi és a kizárólag magyar szinten közkeletűvé lett filmes aranyköpések közül egyaránt bemutatok néhányat.
A magyar filmgyártás igen hamar megajándékozta az ország lakosságát egy örökbecsű filmes idézettel, amely konkrétan a második hazai hangosfilmben, az 1931-ben készült Hippolyt, a lakájban hangzik el. A vígjáték a Kabos Gyula által alakított Schneider Mátyás fuvarozóról szól, aki egyik napról a másikra a legtehetősebb budapesti polgárok közé emelkedik. Az egyszerű és iskolázatlan férfi felesége unszolásra fejest ugrik a sznob urizálás rítusaiba, és felfogad egy grófi lakájt is, hiszen az minden valamirevaló háztartás állandó kelléke.
Presztízs MagazinA lakáj ezt követően nekifog Schneider úr kikupálásának, aki végül az étkezési szokásainak drasztikus átalakítására tett kísérlet tetőpontján így fakad ki: „Mindennap végig fogja nézni, hogy én nem szmokingban eszem a vacsorát, hanem ingujjban. És a libasülthöz hagymát eszek. Mindenhez. A hagymához is hagymát eszem. A halat pedig késsel fogom enni. Két késsel”. E hosszú kifakadásból „a hagymához is hagymát eszem” vált azonnal és máig tartóan a közbeszéd tárgyává és szállóigévé, amelyet egyaránt használnak a felvett szokásaiktól szabadulni képtelen és emiatt dacossá váló emberek, valamint azok is, akik így akarják kifejezni, mennyire rajonganak egy bizonyos ételért.
 
A bártulajdonos és a tizedes
 
Presztízs MagazinKertész Mihály rendező miatt szintén magyar vonatkozású a világ egyik legtöbb elhíresült idézetet szolgáltató filmje, az 1942-es Casablanca, amely Humphrey Bogart és Ingrid Bergman alakításában a filmtörténet egyik legemlékezetesebb szerelmespárjával ajándékozta meg a mozirajongókat. A Casablanca leginkább legendás mondata az, amit Bogart cinikus bártulajdonosa Renault rendőrkapitánynak mond a mű végén: „Azt hiszem, ez egy szép barátság kezdete”. A mondat annak ellenére népszerűvé lett a magyar közbeszédben is barátságkötések idején elhangzó humoros megjegyzésként, hogy a film magyar szinkronjában nem található meg, a fordító ugyanis önkényesen „Maga ugyanolyan szentimentális, mint én”-re változtatta. „A világ összes városának összes kocsmája közül miért pont ebbe kellett bejönnie?” – Ezt a költői kérdést Bogart teszi fel magának Ingrid Bergman, azaz a végzet asszonyának megpillantásakor, ám a közbeszédben már inkább akkor hangzik el, amikor a törzshelyünkön ritka idegesítő és udvariatlan alakokat látunk felbukkanni. A Casablancának tulajdonított zongoristabuzdítás, a „Játszd újra, Sam!” pedig valójában az azonos című 1972-es Woody Allen-komédiában található csak meg, amelyben Allen gátlásos karaktere egy képzeletbeli Bogarttól kap nőzési tanácsokat.
Presztízs MagazinKeleti Márton 1965-ös háborús vígjátéka, A tizedes meg a többiek valóságos kincsesbánya a parádésan frappáns idézetek után kutakodóknak. A Sinkovits Imre által alakított, a németek és az oroszok nagy világháborús játszmája közepette józan paraszti ésszel és humorral a túlélésre törekvő katona és társainak története megannyi különféle élethelyzethez passzoló idézettel gazdagította a magyar kultúrát: „Ha én mindig azt csináltam volna, amit mondanak, már rég nem lennék itt”, „Mi még megadni sem tudjuk magunkat”, „Minél jobban mentitek, annál jobban bemártjátok magatokat”. És persze a feledhetetlen „Az oroszok már a spájzban vannak”, egy igazi többértelmű remeklés, amelynek dialógusba biggyesztése a film készítése idején kifejezetten merész tett volt a forgatókönyvíró részéről. 
 
Neurotikusok, csillagharcosok és vidám pofonosztók
 
Presztízs Magazin1977 egyik legnagyobb durranása kétségkívül Woody Allen Oscar-díjjal jutalmazott Annie Hall-ja volt. A rendező-főszereplő által életre keltett neurotikus komikus, Alvy Singer párkapcsolati válságokkal küzdő figurája 90 percen át szolgáltatja a világ legviccesebb idézhető szövegeit, amelyeket nyugodtan előkaphatunk a tarsolyunkból, ha fanyar viccekkel fel akarunk dobni egy partin zajló beszélgetést (pláne ha kezd ellaposodni): „Sohasem lennék egy olyan klubnak a tagja, amely elfogadna engem tagjának”, „Aki nem tudja csinálni, az tanítja, és aki tanítani sem tud, abból lesz a tornatanár” (ezt tornatanárnak ne mondjuk inkább, mert akár egy kiadósabb verést is kockáztatunk vele), „Azt hiszem, a szerelem olyan, mint egy cápa: ha nem tud előre menni, előbb-utóbb beledöglik”. 
Presztízs MagazinA Star Wars-széria teljes mértékben átalakította a mozizási szokásokat, valamint sajnos megásta az amerikaival korábban versenyezni képes európai filmgyártás sírját. Egy manapság már valóban úton-útfélen elhangzó idézettel járult hozzá a közbeszédhez: A Jedi jókívánságot, „Az erő legyen veled!”-et ma már éppúgy használják például edzők a sportolók biztatására, mint családtagok és barátok, amikor fel akarják tüzelni az állásinterjúra vagy egyéb megmérettetésre készülőt. 
 
 
Presztízs MagazinHazánkban igen nagy népszerűségre tettek szert Bud Spencer és Terence Hill verekedős vígjátékai, amelyeknek több találó idézetet is köszönhetünk. A két legismertebb egyértelműen a „Kár érte, kiváló ügynök volt” és a „Te mondd, hogy rablótámadás, a te hangod mélyebb”. A „Kár érte…” mondattal a két pofonosztó hős a Nyomás utána! című 1983-as klasszikus akciókomédiában egy CIA-ügynök lebukásán sajnálkozik, akit valahol egy messzi országban épp eltesznek láb alól. A közbeszédben (pláne internetes kommentszekciókban) az egyik leggyakoribb gunyoros megjegyzéssé vált olyanok halálhíre kapcsán, akik életükben nem örvendtek túl nagy népszerűségnek, de sokszor előfordul, hogy pozitív töltetűként bukkan fel, és valójában dicséretnek szánják.  A „Te mondd…”-ot a Bűnvadászok című 1977-es közös művükben veti oda Hill Spencernek, mielőtt legatyásodott csavargókként véletlenül egy rendőrőrsre törnek be, ahol aztán kénytelenek kiképzésre jelentkezni. A sokat idézett mondat az eltelt évtizedek során megannyi olyan személy szájából is elhangzott, akik ezzel kívántak szabadulni a kezdeményezés vagy a vezetői feladatok súlyától, szépen továbbpasszolva azt.
Presztízs MagazinArnold Schwarzenegger örökre beírta magát a filmtörténelembe a gyilkos Terminator robot megszemélyesítőjeként, és két szállóigévé lett mondás is jutott a figurájának. A „Visszatérek!”-et felesleges volna hosszasan magyarázni, ezerféle kontextusban idézik világszerte, a „Hasta la vista, bébi!” pedig ugyanúgy kedvence a párjukkal megkönnyebbülten szakítóknak, mint a kirúgást érzelemmentesen levezénylő pökhendibb főnököknek. 
 
---------------------------------------------------------------------------------------
Presztízs MagazinFurcsa idők tanúja
 
Bacsó Péter 1969-ben forgatott, de csak tíz évvel később bemutatott A tanú-ja a magyar filmes termés talán legnagyobb idézetgyűjteményét nyújtja Pelikán gátőr és Virág elvtárs elmés és roppant találó megjegyzései révén. Valószínűleg alig akad ember az országban, aki ne használta volna legalább néhányszor az olyan alapmondatokat, mint „Az élet nem habostorta”, „A nemzetközi helyzet fokozódik”, „Az a gyanús, ami nem gyanús”, ,,Magyar narancs: kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk”, és persze a „Hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának!.”
 
-----------------------------------------------------------------------------------------
A hivatásos idézetgyáros
 
John Milius forgatókönyvíró-rendezőt a 70-es és 80-as években gyakran állították csatasorba a kollégái, hogy egy vagy több azonnal idézhetővé váló szöveggel emelje a saját műveik színvonalát (például Steven Spielberg is így tett a Cápa forgatásakor). Leghíresebb sorát Francis Ford Coppola Apokalipszis most című 1979-es háborús drámájához írta, ez több nemzetközi felmérés alapján is az egyetemes filmtörténet 10 legismertebb szövegrészlete közé tartozik. Ez nem más, mint az „Imádom a reggeli napalm szagát”, amelyet az újságírók azóta szinte minden háborús konfliktust kirobbantó illetővel kapcsolatban elsütnek (például: ő is biztosan imádja a reggeli napalm szagát). Milius egyik interjújában érzékletes képet festett a hollywoodi döntnökök hozzáértéséről és profizmusáról: „Egyszer az egyik stúdió visszaküldte a szövegkönyvemet, mondván, dolgozzak még rajta egy kicsit, ez így nem az igazi. Szóltam a titkárnőmnek, hogy küldje el még egyszer tartalmi változtatás nélkül, de más betűtípussal és sárga helyett zöld borítóval. Rögtön elfogadták”.
Még nincs értékelve