Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Spanyolviasz

Phillip Jeffries | archív | 2020.07.20. |
film, filmkritika, mozi
Spanyolviasz
Ínséges időszakban minden különleges mozgókép üdítően hat, főleg, ha az kivételesen eredeti ötletből születik – pont úgy, mint a terítéken lévő spanyol thriller, A platform. Nem kell aggódni, ha filmről van szó, a spanyolok még mindig tudnak, azonban az önfeledt filmezés előtt felkészülni sem árt: sűrített eszmeiség, kendőzetlen kannibalizmus és csontsovány hullák mértéktelen gyalázása áll az óvatlan nézők előtt.
A történet nem köntörfalaz, már az első percekben világossá válik, mi lesz a fő mozgatórugó. Goreng (Ivan Massagué) fél évre önként bevonul egy, misztikusan csak „gödörnek” nevezett, börtönszerű helyre. Az épület egy magasságában meg nem határozott elvonó, melynek minden egyes emeletén két-két ember él, egy hónapig összezárva. Ajtó, ablak nincs, csak egy hatalmas lyuk a cella közepén és tetején. Teljesen véletlenszerű, hogy ki hányadik emeleten tartózkodik, havonta ez úgyis változik. A fenti szinteken élők minden nap leküldenek egy hatalmas asztalnyi ételt, amiből mindenki saját kedve szerint falatozhat. Nem mindennapi hősünk több-kevesebb sikerrel igyekszik alkalmazkodni a kiszolgáltatott helyzethez, majd saját kezébe venni a gyeplőt.
 
Presztízs MagazinA setting egyszerre abszolválja a thriller zsáner követelményeit – épp eléggé disztópikus, mégis sokszor jelenkorinak érződik, ugyanakkor feszegeti is a határait. Egyszerűsége alatt komoly filozófia, társadalomkritika és költői mélység húzódik: izgalmas, gondolatébresztő, egyúttal sokszor kifejezetten sokkoló és bizonyos. Nézése közben olyan kultikus alkotások juthatnak eszünkbe, mint A kocka, vagy a Fűrész sorozat első része – és ez nem véletlen: aktuális alkotásunkban magától értetődően jelen van A kocka csapdáit irányító perverz elitre hasonlító, misztikus felsőbb hatalom, az Adminisztráció, amely a kapitalista berendezkedést imitálva nyomja le akaratát a népe torkán. Persze a játékidő során megjelennek más fogyasztáskritikus klasszikusok is, úgymint A nagy zabálás vagy A burzsoázia diszkrét bája, de nem kell aggódni, hiába a sok homázs, A platform egy percig sem felejt el saját maga lenni.
 
Presztízs MagazinA nagy öröm közepette ugyanakkor muszáj megjegyezni, hogy az áhított többrétegűség néhány alkalommal hajlamos a film rovására menni. Az érzékenyebb, filozofikus gondolkodású nézők valószínűleg nehezen fogják befogadni a történet előrehaladtával egyre gyakrabban feltűnő férges hullákat – hiába vannak ezek egyébként az egész filmben már-már „kívánatosan” fényképezve, Jon D. Domínguez operatőrnek abszolút jár a grandiózus fejhajtás ezért –, a véres belsőségeken szocializálódott rajongóknál pedig feltehetően az alkalomadtán túltoltnak ható elmélkedések fogják egy idő után lecsapni a biztosítékot. Bár a röpke 94 perc nagy részében a hangulat ügyesen egyensúlyoz a súlyos gondolatok és a véres, gyomorforgató horror között, ez a kettőség feltételezhetően fokozatosan felemészti az átlagos publikumot. Éppen ezért nagyon nehéz pontosan meghatározni, kiknek is szól igazából a mű. Talán leginkább azoknak, akiknek kivételesen széles spektrumú a befogadóképességük.
 
Presztízs MagazinErős és érdekes darab A platform, ez nem vitás. Akinek kedves a szociológiai horror zsánere, az semmiképp ne hagyja ki! Edzett gyomor mindenféleképp kell majd hozzá, mert kifejezetten erőszakos a mozi, de ez a témájából adódóan megbocsátható neki. Nem hibátlan, nem mindig következetes, és néhol egy kicsit sokat akar egyszerre markolni, de mindezek ellenére is érdemes belevetni magunkat a világába, mert általa kis szerencsével rájöhetünk, milyen emberek is vagyunk valójában. A film nemcsak egy nehéz erejű metafora a homo sapiens kielégíthetetlen fogyasztási mániájáról, de a lehengerlően félelmetes hangulatú spanyol kult-horrorok legendáját is tovább élteti. Brutális film, csak erős idegzetű nézőknek!
 
A platform (El hoyo / The Platform), spanyol sci-fi, horror, thriller, 94 perc, 2019
 
Még nincs értékelve