Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Titanic filmfesztivál – Az első merülés

Kínai, brazil, ír és belga vizeken

Szász Adrián | titanicfilmfest | 2016.04.13. |
Titanic filmfesztivál – Az első merülés
Azért szeretem a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált – kezdeném fogalmazásomat, ha még iskolába járnék –, mert olyan, mint egy utazás. Eljuttat helyekre, amelyekre egyébként soha nem jutnék el, de olyanokra is, amelyeken már jártam, és nagyon szívesen idézem őket vissza. Előbbi kategóriába tartozik jelen állás szerint Kína és Brazília, utóbbiba pedig például Írország vagy Belgium. Úgyhogy idén is becsatoltam a biztonsági övet!
Wang Yichun kínai rendező Ami a sötétben rejlik (What’s in the Darkness) című mozijára mondjuk eléggé esetlenül estem be, távol-keleti filmre ugyanis valamiért ritkán vágyom. Gondoltam, adok neki egy negyedórát, majd úgyis kijövök. Bent ragadtam. Beszívott az atmoszféra, és a főhősöket sem akartam „magukra hagyni”. Érdekelt, mi sül ki a hozzávalókból, s egyszer csak azon kaptam magam, hogy ifjúsági filmbe oltott művész-krimit nézek. Virágokkal, néha egy-egy holttesttel, ártatlan tekintetekkel, bringákkal és sok rizzsel. A film hetven százalékban volt ifjúsági, harmincban krimi, a végét pedig elművészkedték… Kár, mert így mégis magukra maradtak a hősök, én meg csak az atmoszférát vittem haza.
 
Sztori: 1991 nyarán bűncselekmények sorozata rengeti meg egy kisváros nyugalmát. A nemi erőszak ügyében két rendőr nyomoz, akiknek a lányai a helyi középiskolába járnak. A munkamódszerük nem lehetne különbözőbb: Qu apja bűnügyi orvos szakértő, aki makacsul ragaszkodik a megdönthetetlen bizonyítékokhoz. Zhang apja, a nyugalmazott katona azonban gyakran cselekszik megérzései alapján, és korábban volt, hogy kínzással csikart ki vallomásokat. A gyanúsítottat letartóztatják, de a bűntettek ezután sem szűnnek meg. A nagy kavarodásban senki sem veszi észre, amikor Zhang eltűnik.
Pontszám (10-es skálán): 6 
Játsszák még: április 14. csütörtök 21:15, Puskin Mozi (eredeti nyelv, angol felirat)
 
Presztízs MagazinKína után Brazíliába „süllyedtem” a Titaniccal, a São Pauló-i nyomornegyed mélyére. Sérgio Machado és A hegedűtanár miliője gondoskodott arról, hogy túl kényelmesen mégse üljek az Uránia mozi székében. Sejtettem mondjuk, hogy kiszámítható lesz a sztori, és nem is okozott meglepetést. Tisztességes jó tanár-rossz diákok dráma, amiben előbb kikészítik az elvetemült kölkök az új oktatót, majd utóbbi mégis hatást gyakorol rájuk, és akkor jön a bonyodalom. Nem igazán tudtam azonosulni a szereplőkkel, így sokszor csak ringatott a muzsika és kalandoztak a gondolataim (ilyenkor sem maradtam le váratlan fordulatról). Bár a Whiplash óta bármely „zenetanulós” filmnek nehéz dolga van, ha az érzelmeimen próbál hegedülni…
 
Sztori: A hegedűművész Laerte a zenének él, álmai azonban szertefoszlanak, amikor nem válogatják be a nagy presztízsű São Pauló-i Állami Szimfonikus Zenekarba. Hogy eltartsa  magát, tanári állást vállal egy állami iskolában a nyomornegyedben. Az új tanár és a kemény világban felnövő diákok eleinte nehezen jönnek ki egymással. Laerte bármit megtenne, hogy kiszabaduljon ebből a közegből, egy idő után azonban különleges tehetséget talál a diákjai között, és elkezdi élvezni a tanítást. Pedig a nyomornegyedből szinte lehetetlen kitörni. Pontszám: 7 
Játsszák még: április 15. péntek  21:00, Sugár Mozi (eredeti nyelv, magyar felirat)
 
Presztízs MagazinAmikor azt olvastam, hogy Írország és road movie, még úgy gondoltam, hogy A nevem Emily (My name is Emily) című szigetországi „felnövés-történetet” igazán nekem találták ki. Feketefejű birkák legeltek a képzeletemben a mozivászonra álmodott, kőfalakkal szabdalt végtelen zöld mezőkön. S ha ilyen a háttér, az előtérben tőlem aztán történhet bármi. Nos, a háttér végül szegényesebbre sikeredett (úgy látszik, nem forgattak eléggé nyugaton), az előtérben pedig kaptam egy nagy szemű, sérült lelkű ír lányt, meg az ő jópofa barátját egy sárga autóban. Lehetett néha nevetni, összhatásában mégis inkább a melankólia kerekedett felül. A zárás azért jól esett a léleknek, még ha a katarzis a birkákkal együtt el is maradt.
 
Sztori: Miután anyja meghal, és apja elmegyógyintézetbe kerül, Emilyt nevelőszülőkhöz adják. Új iskolájában kiközösítik. Amikor a 16. születésnapján nem érkezik meg apja szokásos üdvözlőkártyája, Emily azonnal tudja, hogy valami nincs rendben. Úgy dönt: saját kezébe veszi a dolgokat, és egyetlen barátjával, Ardennel együtt elindul, hogy kiszabadítsa apját a zárt osztályról. Útjuk során Emily és Arden nagyon közel kerülnek egymáshoz, és fontos felfedezéseket tesznek az egymással és szüleikkel való kapcsolatukról.
Pontszám: 6 
Játsszák még: április 15. péntek  19:15, Puskin Mozi (eredeti nyelv, magyar hangalámondás)      
 
Presztízs MagazinFeketék és marokkóiak bandaháborúját sasolni a vásznon még akkor sem hangzik túl vonzón, ha a történet helyszínét a sokszínű Brüsszel adja. A közelmúlt persze különös – és sajnálatos – súlyt helyez egy olyan sztorira, amilyen a nemes egyszerűséggel Fekete (Black) címen futó belga akciódrámáé. Amelyről nem hittem el, pedig tényleg egy modernkori Rómeó és Júlia! A kegyetlen, mert kegyetlenül erős fajtából. Hibátlan ritmusban, húsbavágó képekkel és zenékkel, élesen megformált karakterekkel. Az Adil El Arbi, Bilall Fallah marokkói származású rendezőpáros pompás arányérzékkel és hatásfokkal, már-már videoklipszerű intenzitással csapja az arcunkba ezt a brutális kulisszák mögött zajló utcarománcot.
 
Sztori: A Black Bronx nevű bandához tartozó, 15 éves Mavela őrülten beleszeret a rivális banda, az 1080-asok karizmatikus tagjába. A fiatal pár szörnyű választásra kényszerül a banda iránti lojalitás és az egymás iránt érzett szerelem között. Dilemmájuk lehetetlen, a következmények pedig súlyosak.    
Pontszám: 10 
Játsszák még: április 15. péntek 17:00, Toldi Mozi (eredeti nyelv, angol felirat)
 
Az utazás még tart, a fesztivál szombatig várja a filmszeretőket. Hamarosan mi is folytatjuk…
 
Bővebb információ: www.titanicfilmfest.hu
Még nincs értékelve