Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Te hogy csináltad?

Kultikus filmszerepek, amelyeket több híres színész is eljátszott

bogath | Profimédia-Red Dot | 2020.11.26. |
Te hogy csináltad?
Jack Nicholson, Heath Ledger vagy Joaquin Phoenix volt a félelmetesebb Joker? Sean Connery, Pierce Brosnan vagy Daniel Craig a szerethetőbb James Bond? Arnold Schwarzenegger vagy Jason Momoa az erősebb Conan? Kérdések, amelyekre annyi válasz, ahány ember, ahány ízlés. De izgalmas egymás mellé tenni, hogy milyen színészek és hogyan játszották el a legendás filmkaraktereket. Mi pont ezt tettük!
Joker
1966-ban Cesar Romero volt Joker első filmes megtestesítője a Batman: The Movie-ban. Ekkoriban még nem alakultak ki azok a védjegyek, amelyek az igazi Jokert jellemzik, inkább csak egy vihogó gonosztevőről volt szó. Sokak szerint karikatúrát kreáltak a denevérember legádázabb ellenségéből, ugyanakkor a későbbi Jokerek már velejéig romlottak voltak. Sokáig a Jack Nicholson-féle 1989-es alakítás tette magasra a lécet, amit meg kellett ugrania az utódoknak. Tim Burton Batmanjében egy teátrális, olykor túlzottan gesztikuláló, de éppen ezért zseniális Jokert formált meg Nicholson. Olyat, amely a maga nemében annyira tökéletes volt, hogy a későbbi sztárok meg sem próbáltak hasonló Jokerré válni, merő stílusváltás következett. 2008-ban Heath Ledger alakítása a Sötét lovagban drámai irányba vitte el a karaktert, aki nem egyszerű maffiavezér akart lenni, hanem káoszba akarta dönteni a világot. Úgy tartják, lelkileg ez a szerep viselte meg annyira a színészt, hogy álmatlanságban szenvedett tőle, ami végső soron gyógyszer-túladagoláshoz és a halálához vezetett még a film megjelenése előtt. Ledger alakítása annyira más volt, mint az addigi Jokerek, és annyira nagy hatást tett az emberekre, hogy ő lett az első, aki ebben a szerepben Oscar-díjat kapott, amit azonban már nem vehetett át, posztumusz ítélték oda neki. Az ezután következő Joker felejthető volt: 2016-ban Jared Leto alakította a rettegett, zöld hajú bűnözőt az Öngyilkos osztagban. Maga a film sem hozott áttörést, benne ráadásul Joker szinte mellékszereplővé silányult, Letót pedig a földbe döngölte Margot Robbie remek játéka Harley Quinnként. Aztán tavaly érkezett az első önálló Joker-film Joaquin Phoenixszel a főszerepben, ami minden képzeletet felülmúlt. Leástak a karakter mélyére, először mutatták meg, hogyan jutott el az őrület határára a férfi, akiből végül Joker vált. Ezt már nem is lehet képregény-adaptációnak nevezni, hiszen komoly társadalomkritikát tartalmazott: a nagyvárosokban mennyire nem figyelünk oda egymásra, ami könnyen tragédiákba csaphat át. Phoenix olyan beleéléssel hozta a szerepet, hogy ő is Oscar-díjat kapott érte. Kuriózum, hogy ugyanannak a karakternek a megformálásáért két színész is megkapta a díjat, és egyikőjük sem érdemtelenül.
 
Presztízs MagazinJames Bond
A világ leghíresebb kéme természetesen kitalált figura, Ian Fleming író fantáziájában született meg a 007-es ügynök, aki világuralomra törő bűnszövetkezeteket leplez le, miközben nemcsak beépül, hanem jól is érzi magát a fényűző világban. Regénynek indult a történet, de a hét színész alakította szerepeknek köszönhetően még népszerűbbé vált a karakter. Mindegyik Bond máshogy kérte ugyanazt a vodka-martinit rázva, nem keverve, mindegyik máshogy vezette a sportkocsit, és mindegyik karjában máshogy gyengültek el a nők. Roger Moore vagy Timothy Dalton is alakította a 007-est, de a három leghíresebb James Bond egyértelműen Sean Connery, Pierce Brosnan és Daniel Craig nevéhez köthető. Connery volt az első 1962-ben a Dr. No-val, összesen hat filmben játszotta a kémet a 60-as években, és lényegében ennek a karakternek köszönhetően lett világszerte ismert színész. A következő korszakosnak tekinthető James Bond Pierce Brosnan volt, akire négy filmet osztottak 1995 és 2002 között. A Halj meg máskor volt a kilépője a szerepből 49 évesen, és a nézők talán őt kedvelték a legjobban. Brosnant az első szőke James Bondként Daniel Craig követte a sorban, aki a mai napig megtestesíti a minden hájjal megkent titkosügynököt. Először 2006-ban a Casino Royalban alakította a 007-est, ami olyan jól sikerült, hogy az idén novemberben megjelenő Nincs idő meghalni már az ötödik Bond-filmje lesz. Messze ő a legjobban fizetett ebben a szerepben: Connery összesen hétmillió fontot markolt a hat filmért, Brosnan 13 milliót négyért, Craig viszont a hírek szerint 50 milliót kap csak ezért az utolsó alakításáért.
 
Presztízs MagazinSherlock Holmes
Arthur Conan Doyle legendás nyomozója, aki még a legrejtélyesebb bűnügyeket is megoldja, a filmes világ fantáziáját is megmozgatta. Kezdetben sorozatokban lehetett látni Sherlock Holmes-t és hű társát, dr. Watsont. Az orosz Vaszilij Livanov volt az első híresebb megformálója az 1970-es, 1980-as években. Akinek az arca viszont többeknek ismerős lehet Sherlock Holmeszként, az Jeremy Brett, aki a brit Granada tévécsatorna saját gyártású sorozatában játszotta a detektívet, és ez Magyarországon is sokáig futott. Igazán nagyot persze akkor ment egy Sherlock Holmes témájú film, amikor belépett a képbe Hollywood. 2009-ben Robert Downey Jr. bújt az angol nyomozó szerepébe, és mellette dr. Watsont sem kisebb sztár alakította, mint Jude Law. Akkora sikere volt a filmnek, hogy Downey Jr. Golden Globe-díjat kapott érte, és 2011-ben egy második részt is leforgattak, de az Árnyak játéka már kisebb hatást váltott ki. Újabban ismét egy sorozatban hasít a detektívsztori, a BBC-gyártású Sherlock ráadásul teljesen újszerűen közelíti meg a történetet. Nem az eredeti, Conan Doyle által megírt korba helyezi a sztorit, hanem napjainkban frissíti fel a karaktert, akit a jelenkor egyik színész nagyágyúja, Benedikt Cumberbatch hoz a tőle megszokott magas minőségben. 
 
Presztízs MagazinConan
A filmtörténet legizomszagúbb szerepe Conané, a barbáré, akit egyszerűen nem lehet combátmérőjű muszklik nélkül eljátszani. Nem véletlen, hogy 1982-ben a korábban testépítőként a Mr. Olympia és a Mr. Universe címeket is elhódító Arnold Schwarzeneggernek is ez a szerep hozta meg a világhírnevet, és tette fel Hollywood legnagyobb sztárjainak a térképére. Vele még az a furcsaság is megtörtént, hogy a rendező arra kérte, fogyjon le kicsit, mert túl nagydarab, ami nem hiteles az átlagemberek számára. De hát Robert E. Howard író hőse éppenséggel egy erőtől duzzadó harcos, a mágia és a gonosz varázslók esküdt ellensége. Egy ilyen harcban meg azért elkél az izom, lássuk be! Schwarzenegger után az 1998-tól két évadot megélt Conan, a kalandor című sorozatban is testépítőt kértek fel a szerepre Ralf Moeller személyében. Legutóbb 2011-ben készült Conan-film, és hát abban sem egy nyeszlett gyerek játszott: a szintén izmairól ismert Jason Momoa alakította a barbárt. Nem aratott nagy sikert a film, így még mindig az eredeti, Schwarzenegger-féle Conan számít a legjobbnak, annak ellenére, hogy akkoriban még nem használtak effekteket, ellenben komoly munkát fektettek a felvételbe. A későbbi Terminátor sokat dolgozott az arckifejezésein és a karddal való mozgásán is.
 
Még nincs értékelve