Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nyuszi ül a lövészárokban

Phillip Jeffries | archív | 2020.06.07. |
film, filmkritika, mozi
Nyuszi ül a lövészárokban
Taika Waititi korunk egyik kiemelkedő rendezője – kár, hogy csak a 2017-es Thor: Ragnarök után kapta meg az őt megillető figyelmet. Legújabb mozija, a Jojo Nyuszi érzékeny témát dolgoz fel: nácikról és a holokausztról mesélni sosem volt egyszerű, de Az élet széppel Roberto Benigni már megmutatta, hogy a bárgyú humort és a ripacskodó bohóckodást sem lehetetlen ötvözni a történelem valós borzalmaival. Ha filmje nem is lett tökéletes, erőfeszítése Oscar-díjat hozott. A tragédia és komédia ezen keskeny határvonalán táncol az új-zélandi Waititi is, akinek összes korábbi munkáját jellemzi az abszurd, fekete humor – persze ezidáig nem láthattuk jelét annak, hogy komoly drámai szituációkat is képes kezelni. Pedig képes.
A történet 1945-ben játszódik, a második világháború vége felé közeledve. Jojo Betzler (Roman Griffin Davis) egy kis német falu lakója és látszólag mindent tud a zsidókról – démoni külsejük, szarvuk és sárkánynyelvük van, s még az ember agyában is képesek olvasni. Alig várja, hogy a Hitlerjugend tagjaként egyszer majd ő is elfoghasson egyet a tökéletes árja faj legádázabb ellenségéből, és a Führer személyi testőrévé váljon. Azonban egy véletlen robbantásos baleset keresztbe tesz a terveinek, és miközben otthonában kénytelen lábadozni, baljós felfedezést tesz: édesanyja (Scarlett Johansson) egy igazi zsidó lányt (Thomasin McKenzie) rejteget a házukban. Saját családja veszélyeztetése okán nem adhatja fel a titkos betolakodót, így kénytelen őt jobban megismerni, ami egyre több morális próba elé állítja a kisfiú tiszta náci ideológiákra épülő világképét. Még jó, hogy Jojo képzeletbeli legjobb barátja, a szarkasztikus Adolf Hitler (Taika Waititi) mindig segít a bajban...
 
Presztízs MagazinA történet egyik fele a „Hitler mint sztár" jelenséget dolgozza fel. Elsőre ugyan problémásnak hathat, ha egy filmben egy nácival kell azonosulni, de Waititi szépen egyensúlyozott, és nem esett át a ló egyik oldalára sem. Teljesen világosan átjön, hogy nem mindenki csúf és gonosz, aki a bomlasztó ideológia bűvöletébe került, ugyanakkor az okos humornak köszönhetően szerencsére nem válnak sem kedvessé, sem szimpatikussá a Harmadik Birodalom szolgái. Groteszk karakterépítés mesteri módon! A film másik erős vonala a felnőtté válás, illetve Jojo és Elsa, a zsidó lány kapcsolatának útja. Megérintő, tökéletes színészi alakítások pofátlanul fiatal színészektől – Thomasin McKenzie-nek olyan jelenléte van, hogy minél tovább látja az ember a vásznon, annál inkább a bűvkörébe kerül. Persze azért nem kell félni, a mű nem idealizálja a háborút: amikor a film utolsó harmadában betör a háború a kisvárosba, és látjuk, ahogy tízéves kisgyerekek és idős, megfáradt emberek egyaránt páncélököllel és gépfegyverrel szaladnak bele a halálba, kereshetjük majd az állunkat a padlón.
 
Presztízs MagazinA hangulat kiegyensúlyozása példaértékű, a Jojo kiemelkedő szatíra és nagyszerű komédia, melyek összképe igazán különleges drámát eredményez. Az alkotók nem erőltetnek képmutató propagandát, nem ellensúlyoznak ott, ahol a szomorú pillanatoknak van helye: fokozatosan építik a mesét, amely mellett Monty Pythont szégyenítő poénarzenált durrogtatnak, de csak addig, amíg egy megrázó esemény le nem törli a vigyort a nézők arcáról. Mit letörli, még be is mos annak az arcnak néhányat! A 6 Oscar-jelölés abszolút megérdemelt, mert – annak ellenére, hogy néhol kicsit különlegesebbnek akarja beállítani magát, mint ami – a Jojo Nyuszi egy rendkívül érzelmes és egyedin megkoreografált alkotás. A történet egyszerűsége és téma iránti érzékenysége miatt igazán maradandó filmtörténeti értéket képvisel, s ha emellett még Waititi nyers humorára is vevő az ember, nyert ügye van. Erős évkezdés egy erős filmmel!
 
Jojo Nyuszi (Jojo Rabbit), német-amerikai háborús filmdráma, vígjáték, 2019
 
Még nincs értékelve