Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Már megint Malcolm (és Marie)

Phillip Jeffries | archív | 2021.05.04. |
film, filmkritika
Már megint Malcolm (és Marie)
Sam Levinson két Eufória-évad között ragadva, a pandémia okozta unalmában fogta a stábját, és legyártott a Netflixnek egy meta-kamaradrámát. Sok rizikó lehet az ilyen projektekben, de Levinson többé-kevésbé ismételten hozni tudta a filmkészítői sármját, és sikerült egy több mint korrekt alkotással színesítenie a VOD palettát. Karanténfilm talán sosem volt még ennyire megosztó, de nem is baj, ha minél több szempár feszül 2021 egyik első igazán erős filmjére. A kérdés már csak az, hogy bírjuk-e kellő idegszállal, ha a párunkkal való veszekedésről van szó. Levinson bírja.
Adott egy ambiciózus filmrendező, Malcolm (a kiváló John D. Washington) és huszonéves barátnője, Marie (a szintén remek Zendaya). A sztori kezdetén a páros egy kaliforniai vendégházba érkezik, Malcolm első rendezésének premierje után. A férfi piszkosul fel van dobódva, a díszközönség eldobta az agyát a drogfüggő lányról szóló filmjétől, a kritikusok szemtől szemben ajnározták agyon – látszólag minden a legnagyobb rendben van. Látszólag, ugyanis Marie-nek böki az oldalát, hogy beszédében Malcolm az univerzum minden emberének hálát adott produkciója létrejöttéért, kivéve neki, az egykori drogfüggő lánynak. Marie egy ártatlan beszólása először vitatkozásba, majd végtelennek tűnő veszekedésgyűrűbe torkollik igazságról, alkotói szabadságról, párkapcsolati mélységekről, filmkészítésről, kritikusokról.
 
Presztízs MagazinAz elején le kell szögezni, hogy nem létezhet két ennyire szofisztikáltan, precíz grammatikával veszekedő ember, mint Malcolm és Marie. De nyilvánvalóan értelmetlen fikciónak ilyen rágalmakat felhánytorgatni. Ha ezen képesek vagyunk túltenni magunkat, nyilvánvalóvá fog válni, hogy Levinson új filmje egy erős és lehengerlően hatásos dráma, amely a frenetikus színészi alakításoknak és a pörgős szövegkönyvnek hála kellően mély nyomot fog az arra fogékony néző lelkében hagyni – még úgy is, hogy (mint minden filmben a világon) bőven akad benne hiba is. Hiába az autentikus setting, itt-ott megbicsaklik a hitelesség, így sajna óhatatlanul le fogunk maradni néhány érzelmi katarzisról – de szerencsére az eltalált pillanatok bőven kárpótolnak ezért. Ilyen tekintetben a Malcolm és Marie tulajdonképpen sokkal inkább hasonlít a színházra, mint egy mozira, az efféle esztétika pedig gyakori a mai filmes trendben. Levinson valóban érdekfeszítő kérdéseket illeszt – felemelően eredeti módon – a folyamatosan brillírozó színészek érzelmi síkjára, akik gondolkoznak, harcolnak, szeretnek, és megannyi dimenzióval teli karakterekké válnak a játékidő végére.
 
Presztízs MagazinAmi a Malcolm és Marie vitathatatlan erénye, az egyértelműen a képi világa. Levinson most már állandónak mondható alkotótársa, Rév Marcell operatőr 35 mm-es, fekete-fehér nyersanyagra rögzítette a művet, rendkívül elegáns megoldásokkal, átgondolt kameramozgásokkal, gyönyörű közelikkel. Minden motivált és grandiózus, nincs egy félrekomponálás vagy mellébeszélés, csak színtiszta artisztikus szabadság.
 
Presztízs MagazinAz alkotásban felcsengő zene is abszolút megér egy bekezdést, ugyanis mind a filmhez írt trackek, mind pedig a háttérben felcsendülő betétdalok, feldolgozások válogatása rendkívül hangulatosra, a sztorihoz illőre sikerült: pont ott és akkor szólalnak meg, ahol és amikor szükség van rájuk, tökéletesen rezonálva a mű egyedi világával. A már az Eufóriában is a rendezővel dolgozó Labrinth ugyanúgy Malcolmék elborult világának a részét képezi, mint Washington vagy Zendaya.
 
Presztízs MagazinErősen ajánlott film, főleg azoknak, aki szeretik az igényesen elkészített, profi drámát. Világosan látszik, hogy Levinson kezd kiforrni. Összességében elmondható, hogy nagyon jó munkát végzett, kihozta színészeiből a maximumot, elérte, hogy egy másodpercre se tudjuk levenni tekintetünket a vászonról, és végig egy dolog érdekeljen csak: mi lesz Malcolm és Marie párosával?
 
 
Malcolm és Marie (Malcolm & Marie), amerikai romantikus dráma, 106 perc, 2021
Még nincs értékelve