Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nézünk, mint a moziban!

8 film, amely inspirál, elgondolkodtat, és talán meg is változtat egy kicsit

Bogáth Patrik | Bogáth Patrik | 2020.04.15. |
film, mozi
Nézünk, mint a moziban!
Általában azért ülünk le filmet nézni, hogy szórakozzunk, másfél-két órára kilépjünk a saját szerepünkből és forgatókönyvünkből, de megesik, hogy ennél sokkal többet kapunk. Olyan filmeket gyűjtöttünk össze, melyeknek mind van mélyebb mondanivalója, amitől azt érezhetjük, többek lettünk azáltal, hogy láttuk.
A remény bajnoka
A nagy gazdasági világválság idején a Russel Crowe által alakított James J. Braddock véghezvitt valamit, amivel legendává vált. A harmincas évek elején járunk, és sorozatos vereségei miatt Braddock bokszolókarrierje a végéhez közeledik, de a családja eltartása érdekében kénytelen elvállalni egy olyan mérkőzést, amelyen nem nyerhet. Aztán megtörténik a csoda: Braddock kiüti a jóval esélyesebb ellenfelét, amivel százezrek számára válik hőssé, és megszerzi az esélyt, hogy felemelje a családját a porból. A film csúcspontja nem az, amikor a végén legyőzi a nehézsúlyú világbajnokot, hanem amikor otthon vacsorához készülődnek, a felesége vízzel önti fel a tejesdobozt, aztán az egyik gyerek megszólal, hogy éhes még. Braddock pedig gondolkodás nélkül odaadja neki a saját részét, átvállalva az éhezést helyette. Erre is szüksége volt: az önbecsülés és a szeretet ereje hajtotta, amikor a saját árnyékén túllépve képes volt változtatni a sorsukon.
 
Presztízs MagazinA boldogság nyomában
Chris Gardner (Will Smith) hiába szakad szét a munkában, hiába mozgat meg minden követ, nem jut egyről a kettőre. Egyre csak fogy a pénz a családi kasszából. Ismerős a sztori? A helyzet annyira súlyossá válik, hogy a felesége is otthagyja, Chris egyedül marad az ötéves kisfiával. Végső elkeseredésében kockázatos lépésre szánja el magát: otthagyja a rossz állását, és jelentkezik egy brókercég tanfolyamára. Ebből kezdetben nincsen pénze, napokra hajléktalanná válik a gyermekkel, de rendületlenül hisz abban, hogy a befektetett munkája megtérül. „Ne higgy annak, aki azt mondja, hogy nem vagy képes rá” – tanítja a fiának a legelkeserítőbb helyzetben is. Bármelyikünk lehetne Chris Gardner, ugyanis a film igaz történet alapján készült.
 
 
 
 
Presztízs Magazin
 
Az igenember
Néha egy vígjátékból is lehet tanulni. Itt Jim Carrey játssza Carl Allent, akinek az élete depresszióba fullad, bezárkózik a lakásába, nem veszi fel a telefont a barátainak, és az élettere a kanapé területére zsugorodik. Eljut arra a pontra, amikor már nem mer semmit csinálni, mert fél a negatív következményektől. Egy önsegítő szemináriumban veszik rá arra, hogy gondolkodás nélkül, minden szembejövő lehetőségre mondjon igent. Egy csapásra megváltozik az élete, olyan ajtók nyílnak meg előtte, amelyekről korábban nem is álmodhatott, és az egyik ilyen ajtó mögött bizony a boldogság vár rá egy lány képében. Ha lekaparjuk a sztoriról a hollywoodi cukormázat, érdemes belegondolni, hogy mennyi mindent szalasztunk el csak azért, mert nem mondunk igent… 
 
Presztízs Magazin
 
Emlékezz a titánokra!
A 70-es évek elején lerombolják az Amerikai Egyesült Államok utcáin a feketék és fehérek között húzódó falakat, amelyek azonban egy ideig még szilárdan állnak az emberek elméjében. A virginiai Alexandria városában összevonják az addig elkülönített diákokat, és a rasszizmusellenesség jelképeként egy színesbőrű edzőt (Denzel Washington) neveznek ki a korábban kizárólag fehérekből álló sikeres focicsapat élére. A szigorú trénernek ellenségekből kell csapatot kovácsolnia, miközben saját maga elfogadtatásáért is folyamatos harcot vív. Valós történeten alapuló film, amely látszólag az egyenlőségről és az érte folytatott harcról szól, valójában azonban a tiszteletről, amiről bebizonyosodik, hogy színtelen.
 
Presztízs Magazin
 
Harcosok klubja
„Nem a munkád vagy. Nem a bankszámlád vagy. Nem a kocsid vagy. Nem a pénztárcád vagy. Nem a rohadt egyenruhád vagy. A világ éneklő-daloló szarkupaca vagy.” Tyler Durden őszinte szavait a mai napig sokan idézik David Fincher híres filmjéből. A Harcosok klubja olyan alkotás, amely több leckét is tálcán kínál, így nem elég egyszer megnézni. A film egyik legnagyobb tanulsága, amelyből mindannyian profitálhatunk: ráébreszt arra, hogy miközben heti 40+ órában a pénzt és az anyagi javakat hajszoljuk a munkahelyünkön, lemaradunk a valóságról. Mert nem a tökéletesen berendezett nappali tesz boldoggá… Tyler Durden szerint a Harcosok klubja egy szabadságharcról szól, amivel leverhetjük a modern élet láncait.
 
Presztízs Magazin
 
Carter edző
Sokszor a legragyogóbb gyémánt is könnyedén kopott kaviccsá válik. Ez a veszély fenyegeti a kaliforniai Richmondban található High Oilers középiskola kosarasait is, akik ugyan egytől egyig értékes sportemberek lehetnének, ám az emberfogást nem a pályán, hanem bandaháborúkban gyakorolják. A csapat élére a jól szituált Ken Carter edző (Samuel L. Jackson) kerül, aki egykor ugyanebből a sötétségből indult. A konok, ellentmondást nem tűrő tréner olyan jövőt vázol fel a srácoknak, amely túlmutat a gettón, a drogokon, a börtönön, sőt még a kosárlabdán is. Igaz, ehhez áldozatokat kell hozniuk: tanulni kell, rendes ruhában járni, tiszteletet mutatni és felelősséget vállalni. Végül a fiúk nem félnek többé a fénytől, és tündökölnek, akár a gyémánt. Igaz történet.
 
 
 
 
Presztízs Magazin
 
A király beszéde
Egy férfi megkapó története, aki VI. György brit királyként, II. Erzsébet királynő apjaként vonult be a világtörténelembe. Miután bátyja lemondott, George, azaz Bertie foglalta el a trónt kötelességtudatból, de igen kelletlenül. A király nem érezte méltónak magát élete legfontosabb szerepére, mert borzalmas dadogása miatt képtelen volt nyilvánosan beszédet mondani. És hát milyen király az, aki képtelen a népéhez szólni, pláne a vérzivataros második világháború kellős közepén? Számos eredménytelen beszédterápiás kezelés után találkozott Lionel Logue-gal, aki rendhagyó módszerekkel kezelte. Kiderült, hogy még logopédiai végzettsége sincs, ám mégis ő volt az, aki nemcsak Bertie hangját, hanem a bátorságát is segített visszaszerezni, és ezzel visszaadta a népnek a királyát. Van az úgy, hogy fontosabb a papírnál a bizalom.
 
Presztízs Magazin
 
Csoda a jégen
Gyerekként könnyű hinni a csodákban, a felnőttkorba lépve azonban az őszinte hit sokszor már lehetetlennek tűnik. Aztán megnézi az ember a Csoda a jégen-t… A filmben a Kurt Russel által alakított, a valóságban is létező Herb Brooks edzőt nevezték ki a Lake Placid-i olimpia előtt az amerikai jégkorong-válogatott élére. Őt pedig egyetlen cél vezérelte: amatőrökből verbuvált csapatával legyőzni a szovjeteket. Azt az együttest, amely 1963 és 1979 között négy olimpián és 14 világbajnokságon diadalmaskodott. Vagyis a verhetetleneket. 1980-ban mégis az USA szerezte meg az aranyérmet, ezt dolgozza fel a film. A legféltettebb álmok megvalósításának történetét. A 66 éves Brooks a forgatás kezdetén hunyt el autóbalesetben. Sosem látta a mozit, de véghezvitte a csodát…
 
Még nincs értékelve