Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Szex + drogok = Mötley Crüe

Phillip Jeffries | archív | 2019.08.25. |
film, filmkritika, mozi
Szex + drogok = Mötley Crüe
Filmes trendek szempontjából a 2010-es évek végére biztosan úgy fogunk visszatekinteni, mint a szuperhősös mozik és a régi nagy bandák, énekesek történeteit feldolgozó, életrajzi ihletésű filmek korára. Alig tértünk magunkhoz Bradley Cooper és Lady Gaga Csillag Születik-jének végtelenül elkeserítő katarzisából vagy Bryan Singer Queen filmjének fényesre polírozott csillogásából, az elkövetkező két évben sorra fogjuk kapni Elton John, David Bowie és Jimi Hendrix sztárrá válásának nagyvásznas adaptációit. Ezen nagyágyúk „árnyékában” jelentette meg a Netflix (a rá jellemző úrias csendben) a világhírű Mötley Crüe rockbanda pályafutását bemutató őrületét. A film a bandatagok által írt, 2010-ben megjelent, azonos címmel rendelkező könyvet vette alapjául, mely – ahogy azt a „mocskos” cím is jelzi – kicsit szólva sem finomkodott, ha a meztelenségtől és kábítószerektől fűtött rocksztár-létről mesélt. Filmünk – ahogyan a srácok azt a megannyi nőt – teljes mértékben magáévá tette az imént taglalt premisszát.
A sztori a négy tag – Nikki Sixx, Tommy Lee, Vince Neil és Mick Mars – szemszögeiből, külön, egyenkénti narrációival kezd el mesélni, tele olyan traumával, melyek óhatatlanul egymáshoz sodorják őket: Nikkit szülei iránti gyűlölete, Micket gyógyíthatatlan(nak tűnő) gerincbetegsége, Tommyt az önmegvalósítás, Vincet pedig elsősorban a nők hajtják a rock felé. A Mötley Crüe születésének hála a fiúk végül nem csupán túlnőnek gyengeségeiken, de közben lazán felszántják a rocktörténelmet is.
Presztízs MagazinA színészek nemcsak, hogy remekül passzolnak valós megfelelőik fiatal verzióihoz, de a koncertek imitálása mellett szerencsére a színjátszáshoz is értenek (láthattuk mostanában ennek az agyondicsért ellenpéldáját, igaz, Bohém Rapszódia?). Külön kiemelendő a Trónok Harcában Ramsay-ként ismert Iwan Rheon, aki a rendkívül cinikus, már-már nagypapás Mick Marsot alakítja a filmben. Mick jó pár évvel idősebb a banda három másik tagjánál, így rendkívül szórakoztató figyelni, ahogy grimaszolva, fájós derékkal kíséri végig a többiek drogmámoros after partijait – garantáltan lopja a showt, ha feltűnik a színen. Persze nem kell aggódni, a többi srác is tudja a dolgát, és ahogy mondtam, még hasonlítanak is.
 
Presztízs MagazinA film zenéjéről kevés szót ejtettem, de nehéz is a Mötley Crüe-ről olyat írni, amit az elmúlt 40 évben ne írt volna már le valaki. A The Dirt nem a zenéjével akarja eladni magát. Valós drámát, emberi sorsokat és alkotói folyamatokat mutat be, ahol a Mötley csupán háttérzene. Akár egy koncert, egy percig sem áll le, folyamatosan pörög, ha kell, kiszól a közönségnek, de csak, hogy az magához térjen és folytassa vele a bulit. Kész csoda egyébként, hogy a mai hiperérzékeny #metoo-korszakban elkészülhetett a film: a seggek és mellek mennyisége olyan magasra tör a filmidő alatt, hogy összeszámolásuk mellé bátran ajánlható ivós játéknak is a program. Persze, ha belegondol az ember, teljesen indokolható ez a szemérmetlen narratív megoldás, hiszen hogyan kellene bemutatni egy rockbanda életét, ha nem így?
Presztízs MagazinNem ámít, nem szépít, nem köntörfalaz: Jeff Tremaine rendező és az együttes tagjainak nyers dramaturgiája, szókimondása nem, hogy biográfiától, de úgy általában, mint filmtől meglepően frissítően hat. Minden egyes porcikáját megmozgatja, hogy az utolsó réteg gátlást is levetkőztessük játékidejének végére. Emellett azonban történetvezetése szinte egy percig sem silányul „két koncert között egy kis csöcsös Barátok Közt”-szintre. Ugyan az előzetes hírek szerint limitált számban vetítik pár helyen, a Netflixes megjelenésnek hála és az otthon mozizni szeretők szerencséjére a film még ebben a hónapban megjelenik, és bárki számára elérhetővé válik. Nem csak a zenei filmek kedvelőinek ajánlott darab!
 
Még nincs értékelve