Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Újra Vörösben

Phillip Jeffries | archív | 2018.09.11. |
film, filmkritika, mozi
Újra Vörösben
Két éve elemi erővel robbant be a vásznakra egy vörös ruhás, nagyszájú zsoldos, hogy szemérmetlenül szedjen szét és figurázzon ki mindent, ami a szuperhősökkel és a filmjeikkel kapcsolatos. Egy igazi önreflexív csoda született, mely nem félt beszólni senkinek, legyen szó akár a saját stúdiójáról, a nézőiről vagy saját magáról. Deadpool igazi felüdülést hozott a magukat véresen komolyan vevő sztreccsruhás világmentők világába, nem meglepő hát, hogy a filmet elsöprő siker koronázta annak ellenére, hogy (egy nyári blockbusterhez képest) nevetségesen alacsony költségvetésből hatalmas viszontagságok között kellett elkészülnie. A stáblista lepörgése után mindenki tudta, hogy érkezik a folytatás, már csak azon kellett izgulnunk, hogy képes lesz-e felnőni elődjéhez. A válasz: igen is meg nem is.
Wade „DP” Wilson (Ryan Reynolds) pár hónappal az első rész eseményei után továbbra is zsoldoskén tengeti mindennapjait: bandákat, bűnszövetkezeteket számol fel a lehető legvéresebb, legobszcénabb és legstílusosabb módon. Ahogy azt tőle megszokhattuk. Egyik küldetése során azonban egy jövőből érkezett (!) félig ember, félig gép (!) figurába botlik (Josh Brolin) aki „Kábel”-nek hívja magát, és feltett szándéka eltenni láb alól egy kissé molett, zavarodott mutáns fiút, Tűzöklöt (Julian Dennison), hogy megakadályozzon – állítása szerint – egy szörnyű jövőbeli katasztrófát. Természetesen főszereplőnknek is akad ehhez egy-két keresetlen szava. Wade egy gyors szuperhőscsapat verbuválása után rögvest a fiú segítségére indul, hogy mentse a napot. A sztori többi részét meghagyom a filmnek, legyen elég annyi, hogy az előző epizód leginkább firtatott „sablonos” eredettörténetéhez képest a Rhett Reese és Paul Wernick írópáros igyekezett komolyabb cselekményt kanyarintani a kalandhoz. Ez hol sikerült, hol kevésbé, de a kisebb döccenők ellenére teljesíti a feladatát és megfelelő keretet ad a 119 perces őrülethez.
 
Presztízs MagazinSemmi kétség, Reynolds erre a szerepre született: kisujjból kirázza a karakterét. Az aktuális nemezisét formáló Brolin pedig elég karizmatikus és félelmetes, hogy érces egysorosaival megfelelően ellensúlyozza főhősünk véget nem érő szájalását. A mellékszereplőket tekintve a Deadpool „mini-Bosszúálló” csapatába tartozó Peter (Rob Delaney) és Domino (Zaziee Beetz) egyértelműen ellopja a show-t, minden percük fergeteges, az ő jeleneteik a film csúcspontjai. Nem kell aggódni, Kolosszus (Stefan Kapicic), Negaszónikus Tini Torpedó (Brianna Hildebrand) és persze Dopinder (Karan Soni) is visszatér. Ha lenne éves fanservice-díj-átadó, az első hely biztosan a Deadpool 2-nek járna: Charles Xavier professzor (James McAvoy) is benéz pár percre, az elmaradhatatlan Stan Lee-cameo is ott van (olyan helyen, amilyenre nem is számítanánk), a stáblista utáni jelenetek a Marvel-filmek eddigi legjobbjai közé tartoznak, és ha elég figyelmesek vagyunk, elkaphatunk pár egészen egyedülálló, zavarba ejtő másodpercet a Láthatatlan Emberrel is (igen, rád nézek, Brad Pitt).
 
Presztízs MagazinA fő gonosz „Terminátor”-áthallása tudatos, csupán annyi változott, hogy a kiborg neve ezúttal nem T-800-as – de úgy általában a film tömve van kisebb-nagyobb filmes utalásokkal, gegekkel, melyek helyenként olyan gyorsan és akkora mennyiségben zúdulnak a nézőre, hogy szinte fel sem fogjuk, amit hallottunk, már kapjuk is a következő poént. Itt el is érkeztünk a film egyik legnagyobb hibájához. Ugyanis amíg két évvel ezelőtt szinte tökéletes balanszban volt a beszólások, a történet és az akció mennyisége, itt valahogy félrecsúszott az írók tolla: a legtöbb helyen aránytalanul sok verbális poénkodást írtak a filmhez. Szerencsére a második harmad vége felé magára talál a narratíva, azonban az addig vezető úton, sajnos, számítanunk kell pár izzadságszagú és erőltetett momentumra.
 
Presztízs MagazinVannak a bátor folytatások, mint a Birodalom visszavág, és vannak a biztonsági „nagyobb-több-jobb” menetek, mint a Jedi visszatér. A DP2 – ugyan még mindig inkább bátor, mint biztonsági – a rá nehezedő hatalmas nyomás alatt kicsit most mindkettő akart lenni egyszerre, ezáltal pedig egyik sem lett. Emeli a szintet a karakterek, a világépítés és a tétek terén, ugyanakkor visszavágyik és igyekszik megidézni az első rész szerényebb, ám jól működő közegét: a kettő együtt pedig óhatatlanul kioltja egymást. Minden negatívumától eltekintve kétlem, hogy bárki, aki beül a moziba, sajnálja a jegy árát: Deadpool vicces, a sztori pörög, a vér folyik, a beszólások többsége üt. Csak már nem úgy és nem annyira. Valószínűleg csupán az történt, hogy az első találkozás földbe döngölő varázsa alábbhagyott, de ha képesek vagyunk túltenni magunkat ezen, lejjebb tekerjük az elvárásainkat és bedobunk pár chimichangát, garantáltan nem lesz gondunk Wade második eljövetelével.
 
Deadpool 2 (Deadpool 2) – amerikai akcióvígjáték, 2018
Még nincs értékelve